Enter your search terms:
Top
logo8
 

Ρύθμιση δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

 

Από την αρχή της κρίσης η μεγαλύτερη πληγή για τους πολίτες της χώρας μας ήταν τα δάνεια και η υπερχρέωση. Μια κατάσταση που δημιουργήθηκε από συντονισμένες προσπάθειες των τραπεζών και των προηγούμενων κυβερνήσεων να προωθήσουν ένα μοντέλο οικονομίας και κατανάλωσης που εκμεταλλευόταν τους πόθους του Ελληνικού λαού για ισότιμη συμμετοχή στο βιοτικό επίπεδο και τα αγαθά των άλλων προηγμένων δυτικών κοινωνιών.

Στην ξέφρενη κούρσα των δανειοδοτήσεων μια ομάδα εργαζομένων στοχοποιήθηκε όσο καμιά άλλη, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η “σιγουριά” των αποδοχών τους, έκανε τους μισθούς τους ιδανική πηγή πληρωμής υποχρεώσεων για τις τράπεζες. Υποχρεώσεις, που πολύ γρήγορα έφτασαν σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν μέσα στην κρίση πολλοί δανειολήπτες αναγκάστηκαν να ζητούν επιπλέον δάνεια μόνο και μόνο για να πληρώνουν προηγούμενους τόκους αλλά και για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών.

Αυτό όμως που εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη παγίδα για τους δημόσιους υπαλλήλους ειδικότερα ήταν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αν και επιφανειακά φαινόταν σαν μια προνομιακή πηγή χρηματοδότησης και διευκολύνσεων, στην πράξη ο δανεισμός από το ΤΠΔ είχε και έχει μια πολύ σημαντική διαφορά. Με την λήψη του δανείου παρέχεται η ανέκκλητη και απρόσβλητη δυνατότητα στο Ταμείο να παρακρατεί μέρος του μισθού του εργαζομένου (αρχικά 6/10 που περιορίστηκε μετέπειτα λόγω της κρίσης στα 3/10).

Σήμερα υπάρχει μεγάλος αριθμός δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που παραμένει εγκλωβισμένος από τη μια μεριά σε υψηλότατες μηνιαίες δόσεις με ένα υψηλό ποσοστό παρακράτησης των αποδοχών του (όταν άλλοι δανειολήπτες επιτυγχάνουν ακόμη και πλήρη απαλλαγή από καταβολές) και από την άλλη σε υψηλά επιτόκια αποπληρωμής (γύρω στο 5%) τη στιγμή που τα τρέχοντα κυμαινόμενα επιτόκια με τα οποία οι άλλες τράπεζες κάνουν ρυθμίσεις είναι περί το 1% με 1,5%. Το πρόβλημα κάνει εντονότερο το γεγονός ότι οι υψηλές αυτές καταβολές θεωρούνται και τεκμήριο στην εφορία και έχουν ως αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν και υψηλότερο φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν. Ακόμα δε τα δάνεια του ΤΠΔ δεν εντάσσονται στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρά μόνο αν υπάρχουν και άλλες παράλληλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε άλλους φορείς, γεγονός που αποκλείει πολλούς από τους δανειολήπτες αυτούς από μια επιπλέον βαθμίδα προστασίας.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός αν προτίθεται να ενσκήψει πάνω στο πρόβλημα των δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και:

– να εκδώσει οδηγίες για άμεση μείωση των μηνιαίων δόσεων σε ποσοστό ανάλογο με τη μείωση των μισθών που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες, την τελευταία πενταετία, με απλή αίτηση των δανειοληπτών,(και χωρίς επανεξέταση της αίτησης ανά τριετία, όπως ισχύει σήμερα)

– να απελευθερώσει τους δανειολήπτες από την αναγκαστική παρακράτηση του μισθού τους και τη δέσμευση του εφάπαξ.

– να εκδώσει οδηγίες για ρύθμιση των δανείων τους με βάση τα τρέχοντα επιτόκια και τις τυχόν ευνοϊκότερες πρακτικές που ακολουθούν οι εμπορικές τράπεζες

– να προχωρήσει σε διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου, ιδίως ως προς τα ζητήματα του ληξιπροθέσμου και μη εξυπηρετούμενου της οφειλής, ώστε να διευκολύνεται η ένταξη των οφειλών προς το ΤΠΔ στις ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαγενά Γεωργίου Άννα
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος
Καματερός Ιωάννη Ηλίας
Καστόρης Νικολάου Αστέριος
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Αθανασίου Χρυσούλα
Λάππας Ευαγγέλου Σπυρίδωνας
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μιχελής Ιωάννη Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Πάντζας Σπυρίδωνος-Αριστοτέλη Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Ριζούλης Κωνσταντίνου Ανδρέας
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σπαρτινός Νικολάου Κωνσταντίνος
Στέφος Θεοδώρου Ιωάννης
Τελιγιορίδου Ιωάννη Ολυμπία
Τζαμακλής Γεωργίου Χαρίλαος
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη
Τσόγκας Παύλου Γεώργιος
Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης