Enter your search terms:
Top
logo8
 

Αλμανάκ μιας χρονιάς που πέρασε (κι ευτυχώς μας δίδαξε)

Καταθέτω ένα κείμενο προς ανάγνωση και σχολιασμό για υπομονετικούς αναγνώστες έχοντες «καλή, χιουμοριστικίν διάθεσιν και πληθώρα ελεύθερου χρόνου…» όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος σκιτσογράφος – γελοιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Μέντης Μποστατζόγλου- Μποστ, καθότι λίγο μεγάλο.

Όπως συνηθίζεται με το πέρας κάθε έτους, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο ο κάθε φορέας αλλά και όλοι μας ατομικά, βυθιζόμαστε σε σκέψεις και αναπολούμε τα πεπραγμένα μας, κάνοντας ταυτόχρονα τον απολογισμό για το τι πετύχαμε, τι ζήσαμε, τι κερδίσαμε, όσο και το τι δεν προλάβαμε τελικά να υλοποιήσουμε με επιτυχία ή ακόμα και το τι δεν στοχεύσαμε όλο αυτό το διάστημα. Έτσι και εγώ με την βοήθεια και της τεχνολογίας που πια τα καταγράφει όλα, «ξεφύλλισα» όλο αυτόν τον όγκο με τις σημειώσεις μου στον ηλεκτρονικό μου υπολογιστή. Ιδιαίτερα σκάλισα τις ομιλίες μου που σχετίζονται με τα τελευταία νομοσχέδια περιόδου 2022 της «επιτελικής κυβέρνησης» και τις αλλαγές που έχουν επιφέρει στη ζωή μας.

Και ιδού το αποτέλεσμα…..

Παραθέτω τα βασικότερα εξ αυτών με τη δική μου βέβαια ματιά.

Κάθε διασταύρωση των παρακάτω πληροφοριών δια του λόγου του αληθές επιβάλλεται, ενώ τα τελικά συμπεράσματα είναι αποκλειστικά δικά σας.

Και ας ξεκινήσω. Το 2022 λοιπόν έκανε ποδαρικό ο Ιανουάριος με την πανδημία παρούσα και την έναρξη του 4ου κύματος, υψηλής μεταδοτικότητάς της. Τότε η κ. Κεραμέως, κόντρα σε κάθε επιδημιολογική λογική, θεσμοθέτησε το «πρωτόκολλο» του 50%+1 των κρουσμάτων προκειμένου για το κλείσιμο ενός τμήματος έχοντας ήδη «αναβαθμίσει» την λειτουργία τους με την αιφνιδιαστική προηγηθείσα συγχώνευση των σχολικών τμημάτων. Εκείνη την περίοδο -σημειώνω- είχαν τεθεί σε αναστολή 120 εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Κατερίνης και υπήρχαν αυξημένες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Πιερία. Όσοι βρεθήκαμε στην Αττική, ζήσαμε ή είδαμε, τις τραγικές εικόνες των αποκλεισμένων από τα χιόνια στην Αττική οδό για σχεδόν ένα 24ωρο χωρίς καμία κρατική μέριμνα …. Την ίδια εποχή εισάγεται στη βουλή το νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» με αφαίμαξη αρμοδιοτήτων και κονδυλίων από τις περιφέρειες και με «ριγμένη» την Πιερία, όπως κατήγγειλα.

Ομιλία – τοποθέτηση στη βουλή

Θυμίζω πως στην βουλή από τις 18 Ιανουαρίου, με τη συνυπογραφή και άλλων 37 ακόμη βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση πως εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης από τις επιπτώσεις της πανδημίας, είχαν μείνει χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, από τα προγράμματα με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, που αντιμετώπισαν ανεπάρκεια ρευστότητας.

Στα μέσα του ίδιου του μήνα εισάγεται και το νομοσχέδιο που αφορούσε στον εκσυγχρονισμό όπως υποσχόταν του ΕΦΚΑ, για γρήγορες δηλ συντάξεις ….Άμα τις είδατε οι απόμαχοι της εργασίας, εγώ δεν χρειάζεται να πω κάτι …..Τελικά το νομοσχέδιο εισήγαγε  γαλάζια «golden boys and girls» «αλεξιπτωτιστές», με μισθούς 8.134 ευρώ τον μήνα και σαράντα μετακλητούς στην εταιρεία αξιοποίησης του ΕΦΚΑ με 4.631 ευρώ, καθαιρώντας τους τοποθετημένους διευθυντές αντισυνταγματικά! Επίσης στο στόχαστρο υπάρχει και η εκποίηση ή καλλίτερα άλωση θα έλεγα της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ αξίας 1 δισεκατομμυρίου… Ακόμα, καμία νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δεν κρίθηκε αναγκαία παρά τις εκατοντάδες συνταξιοδοτήσεις πρώην υπαλλήλων. Και ας φεύγουν τα παιδιά μας με πολλαπλά πτυχία συνέχεια στο εξωτερικό.

Ομιλία – τοποθέτηση:

Στις αρχές Μαρτίου έχουμε το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, μετά το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού. Τρικ ή πυροτέχνημα το νομοσχέδιο; εσείς θα μου πείτε! Άποψή μας είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο (νόμο πλέον) τροποποίησης του προηγούμενου της Ν.Δ, ώστε με το “έτσι θέλω” να υπάρχει παρέμβαση στις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Κανένα προληπτικό μέτρο δεν εισήγαγε για την αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν τη βία παρόλο που το πρόβλημα της βίας όπως λένε οι ειδικοί σχετίζεται με τη φτώχεια, την κοινωνική περιθωριοποίηση και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Για τον υποτιθέμενο «ηλεκτρονικό αθλητισμό» προτιμώ τη σιωπή !

Ομιλία – τοποθέτηση:

Έτσι μπήκαμε και στην άνοιξη με τις πλούσιες εσωτερικές κομματικές διαδικασίες του συνεδρίου του κόμματος κατά τις οποίες αναδείχτηκα και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και επικεντρώθηκα σε σειρά συναντήσεων με φορείς του νομού μας. Υπήρξε δε και σημαντικός αριθμός οχλήσεων προς τα υπουργεία για τα αγροτικά ζητήματα, όπως ασθένειες κάστανου, παρακράτηση επιστρεπτέας προκαταβολής στα καπνά, παγετός στα ακτινίδια κλπ

Από τις επαναλαμβανόμενες συσκέψεις με τους φορείς παρουσία και αντιπροσώπων του κόμματος και μελών της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής, προέκυψε πλούσιο έργο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων μου.

Παραθέτω ως δείγμα:

Στις 14 Ιουλίου έχουμε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Χωρίς διαβούλευση, με προσχηματικό και όχι ουσιαστικό διάλογο, «μύθευμα» περί ενίσχυσης της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία καθώς κατεδαφίζει κάθε έννοια, δωρεάν, ποιοτικής παιδείας και εκπαίδευσης δημιουργώντας στρατιές ανέργων επιστημόνων με πτυχία χωρίς εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και διαδικασίες fast track αναγνώρισης πτυχίων αλλοδαπής, με ιδιώτες αξιολογητές δια χειρός όλα της υπουργού παιδείας κ Κεραμέως. Με υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, και εισαγωγή μάνατζερ και ΣΔΙΤ στην ανώτατη εκπαίδευση καθώς και τον εκπεφρασμένο έντονο προβληματισμό 17 πρυτάνεων από τους 23 για το νομοσχέδιο.

Ομιλία – τοποθέτηση :

Τον ίδιο μήνα στις 29/07/2022 ήρθε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την ενεργειακή κρίση, που όπως δήλωσα και στη βουλή έχει μόνο άρωμα ιδιωτικοποίησης και το οποίο ζητήσαμε να αποσυρθεί συνολικά!

Στην ίδια συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, κατήγγειλα και τις απειλές κατά της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών της ομάδας «I can’t breathe».

Και η βουλή έκλεισε καθώς άρχισαν τα μπάνια του λαού με ικανοποιημένη την κυβέρνηση για το έως τότε έργο της…. για να επανέλθει δυναμικότερα από Σεπτέμβρη ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να διαψεύσει με τις εξαγγελίες του από την ΔΕΘ τις μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει τόσο στον αγροτικό κόσμο όσο και στον κόσμο της εργασίας και των συνταξιούχων το προηγούμενο διάστημα για ένα καλύτερο και δικαιότερο, οικονομικό και κοινωνικό αύριο!

Ξεκινώντας και το νομοθετικό έργο στις 28/09/2022, έχουμε νέες διατάξεις για τις υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών και αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ. Βέβαια η επαρχία είναι και πάλι η μεγάλη απούσα αφού απέχει από το σχεδιασμό η Τοπική Αυτοδιοίκηση και όπου απέναντι στο δίλημμα κέρδος ή ικανοποίηση αναγκών της κοινωνίας, η κυβέρνηση ψηφίζει το πρώτο !

Και ακολουθούν τον μήνα Νοέμβριο υπό την σκιά των τηλεφωνικών υποκλοπών το Ν/Σχ “Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις” όπου επιχειρούνται ισχνές αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017 και δίνεται και ένα έκτακτο επίδομα διακοσίων πενήντα ευρώ, που σε καμία των περιπτώσεων δεν συγκρίνεται με τη μόνιμη και σταθερή δέκατη τρίτη σύνταξη, την οποία θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο νομοσχέδιο είχαμε και τη χωρίς λόγο αύξηση των ορίων ηλικιών συνταξιοδότησης εν μια νυκτί!

Ομιλία – τοποθέτηση https://www.youtube.com/watch?v=l8QbLvw9F2I

Το μήνα Δεκέμβριο, στις 8.12.2022, και καθώς το Μαξίμου Gate έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και μας έχει κάνει διάσημους σε όλη την Ευρώπη…. η κυβέρνηση εισάγει το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, για την υποτιθέμενη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, με το οποίο η κυβέρνηση κλείνει κάθε χαραμάδα πια δημοκρατικής λειτουργίας σε αυτή τη χώρα. Κατά πολλούς η συνταγματική εκτροπή έχει ολοκληρωθεί και η «ενός ανδρός αρχή» έχει επιβληθεί!

Και καθώς η χρονιά είχε σχεδόν παρέλθει, μπήκε στη βουλή όπως κάθε χρονιά ο προϋπολογισμός. Προεκλογικός βέβαια, αφού το 2023 έχουμε αναμφισβήτητα εκλογές.

Έτσι κάνουμε και τον Ισολογισμό του έτους που πέρασε :

2,2 δισεκατομμύρια υπερκέρδη στους παραγωγούς και παρόχους ενέργειας (μέχρι τον Ιούλιο του 2022).

2,4 δισεκατομμύρια υπερκέρδη το πρώτο εννιάμηνο του 2022 για τον κλάδο των διϋλιστηρίων

Υπερκέρδη που χρηματοδοτούνται από την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, και ακρίβεια και βέβαια

Μειωμένος ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές ανάγκες και την αγροτιά!

Και λίγες μέρες πριν παρέλθει το έτος και κλείσει η βουλή,

ήρθε και το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του συνόλου της κοινωνικής πλειοψηφίας, με καθημερινά κατασχετήρια και ειδοποιητήρια για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από τα funds καθώς έχουμε :

  • Επτακόσιες χιλιάδες «κόκκινα δάνεια», ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, στα χέρια των funds
  • Πενήντα χιλιάδες κατοικίες για επικείμενους πλειστηριασμούς
  • Τεράστια προβλήματα με τα δάνεια των κατοικιών και των παλιννοστούντων που δεν βρίσκουν δουλειά.

Όλα αυτά βέβαια θα λυθούν άμεσα …..ίσως και δια μαγείας ….με την εξαγγελθείσα περίφημη «κοινωνική αντιπαροχή»!

Ομιλία – τοποθέτηση: bit.ly/3X2nipU

Άρα, καθώς θα αποκτήσουμε όλοι και σπίτι, εκτός από fuel pass, food pass κλπ, και κατά το ορθότερο δελτία παντός τύπου, θα περάσουμε και το 2023 βίο ανθόσπαρτο…. και άρα το μόνο που χρειάζεται εγώ να ευχηθώ για την καινούρια χρονιά είναι υγεία για να τα απολαύσουμε αγαπητοί συμπολίτες μου όλα αυτά… αλλιώς αν η κρίση σας όπως και η δική μου τα καταλαβαίνει αλλιώς τα πράγματα, θα έλεγα πως το 2023 είναι πια καιρός να τελειώνουμε με την επικοινωνιακή πολιτική, η οποία έχει κουράσει και φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό!

 

Μπέττυ Σκούφα

Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ)