Enter your search terms:
Top
logo8
 

Μείωση “τροφικών αποβλήτων” στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Μείωση “τροφικών αποβλήτων” στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

Επειδή από τον Ιούλιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει ανακοίνωση [COM (2014) 398] με θέμα την Κυκλική Οικονομία και το πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων στην Ευρώπη, στην οποία αναφέρει πως “το 30% του συνόλου των τροφίμων που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο σπαταλούνται ή απορρίπτονται” και προτρέπει τα κράτη-μέλη “να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για την πρόληψη της δημιουργίας “τροφικών αποβλήτων” και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι τα “τροφικά απόβλητα” στους τομείς της μεταποίησης, του λιανικού εμπορίου / της διανομής, των υπηρεσιών τροφίμων / φιλοξενίας και στα νοικοκυριά θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30% το 2015”.

Επειδή πρόσφατα η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ομόφωνα νομοθετική ρύθμιση που υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ να δωρίζουν τα απούλητα αλλά βρώσιμα τρόφιμα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή εγκαταστάσεις για την παραγωγή ζωοτροφής ή λιπασμάτων.

Επειδή είναι οξύμωρο το σχήμα σε μία εποχή που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ζεί κάτω από το όριο της φτώχιας να καταστρέφονται παγκοσμίως περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο τόνοι βρώσιμης τροφής, που σε ποσοστό αγγίζουν το 1/3 της συνολικής παραγωγής τροφίμων.

Επειδή προτεραιότητα και κατεύθυνσή μας είναι η ελαχιστοποίηση της σπατάλης, η εξοικονόμηση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.

Επειδή στην Ελλάδα υψηλότατο ποσοστό του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και ταυτόχρονα έχουν αναπτυχθεί πολλά δίκτυα διανομής τροφίμων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Θεωρούμε άμεση την ανάγκη δραστηριοποίησης της Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής που να έχει ως στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη σπατάλη τροφίμων. Παράλληλα, μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν ιδιαιτέρως πολύτιμη στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα παρείχε ουσιαστική αρωγή στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με ποιες δράσεις σκοπεύει να υλοποιήσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μείωση της σπατάλης τροφίμων;

Εξετάζει το Υπουργείο την πιθανότητα νομοθετικής ρύθμισης, αντίστοιχης με αυτήν που ψηφίστηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, που να απαγορεύει την καταστροφή ή την απόρριψη τροφίμων στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και να υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ για τη δωρεάν διάθεση των απούλητων τροφίμων τους μέσα από σύστημα κατάλληλων ελέγχων (π.χ. ασφάλειας βρώσης), είτε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις/ κοινωνικά δίκτυα διανομής τροφίμων, είτε σε κτηνοτροφικές μονάδες, είτε για την παραγωγή οργανικού κομπόστ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Αναγνωστοπούλου Πέτρου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Βάκη Γεωργίου Φωτεινή
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Δημητριάδης Κλεάνθη Δημήτριος
Ζαχαριάς Παναγιώτη Κωνσταντίνος
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Κανελλοπούλου Ανδρέα Μαρία
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καρακώστα Ελευθερίου Ευαγγελία (Εύη)
Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Αθανασίου Χρυσούλα
Κριτσωτάκης Γεωργίου Μιχαήλ
Κυριακάκης Κωνσταντίνου Βασίλειος
Κυρίτση Λαζάρου Αγλαϊα
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Μιχαλάκης Ηλία Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Ουζουνίδου Χρήστου Ευγενία
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σταματάκη Παναγιώτη Ελένη
Συρίγος Δημητρίου Αντώνιος
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Τζαμακλής Γεωργίου Χαρίλαος
Τζήκα – Κωστοπούλου Ιωάννη Δανάη
Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος
Ψυχογιός Κωνσταντίνου Γεώργιος