Enter your search terms:
Top
logo8
 

«Τραγικές ελλείψεις και παλινδρομήσεις χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση στην άσκηση τουριστικής πολιτικής. Με ωράριο στους Ευζώνους και άνοιξε – κλείσε στο Νυμφαίο»

Για τραγική απουσία οιασδήποτε συστηματικής προσέγγισης στο σταδιακό αλλά πλήρες και πλήρως λειτουργικό άνοιγμα όλων των συνοριακών σημείων ελέγχου της πατρίδας μας, φυσικά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών προτοκόλλων, κάνουν λόγο σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα και συνυπογραφή της τομεάρχη τουρισμού Κ. Νοτοπούλου.

Αδράνεια και ανικανότητα ως προς την πλήρη λειτουργία των συνοριακών σταθμών  

Οι βουλευτές επανήλθαν με νέα ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς αναφορικά με τη στελέχωση και τα ωράρια λειτουργίας των συνοριακών σταθμών, καθώς για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση απέδειξε την ανικανότητά της ως προς την οργάνωση και τον σωστό συντονισμό, όλων των προϋποθέσεων και παραμέτρων για την περιβόητη επανεκκίνηση του Τουρισμού.

Προφανώς δεν έγινε ακόμη κατανοητό, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το γιατί και το πόσο σημαντική είναι για την επιβίωση των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος η επαναλειτουργία όλων των χερσαίων πυλών εισόδου τουριστών, με την εφαρμογή και την αυστηρή τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

Η αδράνεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργείων  αναφορικά με την πλήρη λειτουργία όλων των συνοριακών σημείων ελέγχου στη χώρα, καταδικάζει  την προοπτική της τόνωσης της οικονομικής ζωής τουλάχιστον των περιοχών της Βορείου Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι προοπτικές για τον καλοκαιρινό οδικό τουρισμό να διαγράφονται δυστυχώς το ίδιο άσχημες όπως το 2020. Τρανταχτή απόδειξη το γεγονός ότι στην πρόσφατη απάντησή του ο υπουργός Τουρισμού σε προηγουμένη ερώτηση που είχαν καταθέσει οι υπογράφοντες  βουλευτές  για το συγκεκριμένο θέμα, με εύσχημες γενικές διατυπώσεις, άφησε ουσιαστικώς αναπάντητα και τα πέντε ερωτήματα που είχαν τεθεί.

Προκλητικά ισοπεδωτική ΚΥΑ για τον οδικό τουρισμό στη Β. Ελλάδα

Η πρόσφατη ΚΥΑ που αφορά τις  προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν αντιληφθεί ότι ο οδικός τουρισμός για κάποιες περιοχές της χώρας μας, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, και βεβαίως για την Πιερία, είναι ο μοναδικός τρόπος πρόσβασης σε αυτές. «Χαρακτηριστικά και προκλητικά, α) συνεχίζετε τον ισοπεδωτικό κανόνα της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα συλλήβδην όλων και μετά εισάγετε εξαιρέσεις ανά χώρα προέλευσης και β) αδικαιολόγητα προβλέπετε την άνιση λειτουργία των συνοριακών σταθμών Προμαχώνα και Ορμενίου σε εικοσιτετράωρη βάση, αλλά του σταθμού Ευζώνων, μόνον από τις 7:00 έως τις 23:00», υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ . Ενδεικτικό της τραγικής απουσίας οιασδήποτε συστηματικής προσέγγισης στο σταδιακό αλλά πλήρες και πλήρως λειτουργικό άνοιγμα όλων των συνοριακών σημείων ελέγχου της πατρίδας μας, αποτελεί το γεγονός ότι ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας άνοιξε πρόσφατα και αιφνιδίως πάλι έκλεισε (περίπου εδώ και δύο εβδομάδες), ενώ υποτίθεται ότι εν τω μεταξύ «άνοιξε» η τουριστική περίοδος στη χώρα μας.

Περιορισμένη λειτουργία των Ευζώνων, χωρίς προσλήψεις, χωρίς εκπαίδευση

Οι συνοριακοί σταθμοί Νίκης και Κρυσταλλοπηγής παραμένουν επιλεκτικά κλειστοί από την αρχή της κατάστασης της πανδημίας (σσ. η Κρυσταλλοπηγή άνοιξε μόλις πολύ πρόσφατα και μετά την κατάθεση της ερώτησης), ενώ η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των συνοριακών σημείων ελέγχου αποδεικνύεται ως η αναγκαία συνθήκη για την επανάκαμψη των εσόδων των βορείων περιφερειών της χώρας μας από την τουριστική βιομηχανία. Ο οδικός τουρισμός, ειδικά αυτός που πραγματοποιείται με ΙΧ επιβατηγά αυτοκίνητα, καταδεικνύεται ως μακράν ο ασφαλέστερος τρόπος μετακίνησης ιδιωτών και τουριστών, καθώς  o αριθμός συνταξιδιωτών – επιβατών στο ίδιο ΙΧ είναι αυστηρά περιορισμένος. Κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα- κατά το 2020, ο οδικός τουρισμός,  αποτέλεσε συγκριτικά τη μειονεκτική ταχύτητα του ελληνικού τουρισμού, ενώ φέτος θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε, με όρους υγειονομικής ασφάλειας, να δοθεί η δυνατότητα εισόδου στη χώρα μας στους διεθνείς τουρίστες με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Επιπλέον,  από τους κλειστούς συνοριακούς σταθμούς, η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπροσθέτως προβλήματα στις εμπορευματικές συναλλαγές και στην διέλευση των εργατών γης.

Άνοιξε – κλείσε ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας

Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε περιορισμένη λειτουργία του συνοριακού σταθμού Ευζώνων, μόνον από τις 7:00 έως τις 23:00, όπως επίσης και τους λόγους για τους οποίους εδώ και ένα χρόνο δεν φρόντισαν τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσλήψεις και εκπαιδεύσεις του συνοριακού προσωπικού,  έτσι ώστε σήμερα να λειτουργούν πλήρως όλοι ανεξαιρέτως οι συνοριακοί σταθμοί.

Ακόμη, ρωτούν για τους λόγους για τους οποίους έκλεισε ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας. Αν ήταν ανέτοιμος να εκκινήσει τη λειτουργία του, τότε γιατί άνοιξε εσπευσμένα, ή  αν ήταν έτοιμος να λειτουργήσει κι άνοιξε, γιατί έκλεισε.

«Πείτε μας τον τρόπο που πρέπει να δούμε τις ελλείψεις και παλινδρομήσεις σας ως σοβαρή άσκηση τουριστικής πολιτικής», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ .

 

Δείτε εδώ την ερώτηση: https://www.syriza.gr/article/id/109766/Erwthsh-boyleytwn-SYRIZA-PS:-Stelechwsh-kai-wraria-leitoyrgias-synoriakwn-stathmwn.html