Enter your search terms:
Top
logo8
 

Κύρωση Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

Αθήνα, 09 Μαρτίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

Θέμα: Κύρωση Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

 

Στις 7 Απριλίου 2011, η Επιτροπή Υπουργών υιοθέτησε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Σύμβαση είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο στην Ευρώπη, με στόχο τη δημιουργία ενός ολο-κληρωμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των γυναικών από πράξεις βίας, καθώς και για την πρόληψη, δίωξη και εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Η Σύμβαση θεσπίζει, επίσης, ένα διεθνή μηχανισμό για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σε εθνικό επίπεδο, κατά την πάγια τακτική των Συμβάσεων που συνάπτονται εντός του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Σύμβαση επικεντρώνει σε τέσσερα βασικά θέματα: πρόληψη, προστασία, δίωξη και παρακολούθηση. Περιλαμβάνει προβλέψεις για την κατάρτιση των επαγγελματιών που βρίσκονται σε επαφή με τα θύματα, εκστρατείες ευαισθητοποίησης με την ανάπτυξη του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, δημιουργία προγραμμάτων θεραπείας για δράστες, πα-ροχή υπηρεσιών στα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων για κακοποιημέ-νες γυναίκες, τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης και υπηρεσιών εξειδικευμένης ιατρι-κής, ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης. Επιπλέον, η Σύμβαση ορίζει και ποινικοποιεί τις διάφορες μορφές βίας κατά των γυναικών -συμπεριλαμβανομένων των αναγκαστικών γάμων, του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, τη σωματική, ψυχολο-γική βία και σεξουαλική βία, ενώ ρυθμίζει θέματα δικαιοδοσίας, επιμέλειας, αστικών εν-δίκων βοηθημάτων και μέσων, καθώς και άλλων πτυχών της δικαστικής διαδικασίας. Προβλέπεται, επίσης, η ανάπτυξη ενός συστήματος παροχής ασύλου με βάση το φύλο, πάνω στη βάση του ότι η υποχρέωση προστασίας περιλαμβάνει το δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Ειδικότερα, γυναίκες θύματα βίας μπορούν να αναζητήσουν προστασία σε άλλο κράτος, όταν το δικό τους αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκή προστασία και απο-τελεσματικά ένδικα μέσα.

Η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας άνοιξε για υπογραφή στις 11 Μαΐου 2011, με την ευκαιρία της 121ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ημέρα, δεκα-τρείς χώρες – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν τη νέα σύμβαση στην Κων-σταντινούπολη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μετά την 10η επικύρωσή της από την Ανδόρα στις 22 Απριλίου 2014, η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2014. Πλην όμως, η Ελληνική Δημοκρατία, παρά την άκρως συμβολική κίνηση της υπογραφής της Σύμβασης ήδη την πρώτη ημέρα που αυτή άνοιξε προς υπογραφή, δεν έχει ως τώρα προ-βεί στην κύρωσή της, ώστε να ενσωματωθούν οι προβλέψεις της στο εσωτερικό εθνικό μας δίκαιο. Σε μια εποχή όπου η σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία κατά των γυ-ναικών και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών παραμένει εκτεταμένη σε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η παράλειψη αυτή δίνει το λάθος μήνυμα όσον αφορά στην προθυμία της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στη συνεχιζόμενη διεθνή προσπάθεια για την προστασία και την εμπέδωση των δικαιωμάτων των γυναικών σε ι-σότιμη βάση.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Κύριος Υπουργός:

– Είναι στον άμεσο προγραμματισμό του Υπουργείου η υποβολή της ως ανωτέρω Σύμ-βασης της Κωνσταντινούπολης στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση;

– Έχει ο Κύριος Υπουργός υπόψη του ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή της εν λόγω Συμβάσεως προς κύρωση;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Βαγενά Γεωργίου Άννα
Γαβρόγλου Βασιλείου Κωνσταντίνος
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία (Έφη)
Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος
Δουζίνας Ευαγγέλου Κωνσταντίνος
Θεοφύλακτος Γαβριήλ Ιωάννης
Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Κασιμάτη Γεωργίου Ειρήνη (Νίνα)
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Κουράκης Στυλιανού Αναστάσιος (Τάσος)
Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνου Χριστόφορος
Παπανάτσιου Στέργιου Αικατερίνη
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Ριζούλης Κωνσταντίνου Ανδρέας
Σαρακιώτης Αθανασίου Ιωάννης
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Παναγιώτη Ελένη
Συρίγος Δημητρίου Αντώνιος
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη
Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος
Ψυχογιός Κωνσταντίνου Γεώργιος

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης