Enter your search terms:
Top
logo8
 

Προβλήματα στο Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) νομού Ευβοίας

Αθήνα, 04 Νοεμβρίου 2016

 

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
– Εσωτερικών
– Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ νομού Εύβοιας»

 

Στο νομό Εύβοιας, στη Χαλκίδα λειτουργεί το ΕΕΕΕΚ Εύβοιας το οποίο υποστηρίζει την εκπαίδευση του συνόλου των παιδιών με αναπηρίες του νησιού, εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας αντίστοιχου ΕΕΕΕΚ στη Βόρεια Εύβοια, που πριν από μερικούς μήνες ίδρυσε με απόφασή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα τα μαθήματα γίνονται σε λυόμενες αίθουσες, πολλές εκ των οποίων ήδη από την περσινή χρονιά έβαζαν νερά σε κάθε βροχόπτωση, χωρίς καμία ενέργεια να έχει γίνει από πλευράς της αρμόδιας γι’ αυτά τα θέματα δημοτικής αρχής, παρά τα επαναλαμβανόμενα έγγραφα της διοίκησης του σχολείου ήδη από τον Οκτώβριο του 2015. Σημειώνουμε ότι τουλάχιστον σε τρεις αίθουσες τα νερά από τις βροχές τρέχουν δίπλα σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο αύλειος χώρος του σχολείου δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένος, εμφανίζει κακοτεχνίες με αποτέλεσμα την υπερβολική συγκέντρωση υδάτων σε συγκεκριμένα σημεία που εμποδίζουν την πρόσβαση των μαθητών, ιδίως όσων εξ αυτών έχουν κινητικά προβλήματα. Υπάρχει άμεση ανάγκη από μερικά (4,5) παγκάκια, ενώ δεν έχει κανένα σημείο σκίασης για την προφύλαξη των μαθητών στις ημέρες ηλιοφάνειας. Η υπερβολική συγκέντρωση υδάτων κάτω από τις αίθουσες έχει προκαλέσει τρύπες στα πατώματα τριών αιθουσών και του γραφείου διεύθυνσης του σχολείου.

Οι χώροι που χρησιμοποιούνται για την άθληση των μαθητών χρειάζονται συντήρηση και επισκευές, ενώ απαιτείται και ειδική διαμόρφωση για καλαθοσφαίριση. Επισκευή και συντήρηση επίσης χρειάζεται και η περίφραξη του σχολείου. Ταυτόχρονα, η διεύθυνση του σχολείου έχει ζητήσει τον έστω και με πρόχειρη κατασκευή αποκλεισμό της πρόσβασης των μαθητών στους χώρους πίσω από τις λυόμενες αίθουσες για την καλύτερη προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών, αλλά και την κατασκευή αποθήκης, έστω με τσιμεντόλιθους, ώστε να εξοικονομηθεί ένα επιπλέον λυόμενο ως αίθουσα διδασκαλίας, αλλά και να μεταφερθεί στους χώρους του σχολείου υλικό που έχει πάρει από το ΔΙΕΦΕΣ και το οποίο έχει αποθηκευτεί προσωρινά στο 6ο Γυμνάσιο, λόγω έλλειψης χώρων. Ταυτόχρονα, από το σχολικό έτος 2012–2013 και εξής, η υποχρηματοδότηση της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής την έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο λειτουργίας, με χρέη στους προμηθευτές της τα τελευταία δύο χρόνια. Τα εργαστήρια υπολειτουργούν λόγω έλλειψης πρώτων υλών (πηλού, χρωμάτων, υλικών κηπουρικής, ειδών αυτόνομης διαβίωσης κλπ.).

Σε όλα αυτά τα αιτήματα η διεύθυνση της σχολικής μονάδας εισπράττει μόνον υποσχέσεις από την δημοτική αρχή. Το μόνο αίτημα που ικανοποιήθηκε, ήταν η τοποθέτηση πλαστικού καλύμματος στο θερμοκήπιο του σχολείου, το οποίο όμως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές με αποτέλεσμα να καταστραφεί την ίδια ημέρα που τοποθετήθηκε!

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

1. Δεδομένου ότι η αρμόδια γι’ αυτά τα θέματα δημοτική αρχή είτε αδιαφορεί είτε δεν είναι σε θέση να παρέμβει προς επίλυση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΕΕΕΚ Εύβοιας στη Χαλκίδα, πώς μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν;

2. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάθε σχολείο, ειδικά μάλιστα τα ΕΕΕΕΚ που απευθύνονται σε μαθητές ΑμεΑ, θα έχουν υποχρεωτικά χρηματοδότηση από τις σχολικές επιτροπές των Δήμων σε ύψος που θα ανταποκρίνεται στις αντικειμενικά αυξημένες λειτουργικές τους ανάγκες;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Λιβανίου Ευαγγέλου Ζωή
Γαβρόγλου Βασιλείου Κωνσταντίνος
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Download (PDF, 72KB)