Enter your search terms:
Top
logo8
 

Τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο την ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων

Αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

«Έστω και μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύνατους οικονομικά θα αποδεσμεύσει σημαντικά ποσά από τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό, τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων σημαντικών αναγκών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άρα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και γενικά την ενδυνάμωση της τραυματισμένης οικονομίας της χώρας» τονίζουν οι βουλευτές.

Παράλληλα, ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να αλλάξει προς το δικαιότερο τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές συνυπολογίζοντας τη συνολική ακίνητη περιουσία, καθώς και εάν προτίθεται σε περίπτωση που το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας να μειώσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017 που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές τις αντικειμενικές αξίες, προσαρμόζοντάς τες στην τρέχουσα εμπορική αξία.

Ρωτούν, επίσης, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εάν προτίθεται να θεσπίσει ένα, έστω και μικρό, αφορολόγητο όριο επιβαρύνοντας ισοδύναμα τους πλουσιότερους, εάν θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία όλων των θρησκευτικών δογμάτων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η ισονομία και, τέλος, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε οι οικονομικές υπηρεσίες να βρουν και να φορολογήσουν την ακίνητη περιουσία των off shore εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα.

Η ερώτηση:

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2015

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με στόχο την ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων

Οι ρυθμίσεις που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή ως προαπαιτούμενα για τη σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), καθώς και αυτή καθ’ εαυτή η επικείμενη συμφωνία συντηρούν το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι μετά τη σύναψη της συμφωνίας πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης αποτελεί η με τέτοιο τρόπο εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας προς τους δανειστές, ώστε να κατανέμονται τα βάρη ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των πολιτών, δηλαδή με ελάφρυνση των κατώτερων κοινωνικά τάξεων και επιβάρυνση των ισχυρότερων οικονομικά στρωμάτων, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν σηκώσει μέχρι τώρα το φορτίο που τους αναλογεί, αλλά αντίθετα εξακολουθούν να αυξάνουν τον πλούτο τους.

Στα πλαίσια της ίδιας συμφωνίας η διατήρηση και για τα επόμενα δύο οικονομικά έτη (2015 και 2016) του δυσβάστακτου και άδικου ΕΝΦΙΑ, καθώς και των εσόδων που αυτός αποφέρει (2,65 δις ευρώ ανά έτος) αποτελεί πια δέσμευση της χώρας μας. Η αδυναμία να εκπληρωθούν οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα υποχρέωσε την κυβέρνηση να δεχτεί την παραμονή του για δύο ακόμα έτη.

Δεν αποτελεί όμως δέσμευση της χώρας ο τρόπος με τον οποίο θα σχεδιαστεί ο συγκεκριμένος φόρος, ποιους θα επιβαρύνει και σε ποιο βαθμό.

Είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμπεριέχει την προοδευτική επιβάρυνση των φορολογουμένων ανάλογα με το μέγεθος της περιουσίας τους και της οικονομικής τους κατάστασης, γεγονός που αποτελεί και ρητή συνταγματική επιταγή (άρθρο 4, § 5 του Συντάγματος). Αντίθετα βασίστηκε σε μια αθροιστική λογική θεσπίζοντας τον ίδιο συντελεστή φορολογίας και για κάποιον που διαθέτει ένα μόνο ακίνητο και για τον κάτοχο πολλών ακινήτων. Αυτό αποτελεί εξόφθαλμα μεροληπτική στάση υπέρ των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας και καταφανέστατη αδικία εις βάρος όσων κατέχουν μία μόνο κατοικία ή ακίνητη περιουσία μικρής αξίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν ο φόρος που έπληξε περισσότερο από όλους τα φτωχά λαϊκά στρώματα και δημιούργησε πολύ μεγάλες οφειλές στην Εφορία λόγω της αδυναμίας ευρύτατων τμημάτων του πληθυσμού να ανταποκριθεί σε αυτόν το φόρο.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η συγκεκριμένη συμφωνία με τους δανειστές θα προκαλέσει νέα ύφεση στην οικονομία της χώρας και η διατήρηση, ως έχει, του ΕΝΦΙΑ συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Μοναδική περίπτωση να ανατραπεί ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές είναι να μην επιβαρυνθούν πια οι ασθενέστεροι οικονομικά, αλλά οι ισχυρότερες οικονομικά τάξεις.

Ήδη ο νέος αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο μελετά κάποιες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Στα πλαίσια αυτά έστω και μια μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους πιο αδύνατους οικονομικά θα αποδεσμεύσει σημαντικά ποσά από τον ατομικό ή οικογενειακό προϋπολογισμό, τα οποία θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων σημαντικών αναγκών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άρα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και γενικά την ενδυνάμωση της τραυματισμένης οικονομίας της χώρας.

Αντίθετα η πολλαπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια επιβάρυνση των κατόχων μεγάλης ακίνητης περιουσίας ουδόλως θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της οικονομίας, καθώς ως κάτοχοι σημαντικού πλούτου θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν την ίδια καταναλωτική συμπεριφορά.

Επιπλέον μετά τη συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί δεσμευτική δράση της χώρας η υλοποίηση του Περουσιολογίου, το οποίο ήταν και κεντρικός στόχος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή η αλλαγή του ΕΝΦΙΑ αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης,

Επειδή η ακίνητη περιουσία αποτελεί καταφύγιο για τα φτωχότερα στρώματα του λαού,

Επειδή ο συγκεκριμένος νόμος έχει έναν κατάφωρα άδικο και βαθιά ταξικό χαρακτήρα

Επειδή η διατήρησή του θα συμβάλλει στην περαιτέρω φτωχοποίηση ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων και στη διατήρηση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία

Επειδή μόνο το ύψος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ αποτελεί δέσμευση της χώρας μας απέναντι στους δανειστές

Ερωτάται ο Υπουργός:

Προτίθεται να αλλάξει προς το δικαιότερο τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, θεσπίζοντας προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές συνυπολογίζοντας τη συνολική ακίνητη περιουσία;

Προτίθεται σε περίπτωση που το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας να μειώσει νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017 που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές τις αντικειμενικές αξίες, προσαρμόζοντάς τες στην τρέχουσα εμπορική αξία;

Προτίθεται να θεσπίσει ένα, έστω και μικρό, αφορολόγητο όριο επιβαρύνοντας ισοδύναμα τους πλουσιότερους;

Προτίθεται να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία όλων των θρησκευτικών δογμάτων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται η ισονομία;

Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε οι οικονομικές υπηρεσίες να βρουν και να φορολογήσουν επιτέλους την ακίνητη περιουσία των off shore εταιρειών που έχουν έδρα την Ελλάδα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Γρηγόρης Γεωργίου Σταύρος
Δελημήτρος Ευαγγέλου Κωνσταντίνος
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Θελερίτη Παναγιώτη Μαρία
Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Γεωργίου Παναγιώτα
Κουρεμπές Σπυρίδωνος Θεοφάνης (Φάνης)
Κωνσταντινέας Νικολάου Πέτρος
Μανιός Εμμανουήλ Νικόλαος
Μαντάς Κωνσταντίνου Χρήστος
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σιμορέλης Βασιλείου Χρήστος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σμίας Ιωάννη Χρήστος
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Σταματάκη Παναγιώτη Ελένη
Συρίγος Δημητρίου Αντώνιος
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη
Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης
Ψυχογιός Κωνσταντίνου Γεώργιος