Enter your search terms:
Top
logo8
 

Μπ. Σκούφα: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την ενεργειακή κρίση, έχει άρωμα ιδιωτικοποίησης»

Στη Βουλή η καταγγελία για τις απειλές πολιτών της ομάδας «I can’t breathe» 

 

«Να πάρετε πίσω όλο το νομοσχέδιο που σαν «σκούπα» κάνει κουρέλι κάθε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κάτω από τον ευεπίφορο τίτλο περί «απλοποίησης διαδικασιών», τόνισε χαρακτηριστικά η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος  με θέμα «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Οι μεθοδεύσεις του υπουργείου, η διαβούλευση των 6 ημερών και οι αλλαγές υπό το βάρος των αντιδράσεων

Η Βουλεύτρια Πιερίας άσκησε δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, καταγγέλλοντας την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού του νερού, όπως έκανε με την ενέργεια. Η κα Σκούφα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, για τις μεθοδεύσεις τις οποίες ακολούθησαν, φέροντας στη  διαβούλευση 92 άρθρα, στη βουλή 178, σε ένα νομοσχέδιο «σκούπα» από το οποίο έχουν περάσει πάνω από 12 υπουργεία, αφιερώνοντας μόνο έξι  μέρες διαβουλεύσεων και κατόπιν πιέσεων άλλες έξι, «βάζοντας χέρι» στις περιοχές απολύτου προστασίας και κατόπιν πιέσεων να παίρνουν πίσω τις αποφάσεις, για να πάρουν πίσω τελικά όλο το κεφάλαιο Γ που ήταν και η καρδιά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Απειλές οικογενειών στην Πιερία της ομάδας «I can’t breathe»

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, η βουλεύτρια Πιερίας κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ότι «άνθρωποι  του υποκόσμου, στην Πιερία, απειλούν τις ζωές, την οικογενειακή γαλήνη, τα μέλη οικογενειών συμπολιτών μας, της Κοινωνίας των Πολιτών και της ομάδας «I can’t breathe», που στην Πιερία αγωνίζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων μας να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον. Καταγγέλλω τις απειλές, καταγγέλλω τους εκβιασμούς που δέχτηκαν μέλη αυτής της ομάδας και ζητώ η Εισαγγελία Πιερίας και η αστυνομική αρχή να πράξουν το καθήκον τους και να εξαρθρώσουν αυτά τα βρώμικα κυκλώματα εκβιαστών ενάντια σε αγωνιστές πολίτες, πολίτες που αγωνίζονται για να ζούμε όλοι σε ένα καθαρό και ποιοτικό περιβάλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Τα άρθρα 119 και 120 του νομοσχεδίου και στο βάθος του ορίζοντα η ιδιωτικοποίηση του νερού

Όπως επεσήμανε η Βουλεύτρια Πιερίας, παρά το δεδομένο ότι οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου όσον αφορά το νερό, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, με το τρίτο μνημόνιο πήγαν στο Υπερταμείο, ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν αναφέρθηκε   καθόλου στον ν. 4425/2016, που σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, με το άρθρο 2 παράγραφος 3 ορίζει ρητά ότι οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ μεταβιβάζονται, μεταφέρονται  στο Υπερταμείο, όμως με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και την υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις.

«Εάν το 2016 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως Υπουργός Οικονομικών βάζει μέσα την ασφαλιστική δικλίδα να τηρηθεί το Σύνταγμα και οι δικαστικές αποφάσεις, σήμερα ποια είναι η πρόφασή σας για να μην σέβεστε την απόφαση του ΣτΕ που κάνει λόγο ξεκάθαρα για την κυριαρχία του ελληνικού δημοσίου επάνω στο δημόσιο αγαθό του νερού; Για ποιον λόγο με το άρθρο 120 του παρόντος νομοσχεδίου, παρά τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, λέτε ότι η μεταβίβαση των μετοχών προς την ΕΕΣΥΠ  είναι σύννομη και ισχυρή ως προς όλες τις συνέπειες; Δηλαδή, αυτή η διάταξη του άρθρου 120 παράγραφος 1, ότι αυτή η μεταβίβαση, που έγινε, με το τρίτο μνημόνιο, ότι είναι σύννομη, πώς είναι σύννομη, παρά τις εκδοθείσες αποφάσεις του ΣτΕ; Δηλαδή, ποιον πάτε να κοροϊδέψετε δεν μπορώ να καταλάβω;  Όμως βέβαια, φέρνετε το άρθρο 119 και το άρθρο 120 έχοντας στο βάθος του ορίζοντα την ιδιωτικοποίηση και του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό -όπως κάνατε με την ενέργεια- ακριβώς για να αναγνωρίσετε ως έγκυρες και σύννομες όλες τις πράξεις και αποφάσεις και δη την είσπραξη και τη διανομή εκ μέρους της ΕΕΣΥΠ όλων των κερδών. Αυτό που σας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση, αγαπητοί Υπουργοί, είναι να δώσετε στους ιδιώτες μετόχους τα κέρδη και από το νερό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ελεγχόμενος θα πληρώνει τον ελέγχοντα!

Η κα Σκούφα έκανε λόγο για ανήκουστα πράγματα, αναφερόμενη στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όταν έχει μέσα πρόβλεψη ότι ο επενδυτής θα πληρώνει τον αξιολογητή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δηλαδή ο ελεγχόμενος να πληρώνει τον ελέγχοντα!

Δείτε εδώ το βίντεο με την ομιλία: https://bit.ly/3BqUGiw