Enter your search terms:
Top
logo8
 

Μπ. Σκούφα: «Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις εταιρίες και τα μεγαλοσυμφέροντα και βάζει ταφόπλακα σε όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το σύνολο των καταναλωτών».

«Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές έχει ως στόχο να αλλοιώσει τον χαρακτήρα τους και παράλληλα μέσα από ένα αυστηρότατο πλαίσιο προστίμων και ποινών να αφαιρεθούν σταδιακά και μεθοδικά οι  άδειες από τους μικρούς και μικρομεσαίους εμπόρους και κυρίως τους παραγωγούς και αυτές οι άδειες να παραδοθούν  σε μεγαλοσυμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, από το βήμα της Βουλής. Η κα Σκούφα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί με στόχο την κατάληψη των θέσεων στις λαϊκές από εταιρίες. Άλλωστε η πρώτη απόπειρα είχε γίνει τον Φεβρουάριο με το αρχικό προσχέδιο που κατατέθηκε, όπου το άρθρο 4 έκανε ρητώς αναφορά για κατάληψη θέσεων στις λαϊκές από εταιρείες. Το άρθρο αυτό αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις, ωστόσο όπως υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας η κυβέρνηση το ξαναφέρνει  με το παρόν νομοσχέδιο από την “πίσω πόρτα”, αυτή τη φορά.

«Κατακρεουργείτε τους καταναλωτές, τους ντόπιους αγρότες και παραγωγούς»

Η κα Σκούφα έκανε λόγο για ένα θεσμό που εδώ και ενενήντα τρία χρόνια στηρίζει όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Στηρίζει κυρίως τον αδύναμο καταναλωτή, φέρνοντάς τον σε άμεση αδιαμεσολάβητη επαφή με τον παραγωγό και τον μικρό έμπορο. «Θέλετε να αφαιρέσετε, λοιπόν, τελικά τη δυνατότητα από τους καταναλωτές να βρίσκουν φτηνά, φρέσκα, ποιοτικά και τοπικά -τις περισσότερες φορές- προϊόντα. Κατακρεουργείτε τους καταναλωτές, κατακρεουργείτε τους ντόπιους αγρότες και παραγωγούς», επεσήμανε η βουλεύτρια Πιερίας και πρόσθεσε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει κατατεθεί ουσιαστική αιτιολογική έκθεση, γιατί η κυβέρνηση αποκρύπτει  το πραγματικό της  σχέδιο για την αλλοίωση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών. «Δεν μας έχετε πει για ποιον λόγο, για παράδειγμα, καταργείτε ολοσχερώς τον ν. 4497/2017, που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε. Δεν μας λέτε για ποιον λόγο καταργείτε τη ρήτρα, την εκπεφρασμένη ρήτρα για κατάληψη του 50% των θέσεων των λαϊκών από τους παραγωγούς. Δεν μας εξηγείτε για ποιον λόγο εξομοιώνετε τον παραγωγό και τον μικρομεσαίο έμπορο βιοτεχνικών προϊόντων και εμπόρισσα βιοτεχνικών προϊόντων των λαϊκών αγορών με επιχειρήσεις που έχουν ετήσιο τζίρο 90 εκατομμύρια ευρώ!»

Η επιβίωση των ισχυρών και οι υπόλοιποι στον Καιάδα!

«Θα ψηφίσετε, αλήθεια, την πρόβλεψη που λέει ότι ο παραγωγός θα πρέπει να δηλώνει στον ΟΠΣΑ, το ηλεκτρονικό σύστημα, όλα του τα προϊόντα σε όλες τις τιμές και αν τυχόν παραβλέψει έξι φορές στα δύο χρόνια να δηλώσει ένα από τα δώδεκα, δεκαπέντε, δέκα προϊόντα του, τότε να του επιβληθεί πρόστιμο 3.000 ευρώ και να του ανακληθεί η θέση και η άδεια, άρα, να του στερήσετε κάθε πρόσβαση στη λαϊκή, κάθε οικονομική δραστηριότητα;», είπε η κα Σκούφα απευθυνόμενη στους βουλευτές. Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι με μη επικαιροποιημένη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα επέρχεται αυτοδικαίως απώλεια όλων των θέσεων σε λαϊκές, στάσιμο, πλανόδιο εμπόριο και μόνο εάν ο παραγωγός ή ο μικροέμπορος μέσα σε έναν μήνα καταθέσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ρυθμίσει όλες τις υποχρεώσεις του στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε να ξαναδραστηριοποιηθεί στη θέση που είχε. «Έχετε καθόλου συναίσθηση σε τι οικονομικό περιβάλλον νομοθετείτε; Έχετε καθόλου συναίσθηση ότι δεν έχετε δώσει κανένα οικονομικό εργαλείο στα χέρια των μικρομεσαίων, όχι μόνο των παραγωγών, όχι μόνο των καταστηματαρχών, αλλά σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους, σε όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; Έχετε συναίσθηση ότι δεν έχετε δώσει κανένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του εκτοξευμένου ιδιωτικού χρέους; Είναι δυνατόν να φέρνετε αυτό το ανεκδιήγητο μέτρο, δηλαδή το να αφαιρείται η θέση στη λαϊκή με τη μη έκδοση τριών αποδείξεων; Αυτό το επιβάλλετε στο λοιπό εμπόριο ή στα σουπερμάρκετ; Τους αφαιρείτε την επιχειρηματική δραστηριότητα; Για ποιον λόγο νομοθετείτε με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Να σας το ξαναπούμε, λοιπόν, γιατί νομοθετείτε έτσι. Διότι έχετε σκοπό να εφαρμόσετε και στην οικονομία το μοντέλο της ανοσίας της αγέλης, ένα μοντέλο καθαρά δαρβινικού τύπου που λέει ότι μόνο οι ισχυροί επιβιώνουν και όλοι οι υπόλοιποι στον Καιάδα!»

«Να αποσύρετε το κατάπτυστο νομοσχέδιο»

Η κα Σκούφα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ως υπεύθυνη για τον οικονομικό στραγγαλισμό και μαρασμό όλης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα. «Είστε υπεύθυνοι για το ότι οδηγείτε επιχειρηματίες 50, 55 και 60 ετών στην πλήρη απόγνωση και την ανεργία. Είστε υπόλογοι για την άκρατη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Είστε ιδεοληπτικοί, είστε κοινωνικά απολύτως απομονωμένοι, είστε ανάλγητοι» τόνισε χαρακτηριστικά.  «Να αποσύρετε έστω και τώρα αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τα σχέδιά σας για την κατίσχυση των ισχυρών. Σας καλούμε να στηρίξετε τους σταφυλοπαραγωγούς «Crimson» στην Πιερία, τους καστανοπαραγωγούς και όλο το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού και των παραγωγών».

 

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει το νομοσχέδιο

Η βουλεύτρια Πιερίας ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς στην Κατερίνη, τους παραγωγούς σε όλη τη χώρα που στα δίσεκτα χρόνια των μνημονίων από το υστέρημά τους, αλλά και τώρα στηρίζουν δομές αλληλεγγύης και αδύναμους συμπολίτες μας. «Είναι παραπάνω από αυτονόητο ότι η επόμενη νέα προοδευτική διακυβέρνηση θα καταργήσει την αμέσως επόμενη μέρα αυτό το νομοσχέδιο που και αυτό βάζει ταφόπλακα σε όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το σύνολο των καταναλωτών».