Enter your search terms:
Top
logo8
 

Πρόληψη και προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη «σφήκα του κάστανου» Dryocosmus kuriphilus (Hymenoptera: Cynipidae)

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2015

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Πρόληψη και προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη «σφήκα του κάστανου» Dryocosmus kuriphilus (Hymenoptera: Cynipidae).

Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική παραγωγή κάστανου παρουσιάζει ανοδική πορεία. Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στις ορεινές περιοχές της χώρας, η οποία προσφέρει μια επαγγελματική διέξοδο με σημαντικά εισοδήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από το 2012 η τιμή του προϊόντος κυμαινόταν από 1,50-2,20 ευρώ/κιλό, ενώ το αντίστοιχο εύρος σήμερα διαμορφώνεται στα 2,70-3,30 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η ελληνική μέση ετήσια παραγωγή κάστανου υπερβαίνει σήμερα τους 15.000 τόνους, έναντι των 12.000 τόνων το 2012 και των 18.000 τόνων τις δεκαετίες ’60 και ’70.

Σημαντική συμβολή στις «καλές πωλήσεις» του ελληνικού κάστανου έχουν οι Ιταλοί έμποροι, που προχωρούν σε μαζικές αγορές από όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν το προϊόν για την εγχώρια αγορά τους, δεδομένου ότι η παραγωγή τους έχει παρουσιάσει μείωση 65-80% εξαιτίας της εισόδου στην Ιταλία του εντόμου Dryocosmus kuriphilus, γνωστού και ως «σφήκας του κάστανου». Το έντομο αυτό εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2002 στην περιοχή του Piemonte, όπου μεταφέρθηκε με φυτευτικό υλικό καστανιάς από την Κίνα. Παρά το γεγονός ότι για την ανάσχεση της εξάπλωσής του προσδιορίσθηκαν μέτρα διαχείρισης (απόφαση 2006/464/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής), το έντομο εξαπλώθηκε με ραγδαίο ρυθμό σε πολλές άλλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Κροατία, Τσεχία κ.ά.) με βασικό φορέα της εξάπλωσης τον άνθρωπο (μέσω της διακίνησης φυτευτικού υλικού). Με στόχο τον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργεί η σφήκα, ξεκίνησαν και πραγματοποιούνται πιλοτικά προγράμματα εισαγωγής ενός φυσικού εχθρού της σφήκας σε κάποιες από τις προαναφερθείσες χώρες με αποτελέσματα αρκετά ελπιδοφόρα.

Στην Ελλάδα η σφήκα του κάστανου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2014 σε χωριό του Νομού Πιερίας. Όμως, με την υπ’ αρ. 2014/690/ΕΕ Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει καταργηθεί η προηγούμενη απόφαση (2006/464/ΕΚ), που αφορούσε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του. Βάσει της εμπειρίας και των παραδειγμάτων από τις χώρες όπου το έντομο έχει εντοπισθεί, η είσοδος της σφήκας του κάστανου στην Ελλάδα, απειλεί άμεσα την παραγωγή και ως εκ τούτου επιτάσσει την άμεση και στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κατόπιν των ανωτέρων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να ανακοπεί και να ανασχεθεί η εξάπλωση του εντόμου και να προστατευθεί η καλλιέργεια όχι μόνον στην Πιερία, όπου έχει καταγραφεί η πρώτη προσβολή, αλλά και γενικότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε περιοχές που ενδεχομένως έχει σημειωθεί προσβολή;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τζαμακλής Γεωργίου Χαρίλαος
Αραχωβίτης Γεωργίου Σταύρος
Δημητριάδης Κλεάνθη Δημήτριος
Ζάννας Γρηγορίου Ζήσης
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Κωστοπαναγιώτου Κωνσταντίνου Ηλίας
Μιχαλάκης Ηλία Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Συρίγος Δημητρίου Αντώνιος
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης