Enter your search terms:
Top
logo8
 

Στήριξη των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.)

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2016

 

Την ανάγκη στήριξης των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α) με σταθερή χρηματοδότηση, επισημαίνουν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών, ενώ αναφέρονται και σε μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν από το νέο πρόγραμμα στο οποίο υπάγονται τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί.

Όπως υπογραμμίζουν, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιφέρει μειώσεις για τα ποσά της «Αξίας τοποθέτησης» (voucher) 5% σε Παιδικούς, Βρεφικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ και 10% στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, το οποίο επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, με αποτέλεσμα πολλές δομές και ειδικά δομές με μικρή δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας.

 

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α.) πρόκειται για ένα θεσμό που ξεκίνησε το 1996, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους. Σήμερα λειτουργούν 538 δημοτικές δομές Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π. – Μ.Ε.Α οι οποίες απασχολούν παιδιά πέντε έως δώδεκα ετών και παιδιά με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή/και Αναπηρίες. Οι εργαζόμενοι, με συνεχείς παρεμβάσεις, είχαν επισημάνει προβλήματα στη χρηματοδότηση, το εργασιακό καθεστώς και τη λειτουργία των δομών, τα οποία προκύπταν στο πλαίσιο του προηγούμενου έργου «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2015-2016» και είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους για το νέο πρόγραμμα που συντάχθηκε για το έτος 2016-2017.

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Στις 24 Ιουνίου 2016 εκδόθηκε ΚΥΑ (αρ. 16/οικ. 578/ΕΥΣΕΚΤ/66166, ΦΕΚ 1850 Β΄) για το νέο πρόγραμμα στο οποίο υπάγονται τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί. Παρά την αναγκαιότητα των δομών και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που έχουν επισημανθεί, η νέα ΚΥΑ επιφέρει μειώσεις για τα ποσά της «Αξίας τοποθέτησης» (voucher) 5% σε Παιδικούς, Βρεφικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ και 10% στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, το οποίο επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές δομές και ειδικά δομές με μικρή δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας.

ΕΚΤΟΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Επιπλέον οι εργαζόμενοι μέσω του συλλόγου τους, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη νέα διαδικασία τοποθέτησης ωφελούμενων στις δομές, καθώς εκτιμούν ότι περίπου 15 έως 20 χιλιάδες δικαιούχοι θα μείνουν εκτός της παρεχόμενης υπηρεσίας. Η ανησυχία στηρίζεται στο γεγονός ότι η επιλογή των γονέων που θα δεχθεί τελικά η κάθε δομή εναπόκειται στην κρίση της δομής, χωρίς να υπάρχει κάποιος μηχανισμός εποπτείας στην αξιοκρατική κάλυψη θέσεων και κυρίως διότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων ανά περιοχή δεν είναι πάντα σε αντιστοιχία με τον αριθμό των ωφελούμενων. Οι «αξίες τοποθέτησης» (voucher), στην περίπτωση που δεν γίνει χρήση της παρεχόμενης υπηρεσίας ακυρώνονται και δεν δίνεται το δικαίωμα σε δικαιούχους που έπονται στην κατάταξη να λάβουν το δικαίωμα επιδότησης.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ

Οι βουλευτές ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να μην απειληθούν με παύση της λειτουργίας τους δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ, δίκαιη, αξιοκρατική και αδιάβλητη επιλογή των γονέων εκ μέρους των δομών, διασφάλιση ότι δε θα μείνουν κενές διαθέσιμες θέσεις εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια της πρόσκλησης, και την εφαρμογή ενός σταθερού προγράμματος χρηματοδότησης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

 

Ακολουθούν οι υπογραφές των βουλευτών
Σταματάκη Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Γιαννακίδης Στάθης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καββαδία Ιωαννέτα
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καρακώστα Ευαγγελία
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Λάππας Σπύρος
Μανιός Νίκος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Σκούφα Ελισσάβετ
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στέφος Γιάννης
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τζούφη Μερόπη

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού