Enter your search terms:
Top
logo8
 

Σκούφα | Σαφώς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε στη βουλή τη διάταξη για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

Προς αποκατάσταση της αλήθειας στα ψέματα και την πατριδοκαπηλία που επιχειρείται

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισε στη Βουλή των Ελλήνων τη διάταξη για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού. Αυτό είναι το δεδομένο. Τα υπόλοιπα που λέγονται ή υπονοούνται από διάφορους είναι ψέματα.

Παρακάτω παραθέτω αυτούσια αποσπάσματα από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, των ομιλιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, νόμου πλέον, του ΥΠΕΣ (7/7/2022):

  1. Του εισηγητή μας κ. Καλαματιανού:

«Θα κάνω μια αναφορά για το ζήτημα του Θρακικού Ελληνισμού γιατί μας εγκαλέσατε, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν είπαμε κάτι καλό γι’ αυτό. Θα υπερψηφίσουμε τη διάταξη, όμως, δεν μπορούμε να μην αναδείξουμε ότι πρόκειται για μια ακόμα επικοινωνιακή πρωτοβουλία σας. Η καθιέρωση ημέρας μνήμης δεν επιλύει κανένα από τα υπαρκτά προβλήματα της Θράκης. Τα έχετε αφήσει όλα άλυτα εδώ και τρία χρόνια ή τα έχετε διογκώσει.

Και ρωτώ να μας πείτε τι έχει γίνει με τη σιδηροδρομική γραμμή και τη σιδηροδρομική σύνδεση; Τι έχει γίνει για τα οδικά και αρδευτικά έργα της Θράκης; Ποια στήριξη έχετε παράσχει στους αγρότες της Θράκης; Τα περιφερειακά ιατρεία είναι σε αναστολή λειτουργίας. Οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, του ΕΦΚΑ κλπ., κλείνουν. Τα υποκαταστήματα των τραπεζών, επίσης, βάζουν λουκέτο και απολύουν τους εργαζόμενους. Μεταφέρουν και ακόμη και ΑΤΜ. Επί τρία χρόνια ουσιαστικά οδηγείτε τη Θράκη στον μαρασμό. Δεν έχετε καμία πρόνοια για τις τιμές των καυσίμων, ενώ η γειτονική Βουλγαρία έχει πολύ φθηνότερες τιμές. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προτείνετε κανένα συνεκτικό και ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης των προτερημάτων της περιοχής. Όλα λοιπόν τα κάνετε για το φαίνεσθαι και από ουσία τίποτα».

  1. Tης βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Έβρου, κ. Γκαρά:

«Θα μου επιτρέψετε, όμως, στον χρόνο που μου απομένει να επικεντρώσω στο άρθρο 51 που αφορά στην καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας Θρακικού Ελληνισμού. Προφανώς η διαχρονική προσφορά και η παρουσία των ηγετών στις μεγάλες διεκδικήσεις, στους αγώνες του έθνους στο πέρασμα των αιώνων η αυτοθυσία με την οποία πάντοτε προσέφεραν στην πατρίδα μας, όπως αντίστοιχα και οι διωγμοί, οι κακουχίες, οι δολοφονίες, οι εκτοπισμένοι, η ένταξή τους σε τάγματα εργασίας που υπέστησαν με αποκορύφωμα το μαύρο Πάσχα του 1914 αποτελούν αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα που οφείλουν να τύχουν της μέγιστης αναγνώρισης και από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αδυνατούμε, όμως, να κατανοήσουμε γιατί αυτό έπρεπε να γίνει με μια αποσπασματική και πολύ συνοπτική διαδικασία, όπως αυτή που επελέγη από τη σημερινή Κυβέρνηση, εισάγοντας ουσιαστικά το εν λόγω άρθρο στις λοιπές διατάξεις ενός πολυνομοσχεδίου σκούπα που συζητάμε σήμερα, όπου ανάμεσα σε άρθρα για τη λειτουργία των δημοτολογίων και των δημοτικών συμβουλίων ξαφνικά αναφέρεται ότι η 6η Απριλίου καθιερώνεται ως ημέρα του Θρακικού Ελληνισμού με πολύ συνοπτικές διαδικασίες. Το συγκεκριμένο πάρα πολύ σοβαρό θέμα -κατά την άποψή μας- θα έπρεπε να εισαχθεί σε ένα αυτοτελές νομοθέτημα, σε μια επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, όπως ακριβώς έγινε με τον ν.2193/1994, όπου σε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής αναγνωρίστηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ είχε προηγηθεί εκτεταμένη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με φορείς, συλλόγους και εκπροσώπους των κομμάτων, μια ουσιαστική συζήτηση για τα ιστορικά αυτά ζητήματα. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και κατά την ψήφιση του ν.2645/1998 όπου και τότε καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Φοβόμαστε πως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η καθιέρωση ημέρας τιμής και μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, των Θρακιωτών που υπέστησαν διωγμούς και κάθε είδους κακουχίες, επιλέγετε να κινηθείτε επικοινωνιακά με προχειρότητα και πολιτική μικρότητα που δεν τιμά κανέναν, πόσω μάλλον τους Θρακιώτες μας, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψετε επικοινωνιακά το τεράστιο κενό, τις ελλείψεις, την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι αντιαναπτυξιακές, αντικοινωνικές πολιτικές σας στη Θράκη εδώ και τρία χρόνια, με σημαντικά, αξιόλογα πανεπιστημιακά τμήματα στη Θράκη να αποψιλώνονται και να κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο εξαιτίας των πολιτικών αυτής της Κυβέρνησης, με τους χρυσοθήρες να ορέγονται τη γη της Θράκης και την Κυβέρνηση και τους τοπικούς κυβερνητικούς Βουλευτές να τους κλείνουν το μάτι ενάντια και απέναντι στα συμφέροντα των Θρακιωτών και την εκπεφρασμένη θέση της τοπικής κοινωνίας, με τη Νέα Δημοκρατία να μην έχει να παρουσιάσει το παραμικρό νέο έργο στην περιοχή μας, να οδηγεί στην ερημοποίηση, στην απογύμνωση της Θράκης από κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες με δρομολογημένα έργα τα οποία έχουν παγώσει ή έχουν ακυρωθεί και τον κ. Μητσοτάκη και τους Υπουργούς αυτής της Κυβέρνησης να σπεύδουν ασθμαίνοντας τις προηγούμενες μέρες στον Έβρο για να εγκαινιάσουν έργα που δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχουν να προσθέσουν κάτι νέο στην περιοχή μας, κάτι αναπτυξιακό για την περιοχή μας, χωρίς να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της εργασίας, της παραγωγής, της οικονομίας, της ποιότητας ζωής, αλλά ακολουθώντας μια πολιτική που ενισχύει την ανεργία, την υποβάθμιση και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τους κατοίκους της Θράκης, που τους αναγκάζει να στραφούν σε γειτονικές χώρες για φτηνά καύσιμα και πρώτες ύλες.

Και αναρωτιόμαστε, για όλα αυτά η Κυβέρνηση θα κάνει κάτι; Θα πει κάτι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα; Θα πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας, ειδικά στις ακριτικές περιοχές και στην περιοχή της Θράκης; Θα κάνει κάτι για τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους, τους καταστηματάρχες, τους αγρότες, τους νέους μας που μεταναστεύουν συνεχώς στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα περιοχές κυρίως στη Θράκη να ερημώνουν συνεχώς; Θα σκύψετε άραγε πάνω στα πραγματικά προβλήματα ή θα συνεχίσετε την απαξίωση του λαού και της περιοχής μας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -και ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή-, τιμούμε τους Θρακιώτες. Τιμούμε τους μεγάλους αγώνες και τις θυσίες τους για τον ελληνισμό. Πρέπει, όμως, μπροστά σε τόσο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αποκατάσταση της αλήθειας και της ιστορικής μνήμης, να στεκόμαστε όλοι και όλες μας στο ύψος των περιστάσεων. Να μην σκεφτόμαστε μικροκομματικά ούτε να παρασυρόμαστε από το προεκλογικό κλίμα, το οποίο έχει διαμορφωθεί. Διότι, η Θράκη και οι Θρακιώτες μας αξίζουν πολύ περισσότερα».

  1. Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η σχετική δήλωση του βουλευτή μας στη Ροδόπη κ. Χαρίτου: https://www.paratiritis-news.gr/politiki/o-dimitris-charitou-gia-tin-kathierosi-tis-6is-apriliou-os-imera-thrakikou-ellinismou/

Καλό θα ήταν κάποιοι, που από υπερβάλλοντα ζήλο στο όνομα του κόμματος που εκλέγονται εκστομίζουν ασυνάρτητες κραυγές, να μελετάνε περισσότερο πριν κάνουν οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση γιατί εκτίθενται. Ειδικά για τόσο σημαντικά θέματα.

Η πρόσφατη ιστορία θα έπρεπε να τους είχε ήδη διδάξει πως τα ψέματα και η πατριδοκαπηλία έχουν πολύ κοντά ποδάρια.

Ψυχραιμία λοιπόν και περισσότερη μελέτη!

Μπέττυ Σκούφα

Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ)