Αθήνα, 7 Μαρτίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Εργασιακό καθεστώς εργαζομένων στην καθαριότητα δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων
Το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων καθαριότητας, αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα στην πολιτική ατζέντα της προηγούμενης περιόδου. Η κυβέρνηση πέτυχε για μια ομάδα εργαζομένων, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους και ο αγώνας τους έγινε σύμβολο ενάντια στις πολιτικές λιτότητας.
Δυστυχώς όμως δεν επήλθε η ποθούμενη δικαίωση για το σύνολο των εργαζομένων αυτών. Στις υπηρεσίες, αρμοδιότητας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, ισχύει ως επί το πλείστον, το παλαιό καθεστώς των εργολαβιών και των συνθηκών εργασιακού «μεσαίωνα», βασισμένο σε νομοθετήματα παλαιότερων δεκαετιών διαφορετικού πολιτικού χαρακτήρα. Ειδικότερα εφαρμόζεται σήμερα η οδηγία της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής με θέμα “Πάγιο κατ’ αποκοπή χορήγημα για καθαριότητα” (αναρτημένη στη Διαύγεια με αρ ΑΔΑ: Β437Η-Γ2Ξ). Ακόμη μάλιστα και στις περιπτώσεις που οι Περιφέρειες προσλαμβάνουν απευθείας εργαζόμενους / εργαζόμενες καθαριότητας συχνά οι συμβάσεις περιλαμβάνουν ευτελείς αμοιβές και έχουν σοβαρές ελλείψεις στην κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όπως είναι οι άδειες και η ασφάλιση.
Στις Περιφέρειες αν και έχουν προβλεφθεί σημαντικά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του κόστους υπηρεσιών καθαρισμού, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εργολάβοι ή εργαζόμενοι / εργαζόμενες με ελαστικούς όρους απασχόλησης. Ακόμη και σε περιφέρειες και περιφερειακές ενότητες, στις οποίες δεν ισχύει το καθεστώς εργολαβιών, παρατηρήθηκε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, της τάξεως, σε πολλές περιπτώσεις, του 50%.
Επειδή τα εργασιακά δικαιώματα είναι κομβικό πολιτικό ζήτημα για μια κυβέρνηση της αριστεράς.
Επειδή ιδιαίτερα το κράτος ως εργοδότης έχει διπλή υποχρέωση να παρέχει αξιοπρεπείς όρους εργασίας και αμοιβής στους εργαζομένους και τις εργαζόμενες.
Επειδή δεν πρέπει οι εργαζόμενοι / εργαζόμενες καθαριότητας που συχνά προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να γίνονται θύματα τοπικών πολιτικών συμφερόντων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Προτίθενται να αναζητήσουν στοιχεία από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαρισμού;
– Προτίθενται να εξετάσουν τους σχετικούς προϋπολογισμούς και την αποτελεσματικότητα εφαρμογής τους;
– Προτίθενται να διερευνήσουν το γενικότερο καθεστώς παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και να προβούν σε κατάλληλη νομοθετική παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό του σε δικαιότερη και φιλική προς τις εργαζόμενες / ους κατεύθυνση;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Θελερίτη Παναγιώτη Μαρία
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καστόρης Νικολάου Αστέριος
Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μουμουλίδης Σταματίου Θεμιστοκλής
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Σαρακιώτης Αθανασίου Ιωάννης
Στέφος Θεοδώρου Ιωάννης
Τζαμακλής Γεωργίου Χαρίλαος
Ψυχογιός Κωνσταντίνου Γεώργιος
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών