Enter your search terms:
Top
logo8
 

Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα εργαζομένων (νοσοκομειακών φυσικοθεραπευτών και γυμναστών ΠΕ) στον τομέα της Υγείας.

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα εργαζομένων (νοσοκομειακών φυσικοθεραπευτών και γυμναστών ΠΕ) στον τομέα της Υγείας

 

Είναι γνωστή η ευαισθησία της κυβέρνησης της Αριστεράς και του κ. υπουργού προσωπικά σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της Υγείας και των εργαζομένων σε αυτήν. Θα θέλαμε λοιπόν να του επιστήσουμε την προσοχή στο εξής ζήτημα: υπάρχουν εργαζόμενοι που προσφέρουν πολλά σε ιδιαίτερα νευραλγικούς τομείς, και μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται μέχρι τώρα.

Έτσι, υπάρχουν νοσοκομειακοί φυσικοθεραπευτές που εργάζονται σε χώρους όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα ειδικών λοιμώξεων (HIV), ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Αρχικά η ειδικότητά τους είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, στην πρώτη κατηγορία, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα που προβλέπει ο νόμος 4024/2011, στο άρθρο 15, παρ. 1. Παρ’ όλα αυτά, τελικά δεν αναγράφηκαν στον κατάλογο του σχετικού ΦΕΚ, από παράβλεψη, όπως ενημερώθηκαν από τους τότε υπεύθυνους. Είναι πλέον η μοναδική ειδικότητα νοσοκομειακών η οποία δεν λαμβάνει το σχετικό επίδομα, και ζητούν να αρθεί αυτή η εις βάρος τους αδικία.

Επίσης, υπάρχουν Γυμναστές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που συμμετέχουν σε όλα τα προγράμματα αποασυλοποίησης τα οποία έχουν εφαρμοσθεί με βάση τον κανονισμό 815/84, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Η συμβολή τους στον ριζικό μετασχηματισμό του ασύλου και στον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου ίσως να μη χρειάζεται περαιτέρω στήριξη με επιχειρήματα.

Εργάζονται με ενοίκους διαμερισμάτων ή ξενώνων, με τοξικοεξαρτημένα άτομα ενταγμένα σε θεραπευτικές κοινότητες ή μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης, με νοσηλευόμενους σε τμήματα Οξέων Περιστατικών, με ωφελούμενους Κέντρων Ημέρας.

Παρ’ όλα αυτά, στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να ανήκουν τυπικά στην διοικητική υπηρεσία και δεν αναγνωρίζεται η συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό των δομών της ψυχικής υγείας, ούτε οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες εργάζονται (μόνο σε κάποια ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν ενταχθεί στο ιατρικό προσωπικό, με απόφαση του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου).

Οι ίδιοι ζητούν, πρώτον, να ενταχθούν στην ιατρική υπηρεσία, ως παραϊατρικό επιστημονικό προσωπικό, σε όλες τις τωρινές ψυχιατρικές δομές καθώς και σε όσες δομές δημιουργηθούν από την μετεξέλιξη των υπαρχουσών δομών, με βάση τον νόμο 2889/2001 (άρθρο 6, παρ. 6). Δεύτερον, να συμπεριληφθούν στην πρώτη κατηγορία όσων δικαιούνται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με βάση τον νόμο 3790/09 (ΦΕΚ 143Α). Τέλος, να διασφαλισθεί η ισότιμη συμμετοχή τους στην επιλογή Προϊσταμένων (νόμος 3839/2010).

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Πώς προτίθεται να ανταποκριθεί στα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων;

– Συγκεκριμένα: τι προτίθεται να κάνει για την ένταξη των γυμναστών ΠΕ στην ιατρική υπηρεσία, ως παραϊατρικό επιστημονικό προσωπικό;

– Τι προτίθεται να κάνει, σχετικά με το αίτημά τους να διασφαλισθεί η ισότιμη συμμετοχή τους στην επιλογή προϊσταμένων;

– Τι προτίθεται να κάνει, σχετικά με το αίτημα τόσο των νοσοκομειακών φυσικοθεραπευτών όσο και των γυμναστών ΠΕ που εργάζονται σε δομές ψυχικής υγείας να συμπεριληφθούν σε όσους δικαιούνται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καστόρης Νικολάου Αστέριος
Πάλλης Ευστρατίου Γεώργιος
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζαμακλής Γεωργίου Χαρίλαος

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Υγείας