Enter your search terms:
Top
logo8
 

Ζητήματα βιωσιμότητας και εργασιακά ζητήματα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αθήνα, 28 Απριλίου 2016

 

Την αναγκαιότητα στήριξης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο απασχολεί σήμερα περίπου τρεις χιλιάδες εκατό εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετούνται άνω των εβδομήντα χιλιάδων συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, συνεχίζουν να παρατηρούνται διάφορα προβλήματα με τη λειτουργία του προγράμματος, τα οποία κυρίως σχετίζονται με την έλλειψη, ως πρόσφατα, ενός σχεδιασμού που θα υπερβαίνει την ετήσια διάρκεια και θα έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Συνέπεια αυτού είναι η διαρκής παράταση της αβεβαιότητας για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος τόσο από την πλευρά των ωφελούμενων κοινωνικών ομάδων όσο και από τους εργαζόμενους του προγράμματος.

 

Η ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς

– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικά ωφέλιμο και απαραίτητο έργο πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συντελεί καίρια στην αποφυγή του εγκλεισμού και του στιγματισμού ατόμων που χρειάζονται πρόσθετη και ειδική βοήθεια. Εκτός της λειτουργίας του ως δίκτυ προστασίας για αδύναμες κοινωνικές ομάδες, το πρόγραμμα συνεισφέρει και στην ορθολογική διαχείριση των δημόσιων πόρων, καθώς το κόστος της κλειστής περίθαλψης είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό της ανοικτής περίθαλψης και φροντίδας. Το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικότατες υπηρεσίες, κατά γενική ομολογία, και καλύπτει βασικές ανάγκες φροντίδας που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με συστηματικό και πάγιο τρόπο το ελλειμματικά δομημένο κοινωνικό κράτος της χώρας μας.

Σήμερα το πρόγραμμα απασχολεί περίπου τρεις χιλιάδες εκατό εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετούνται άνω των εβδομήντα χιλιάδων συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Με το άρθρο 49 του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164/Α΄/4-12-2015), παρατάθηκε η λειτουργία του προγράμματος ως τις 31-12-2016, ενώ με την χρηματοδότηση εξήντα εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκε καλύπτονται και οφειλές ύψους περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ που είχαν συσσωρευθεί με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε αυτήν την θετική εξέλιξη, μπορεί να προστεθεί καταρχήν και η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία νέου δικτύου πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα αποτελεί μια μόνιμη δομή φροντίδας συνολικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ηλικιωμένων και συνταξιούχων.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να παρατηρούνται διάφορα προβλήματα με τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τα οποία κυρίως σχετίζονται με την έλλειψη, ως πρόσφατα, ενός σχεδιασμού που θα υπερβαίνει την ετήσια διάρκεια και θα έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Συνέπεια αυτού είναι ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων πρέπει να ανανεώνονται κάθε χρόνο, ενώ επιπροσθέτως συνεχίζουν να παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός ενός νέου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας;

2) Πως προτίθενται να εντάξουν σε αυτόν το σχεδιασμό το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τρόπο που να μην πλήττεται η λειτουργία του και να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας των άνω των τριών χιλιάδων απασχολούμενων χωρίς τη βάσανο της ετήσιας ανανέωσης των συμβάσεών τους;

3) Πως προτίθενται να διασφαλίσουν την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Φραγκούλη Ανδρέας
Αντωνίου Αθανασίου Χρήστος
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γεννιά Σωκράτη Γεωργία
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Γκαρά Γεωργίου Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Δημητρίου Ιωάννης
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Εμμανουήλ Νικόλαος
Θελερίτη Παναγιώτη Μαρία
Θεοφύλακτος Γαβριήλ Ιωάννης
Θραψανιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καΐσας Δημητρίου Γεώργιος
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Γεωργίου Ειρήνη (Νίνα)
Καστόρης Νικολάου Αστέριος
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Αθανασίου Χρυσούλα
Κωστοπαναγιώτου Κωνσταντίνου Ηλίας
Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μορφίδης Ανέστη Κωνσταντίνος
Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Μπαξεβανάκης Σόλωνα Δημήτριος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Ουρσουζίδης Νικολάου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παπανάτσιου Στέργιου Αικατερίνη
Παπαφιλίππου Αντωνίου Γεώργιος
Παραστατίδης Σωκράτη Θεόδωρος
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Κλεάνθη Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σαρακιώτης Αθανασίου Ιωάννης
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σηφάκης Γεωργίου Ιωάννης
Σιμορέλης Βασιλείου Χρήστος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Παναγιώτη Ελένη
Στογιαννίδης Κωνσταντίνου Γρηγόριος
Τελιγιορίδου Ιωάννη Ολυμπία
Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος
Τσόγκας Παύλου Γεώργιος

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Μπέττυ Σκούφα