Αθήνα, 4 Μαρτίου 2016
Ερώτηση
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
-Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού,
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Εξωτερικών
Θέμα: «Προστασία της Ελληνικής Π.Ο.Π φέτας στην διεθνή αγορά»
Ένα από τα βασικά εθνικά, παραδοσιακά και εξαγώγιμα προϊόντα είναι η φέτα, η οποία ως γνωστόν παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Η δε φέτα ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) παράγεται από 70% πρόβειο και 30% κατσικίσιο γάλα και απαιτούνται τέσσερα κιλά γάλα για ένα κιλό τυρί. Μετά από πολύχρονους αγώνες στην ΕΕ κατοχυρώθηκε ως Ελληνικό (Π.Ο.Π) προϊόν τις 25-10-2005 με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η παγκόσμια ζήτηση για τη φέτα ανέρχεται σήμερα στους 500.000 τόνους τον χρόνο. Η Ελληνική παραγωγή πλησιάζει τους 96 χιλ. τόνους εκ των οποίων οι 44 χιλ. τόνοι εξάγονται. Το μεγαλύτερο ποσοστό της διεθνούς αγοράς καλύπτεται από παντός τύπου λευκά τυριά, Ευρωπαϊκών η τρίτων χωρών, που φέρουν παρανόμως την ένδειξη «φέτα» και παράγονται κυρίως από αγελαδινό γάλα.
Η φέτα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των ελληνικών τυριών, τα οποία κατά 85% παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα. Η κτηνοτροφία της χώρας μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αιγο-προβατοτροφία από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα παραδοσιακά μας τυριά (Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε) οφείλουν την υψηλή διατροφική τους αξία και ποιότητα στο αιγοπρόβειο γάλα και στην βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, κυρίως αυτής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως είναι η Ήπειρος.
Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τη φέτα, η απουσία διεπαγγελματικής του προϊόντος, οι συμφωνίες της Ε.Ε με τρίτες χώρες και η ανεξέλεγκτη χρήση λευκών τυριών, ως φέτα, στις τουριστικές μας περιοχές, έχουν αφήσει εντελώς απροστάτευτη την αυθεντική ελληνική φέτα (Π.Ο.Π) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική και διεθνή αγορά. Ο κίνδυνος για τα παραδοσιακά μας τυροκομεία και τις Ελληνικές εταιρείες παραγωγής ΠΟΠ φέτας είναι υπαρκτός και υποθηκεύει το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας.
Τα προβλήματα εντοπίζονται στην αυθαίρετη χρήση του ονόματος «ΦΕΤΑ» από εταιρίες παραγωγής λευκών τυριών, Ευρωπαϊκών η τρίτων χωρών, καθώς και στην παράνομη χρήση ελληνικών ονομάτων, τοπωνυμιών, εικόνων και συμβόλων που παραπλανούν τον καταναλωτή (βλέπε φωτογραφίες). Η δε χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή φέτας μειώνει το κόστος παραγωγής και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στους πραγματικούς παραγωγούς φέτας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν και τι μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της Ελληνικής (ΠΟΠ) φέτας στην διεθνή αγορά, μέσω των Ελληνικών φορέων εξωστρέφειας, των εμπορικών ακολούθων στις πρεσβείες μας στο εξωτερικό, των ξένων πρεσβειών στην Αθήνα και των ελεγκτικών μηχανισμών στις μονάδες εστίασης τουριστικών περιοχών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καραγιάννης Κωνσταντίνου Ιωάννης
Αραχωβίτης Γεωργίου Σταύρος
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαγενά Γεωργίου Άννα
Βράντζα Αχιλλέως Παναγιώτα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Γκαρά Γεωργίου Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Δημητρίου Ιωάννης
Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος
Δημητριάδης Κλεάνθη Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Θελερίτη Παναγιώτη Μαρία
Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρακώστα Ελευθερίου Ευαγγελία (Εύη)
Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κάτσης Σπυρίδωνος Μάριος
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Κωνσταντινέας Νικολάου Πέτρος
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά
Μπαλλής Γεωργίου Συμεών
Μπαξεβανάκης Σόλωνα Δημήτριος
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Μπγιάλας Αθανασίου Χρήστος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Πάντζας Σπυρίδωνος-Αριστοτέλη Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παπανάτσιου Στέργιου Αικατερίνη
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπαρτινός Νικολάου Κωνσταντίνος
Συρίγος Δημητρίου Αντώνιος
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού