Enter your search terms:
Top
logo8
 

Παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα συνεργεία καθαρισμού του Ο.Σ.Υ.

Αθήνα, 19 Μαΐου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στα συνεργεία καθαρισμού του Ο.Σ.Υ.»

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων σε Καθαρισμούς (ΣΕΡΚΑ), οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. Α.Ε. βρίσκονται σε απεργία ήδη από τις 6 Μαΐου 2016, καθώς η εργοδότριά τους εταιρεία «Λινκ Απ», η οποία έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. ως ανάδοχος, οφείλει δεδουλευμένα 2-4 μηνών, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις αδειών, κ.α. Περαιτέρω, η ίδια ως άνω εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, φέρεται ότι παραβιάζει την εργατική νομοθεσία και ως προς το ύψος του μηνιαίου μισθού αφού καταβάλει μισθό 450 ευρώ για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία, ενώ ο προβλεπόμενος εκ του νόμου μισθός είναι τουλάχιστον 680 ευρώ.

Από το κείμενο της ανακοίνωσης προκύπτουν άλλωστε και σωρεία άλλων ζητημάτων, που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, με την πλήρη απουσία τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ζητήματα που είναι η πολλοστή φορά που καταγγέλλονται σε βάρος αναδόχων εταιρειών καθαρισμού.

Επειδή η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι αυτονόητη υποχρέωση του αναδόχου, η δε παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας σχετικά με την καταβολή δεδουλευμένων συνιστά ποινικό αδίκημα.

Επειδή οι εργαζόμενοι/ες που εργάζονται σε ανάλογες θέσεις εργασίας και με ανάλογους όρους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εκφοβισμούς και απολύσεις εκ μέρους των εργοδοτών.

Επειδή πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει να αναθέτει την καθαριότητα των νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους, προχωρώντας σε απ’ ευθείας προσλήψεις.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Θα προβεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε ελέγχους για τη διακρίβωση των ως άνω καταγγελλομένων και πότε;

2. Υπάρχει στη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ρήτρα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, και εάν ναι, ποια είναι η διαδικασία έκπτωσης του αναδόχου λόγω παράβασής της;

3. Υπάρχει σχεδιασμός για να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης εργασιών καθαρισμού σε εταιρείες καθαρισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές και συστηματικές παραβάσεις από τις εν λόγω εταιρείες ή πρόθεση να ληφθεί κάποια πρωτοβουλία ανάλογη με αυτή του Υπουργείου Υγείας, και πότε;

4. Εφαρμόζεται στην πράξη το άρ. 68 παρ. 2α΄ Ν. 3863/2010 σύμφωνα με το οποίο «οι πράξεις επιβολής προστίμου που επιβάλλονται σε βάρος εταιρειών παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ή/ και φύλαξης καταχωρούνται στο αντίστοιχο ‘’Μητρώο Παραβατών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Καθαρισμού ή/και Φύλαξης’’ που τηρείται στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας»;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Θελερίτη Παναγιώτη Μαρία
Θεωνάς Γρηγορίου Ιωάννης
Θηβαίος Γεωργίου Νικόλαος
Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Καρακώστα Ελευθερίου Ευαγγελία (Εύη)
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Μουμουλίδης Σταματίου Θεμιστοκλής
Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σέλτσας Δημητρίου Κωνσταντίνος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Παναγιώτη Ελένη
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Ψυχογιός Κωνσταντίνου Γεώργιος

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων