Enter your search terms:
Top
logo8
 

Η Κυβέρνηση αντί να στέκεται αρωγός μεταφέρει πρόσθετα βάρη στον αγροτικό κόσμο

Ερώτηση κατέθεσαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Η Κυβέρνηση αντί να στέκεται αρωγός μεταφέρει πρόσθετα βάρη στον αγροτικό κόσμο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα οδηγούνται σε απόγνωση καθώς βλέπουν την Κυβέρνηση προκλητικά να τους εξαιρεί ακόμη και από τα ελλιπή, έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα.
Στον Έβρο οι σπαραγγοπαραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι με τα αμνοερίφιά τους, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές σιτηρών, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες δυσκολίες στον καθημερινό τους αγώνα επιβίωσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι την ίδια στιγμή διαπιστώνουν πως η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους ανθρώπους που μοχθούν στον πρωτογενή τομέα σκορπώντας ή χαρίζοντας δεξιά και αριστερά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες, μεγαλοεργολάβους, γαλάζια golden boys, μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά ΙΕΚ κτλ.

Όμως τα δεινά για τον αγροτικό κόσμο δεν σταματούν εδώ, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 75/Α/ 30-03-2020, η Κυβέρνηση ανέστειλε κατά 75 ημέρες τις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις.
Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια επιπλέον αναστάτωση στους επαγγελματίες τους αγροτικού χώρου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως η Κυβέρνηση της ΝΔ θεσπίζει σήμερα, μέσα στην κρίση, ένα εξαιρετικά προβληματικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους δεν πρόκειται στους επόμενους 2,5 μήνες να πληρωθούν τις επιταγές που έχουν στην κατοχή τους (από εμπόρους, μεταποιητικές μονάδες κτλ), αλλά θα πρέπει το ίδιο διάστημα οι αγρότες να πληρώσουν κανονικά τις επιταγές που έχουν εκδώσει.
Το ίδιο προβληματικό πλαίσιο από την παραπάνω ΠΝΠ δημιουργείται και για όσες συνεταιριστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ που δεν τυγχάνουν μέχρι σήμερα καθεστώτος προστασίας.

Αγρότες σε όλη τη χώρα κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να παρέμβει και να διορθώσει – με νέα ρύθμιση – τη στρέβλωση και την αδικία που η ίδια έχει δημιουργήσει εις βάρος των αγροτών.

 

Ολόκληρη η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Η Κυβέρνηση αντί να στέκεται αρωγός μεταφέρει πρόσθετα βάρη στον αγροτικό κόσμο»

Στην απόγνωση οδηγούνται χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα καθώς βλέπουν την Κυβέρνηση προκλητικά να τους εξαιρεί ακόμη και από τα ελλιπή, έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα.

Στον Έβρο οι σπαραγγοπαραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι με τα αμνοερίφιά τους, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καλλιεργητές σιτηρών, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες δυσκολίες στον καθημερινό τους αγώνα επιβίωσης.

Την ίδια στιγμή διαπιστώνουν πως η Κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους ανθρώπους που μοχθούν στον πρωτογενή τομέα σκορπώντας ή χαρίζοντας δεξιά και αριστερά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες, μεγαλοεργολάβους, γαλάζια golden boys, μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά ΙΕΚ κτλ.

Όμως τα δεινά για τον αγροτικό κόσμο δεν σταματούν εδώ: με πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 75/Α/ 30-03-2020, η Κυβέρνηση ανέστηλε κατά 75 ημέρες τις προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής επιταγών για πληττόμενες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προκαλέσει τεράστια επιπλέον αναστάτωση στους επαγγελματίες τους αγροτικού χώρου. Και αυτό, διότι, σύμφωνα με την ΠΝΠ οι αγρότες δεν μπορούν να ενταχθούν στην παραπάνω ρύθμιση. Γεγονός που αναμένεται να μετακυλήσει τεράστιο βάρος στις πλάτες των αγροτών που ήδη δοκιμάζονται σκληρά.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της έλλειψης οποιουδήποτε σχεδίου, από πλευράς Υπουργείου, για τη στήριξη ή την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων εν μέσω πανδημίας του Covid-19.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μέχρι σήμερα σειρά ρεαλιστικών προτάσεων και μέτρων στήριξης για τη βιωσιμότητα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής όπως:

• Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ

• Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).

• Αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς που για το διάστημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης και της ζώνης απαγόρευσης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχαν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

• Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

• Επίδομα των 800 ευρώ για παραγωγούς και εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται.

• Εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.

• Αναστολή έκδοσης λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.

• Μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

• Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας.

• Απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές δομές νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, γαλακτοκομικών ειδών, ελαιόλαδου, ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας κ.ά.

• Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.

• Πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.

Όμως η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείου συνεχίζουν να κωφεύουν.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ θεσπίζει σήμερα, μέσα στην κρίση, ένα εξαιρετικά προβληματικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι αγρότες και οι επιχειρήσεις τους δεν πρόκειται στους επόμενους 2,5 μήνες να πληρωθούν τις επιταγές που έχουν στην κατοχή τους (από εμπόρους, μεταποιητικές μονάδες κτλ), αλλά θα πρέπει το ίδιο διάστημα οι αγρότες να πληρώσουν κανονικά τις επιταγές που έχουν εκδώσει.
Το ίδιο προβληματικό πλαίσιο από την παραπάνω ΠΝΠ δημιουργείται και για όσες συνεταιριστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ που δεν τυγχάνουν μέχρι σήμερα καθεστώτος προστασίας.

Αγρότες σε όλη τη χώρα κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να παρέμβει και να διορθώσει – με νέα ρύθμιση – τη στρέβλωση και την αδικία που η ίδια έχει δημιουργήσει εις βάρος των αγροτών.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποια διορθωτικά μέτρα πρόκειται να προχωρήσει άμεσα ώστε να αρθεί στο θέμα των επιταγών η αδικία που η ίδια η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει εις βάρος των αγροτών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων;

2. Σε ποια διαρθρωτικά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο ώστε να στηρίξει στην πράξη τη βιωσιμότητα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα της χώρας που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος