Enter your search terms:
Top
logo8
 

Μη συμμόρφωση πιστωτικών ιδρυμάτων στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Αθήνα, 19 Απριλίου 2016

 

Μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι κωλυσιεργίες εκ μέρους των Τραπεζών, οι οποίες δεν συμμορφώνονται στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ζητούν με ερώτηση τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Όπως αναφέρουν στην ερώτηση, πολίτες καταγγέλλουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εξυπηρετηθεί ούτε καν τα αιτήματα όσων κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2016. Είναι προφανές ότι η μη συμμόρφωση των τραπεζών με την υποχρέωση να χορηγούν απαρέγκλιτα εντός προθεσμίας δέκα εργάσιμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης τα σχετικά δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά, συνιστά εν τοις πράγμασι άρνηση των τραπεζών να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και μη τήρηση του σχετικού νόμου, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ζητούν την παρέμβαση του υπουργού.

 

Η ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών αλλά και ενώσεων καταναλωτών, διάφορα πιστωτικά ιδρύματα καθυστερούν δραματικά τη χορήγηση των αναλυτικών καταστάσεων οφειλών και την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών, που σύμφωνα με το Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α’ 90/14.08.2015) με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Ν. 3869/2015, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΜΠΟ4653Ο7-ΑΥΦ, Αρ. πρωτ.: 133969/οικ.) του Ν. 3869/2010 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) σχετικά με την κατάθεση αιτήσεων και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.

Επίσης, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται από τους πολίτες, μέχρι στιγμής δεν έχουν εξυπηρετηθεί ούτε καν τα αιτήματα όσων κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις στα πιστωτικά ιδρύματα τον Ιανουάριο του 2016. Είναι προφανές ότι η μη συμμόρφωση των τραπεζών με την υποχρέωση να χορηγούν απαρέγκλιτα εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κατάθεση της αίτησης τα σχετικά δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά, συνιστά εν τοις πράγμασι άρνηση των τραπεζών να διευκολύνουν τους δανειολήπτες και μη τήρηση του σχετικού νόμου.

Με δεδομένο ότι αυξήθηκε αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών που συνυποβάλλει ο οφειλέτης μαζί με την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο για την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών ή/και την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκκρεμών αιτήσεων, και ότι η παράταση που δόθηκε για τους δανειολήπτες (για δάνεια πρώτης κατοικίας) οι οποίοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν δικαιολογητικά, λήγει στις 4 Μαΐου 2016, ενώ η αργία του Πάσχα διαρκεί έως και τις 3 Μαΐου 2016, είναι προφανές ότι το δικαίωμα των υπερχρεωμένων δανειοληπτών να υπαχθούν στον Ν. 4336/ 2015, τίθεται εν αμφιβόλω.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να λάβει μέτρα για την παράταση της ημερομηνίας υποβολής δικαιολογητικών εκ μέρους των δανειοληπτών και πέραν της 4ης Μαΐου 2016;

2. Προτίθεται να λάβει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι κωλυσιεργίες εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίες αίρουν το δικαίωμα υπαγωγής των δανειοληπτών στις ισχύουσες ρυθμίσεις οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θελερίτη Παναγιώτη Μαρία
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Γκαρά Γεωργίου Αναστασία (Νατάσα)
Δέδες Γεωργίου Ιωάννης
Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Θεοφύλακτος Γαβριήλ Ιωάννης
Θεωνάς Γρηγορίου Ιωάννης
Θηβαίος Γεωργίου Νικόλαος
Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καΐσας Δημητρίου Γεώργιος
Καραναστάσης Δημητρίου Απόστολος
Κασιμάτη Γεωργίου Ειρήνη (Νίνα)
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μουμουλίδης Σταματίου Θεμιστοκλής
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Μπαλλής Γεωργίου Συμεών
Μπαξεβανάκης Σόλωνα Δημήτριος
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Μπγιάλας Αθανασίου Χρήστος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Πάντζας Σπυρίδωνος-Αριστοτέλη Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παπανάτσιου Στέργιου Αικατερίνη
Παπαφιλίππου Αντωνίου Γεώργιος
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Κλεάνθη Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Στέφος Θεοδώρου Ιωάννης
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Τσόγκας Παύλου Γεώργιος
Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης
Ψυχογιός Κωνσταντίνου Γεώργιος

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού