Enter your search terms:
Top
logo8
 

Η κλοπή δεν είναι οφειλή!

Αθήνα, 13 Αυγούστου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Οικονομικών
– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Η κλοπή δεν είναι οφειλή!

Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του άρθρου 56 παρ.2 και παρ.3 (Ελλείμματα και Ευθύνες δημόσιων υπολόγων – καταλογισμοί) του ν. 2362/1995, με αιτιολογημένα πορίσματα καταλόγισαν στις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης με τη μορφή της ποινικής υπεξαίρεσης και ιδιοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις 10/08/2015, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε για το χρονικό διάστημα 1999-2003 τα ποσά των 59 εκατομμυρίων και 21 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του τέως δημάρχου Παπαγεωργόπουλου και του «εγκέφαλου» της υπεξαίρεσης Π. Σαξώνη αντίστοιχα, λόγω ιδιοποίησης – υπεξαίρεσης του δημόσιου ταμείου του δήμου Θεσσαλονίκης .

Οι επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρόλο που το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ είχε ήδη βεβαιωθεί ως έσοδο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με συγκεκριμένους οφειλέτες τα μέλη της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου (κατ’ ακολουθία των πορισμάτων των Οικονομικών Επιθεωρητών), προέβη – κατά παράβαση των διατάξεων που προαναφέρθηκαν – σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης ως «οφειλέτη»(!) αυτή τη φορά. Αρνήθηκε μάλιστα να του χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, ώστε να τον εξαναγκάσει να προβεί σε «αναγνώριση χρέους» 7,2 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, υπό τη δαμόκλειο σπάθη να μην της χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα και να παραμείνουν δεσμευμένα οι λογαριασμοί και η περιουσία του δήμου, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέδωσε, και με τις 1351/2012, 997/2013 και 895/2014 κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατέβαλε ήδη, διά συμψηφισμού προς την κρατική επιχορήγηση, το ποσό των 8.590.108,23 ευρώ. Δηλαδή, οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν θεώρησαν ως βλάβη του Δημοσίου τις υπεξαιρέσεις των πόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου, αλλά το αποτέλεσμα της υπεξαίρεσης. Με άλλα λόγια, οφειλέτες δεν είναι τα καταδικασμένα στελέχη των διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου αλλά ο δήμος και οι δημότες της Θεσσαλονίκης!

Βέβαια, πέρα από τη μη νόμιμη συμπεριφορά των παραπάνω ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και δικαιοπολιτικά ανήθικη συμπεριφορά, καθώς αντιμετώπισαν το δήμο Θεσσαλονίκης ως ανώνυμη εταιρεία, αφού υποχρεώθηκε να πληρώσει χρήματα που καταχράστηκαν μέλη διοικήσεών του που καταδικάστηκαν τελεσίδικα. Αντιμετώπισαν δηλαδή το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδιωτικό και όχι ως δημόσιο ταμείο.

Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς και η νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξακολουθεί να μεταχειρίζεται το δήμο όπως και οι προκάτοχοί της, όπως προκύπτει από την 03-08-2015 απάντησή της στην από 02-02-2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – το οποίο ζητούσε να ανακληθούν οι ΚΥΑ «συμψηφισμού οφειλών του δήμου προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε να μην αντιμετωπίζεται ο δήμος ως εμπορική επιχείρηση και να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που υπέστη από το ριφιφί στα ταμεία του. Πώς είναι δυνατόν οι ιθύνοντες του αρμόδιου υπουργείου να αποκαλούν τις παραπάνω ΚΥΑ «ευεργετήματα» και να κρύβονται πίσω από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – προϊόν οικονομικού εκβιασμού του δήμου – σύμφωνα με τις οποίες «συμφώνησε» να συμψηφιστούν τα κλοπιμαία επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου με την κρατική επιχορήγηση του δήμου, ώστε «να επιτελεί απρόσκοπτα την αποστολή του έναντι των δημοτών του και να εκπληρώνει τις εν γένει υποχρεώσεις του»(!)

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Γιατί δεν προχωρούν σε θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της άδικης και παράνομης αυτής οικονομικής αφαίμαξης του δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης;
2) Έχουν διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπολόγους της υπεξαίρεσης;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Βάκη Γεωργίου Φωτεινή
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γρηγόρης Γεωργίου Σταύρος
Δέδες Γεωργίου Ιωάννης
Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Κανελλοπούλου Ανδρέα Μαρία
Καρακώστα Ελευθερίου Ευαγγελία (Εύη)
Κριτσωτάκης Γεωργίου Μιχαήλ
Λέβα Κωνσταντίνου Βασιλική
Μανιός Εμμανουήλ Νικόλαος
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Ουρσουζίδης Νικολάου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Στέργιου Αικατερίνη
Σιμορέλης Βασιλείου Χρήστος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Τεκτονίδου Αναστασίου Κυριακή (Βούλα)
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη
Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης