Enter your search terms:
Top
logo8
 

Μπ. Σκούφα: «Με οσμή νεοφιλελεύθερης ιδιωτικοποίησης ο νέος εθνικός μηχανισμός που στήνει η κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων και αγροτών από τις θεομηνίες »

Την επισήμανση ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη θέσπιση ενός εθνικού μηχανισμού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες θεομηνιών σε επιχειρήσεις και σε αγρότες, δεν αποτελεί παρά ένα αποσπασματικό κι όχι συνολικό εργαλείο,  επισήμανε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου.

 

Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, ότι αντί να θεσπιστεί ένα συνολικό πλαίσιο, αντίθετα παραπέμπεται πλήθος ζητημάτων σε μελλοντική διευθέτησή τους μέσω υπουργικών αποφάσεων, πράγμα που από μόνο του εντείνει την ανασφάλεια του πολίτη και επίσης, δεν εμπεδώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει σε κάθε περίπτωση, πολύ περισσότερο σε περίπτωση θεομηνίας, ο πολίτης προς το κράτος.

 

“Συνολικό” πλαίσιο το οποίο όμως παραπέμπει σε μελλοντικές διατάξεις!

 

«Φέρνετε και ρυθμίζετε στο απώτερο μέλλον με 13 εξουσιοδοτικές διατάξεις για έκδοση υπουργικών αποφάσεων πολύ σημαντικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το ύψος σε ποσοστό της επιχορήγησης σε σχέση με τη συνολική εκτιμηθείσα ζημιά. Αυτό θα το αποφασίσει ο εκάστοτε Υπουργός. Εμπεδώνεται έτσι το αίσθημα εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει ο πολίτης προς το κράτος, όταν δεν ξέρει ο σεισμόπληκτος ή ο πλημμυροπαθής αν καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή του, αν καταστράφηκε το σπίτι του, αν καταστράφηκε ο οικιακός εξοπλισμός του, τι θα του δώσει ως οικονομική στήριξη άμεσα το κράτος;», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενη στον υπουργό.

«Μπαλώματα», μισές λύσεις και ανασφάλεια των πολιτών και στο θέμα αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων

 

Τα «μπαλώματα» που επέλεξε ο υπουργός σαφώς δεν επιλύουν ούτε το πρόβλημα της επιβολής καταδιωκτικών μέτρων, αφού η σχετική κατατεθείσα τροπολογία ουσιαστικά υπαγορεύει ότι σε περίπτωση θεομηνίας πάλι ο εκάστοτε Υπουργός με υπουργική απόφαση δύναται να αποφασίσει την αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. «Άρα και πάλι ο πλημμυροπαθής και ο σεισμοπαθής θα φοβάται αν του πάρει η όποια τράπεζα το σπίτι, αν του κατασχέσει η εφορία τον λογαριασμό κ.λπ. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί δεν νομοθετείτε με ειδικό άρθρο και νομοθετική ρύθμιση και όχι με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, την αναγκαστική και αυτόματη αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες από θεομηνία» τόνισε η κα Σκούφα.

 

Ο απαρχαιωμένος κανονισμός του ΕΛΓΑ

 

Επιπλέον, μέσα στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται ακραία ή υπερβολικά, πέρα από τα συνήθη δεδομένα δηλαδή, καιρικά φαινόμενα. Δεν περιλαμβάνεται ο παγετός και δεν περιλαμβάνεται η ασυνήθης άνοδος της θερμοκρασίας, ο υπερβολικός για τα συνήθη δεδομένα των μέχρι τώρα εποχών καύσωνας. Από τον καύσωνα, παρεμπιπτόντως, έχουν πληγεί άπειρες φορές οι καπνοκαλλιεργητές στην Πιερία και δεν αποζημιώθηκαν. Όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα, θα πρέπει να μπει τουλάχιστον ο παγετός ως επαρκές αίτιο κινητοποίησης αυτού του ενιαίου μηχανισμού που καταβάλλει άμεσα επιχορηγήσεις. « Ή θα αλλάξουμε τον όρο «θεομηνία», ο οποίος είναι απαρχαιωμένος και θα αντικατασταθεί από τον όρο «φυσικές καταστροφές» εν γένει ή θα βάλετε μέσα και αυτές τις δυο περιπτώσεις: Παγετός και υπερβολικός καύσωνας» επεσήμανε.

 

Ο ΕΛΓΑ τώρα πληρώνει αποζημιώσεις για καταστροφές οι οποίες συνέβησαν το έτος 2017. Έχουμε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι 230 ελαιοπαραγωγοί στην Πιερία, οι οποίοι δεν ξέρουν καν αν αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Άρα, δεν μπορεί ο ΕΛΓΑ, με τη μορφή που έχει τώρα τουλάχιστον, να δρα ταχύτατα και αποτελεσματικά μόνος του σε τέτοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή και καταστροφών από φυσικά αίτια.

 

Είναι καιρός μετά από ενάμιση χρόνο που είστε στα κυβερνητικά έδρανα, επιτέλους να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Επίσης, σας προτείνουμε ως πρώτο βήμα να θεσπιστεί νομοθετικά μηχανισμός συμψηφισμού των οφειλών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ, με αποζημιώσεις που πρέπει οι αγρότες να πάρουν για καταστροφές λόγω φυσικών αιτίων. Άρα, μηχανισμός συμψηφισμού οφειλών προς τον ΕΛΓΑ και οφειλόμενων καταβολών από τον ΕΛΓΑ.

 

Επιμερισμός κρατικής ευθύνης με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!

 

Η κα Σκούφα χαρακτήρισε ακατανόητο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται στο άρθρο 5 ότι θα επιμερίζεται η κρατική ευθύνη για καταβολή επιχορήγησης προς πληγέντες από θεομηνίες, αυτή η αντικειμενική ευθύνη που έχει κάθε κράτος -τουλάχιστον το κράτος δικαίου- προς τον πληγέντα πολίτη, με την αποζημίωση που αυτός ο πολίτης θα πάρει, επειδή έχει συνάψει τυχαία ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο με μια ιδιωτική εταιρεία. «Τι είδους ιδιότυπη ΣΔΙΤ είναι αυτή;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

 

«Και αυτή η ρύθμιση όμως, μας θυμίζει μια σειρά πολύ συγκεκριμένων βημάτων ιδιωτικοποίησης σε κρίσιμους δημόσιους τομείς που μεθοδικά και αντικοινωνικά αναλαμβάνει αυτή η Κυβέρνηση. Έχουμε να κάνουμε άμεσα με ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, έχουμε να κάνουμε με διαδικασία συνταξιοδοτήσεων που εκχωρεί με τροπολογία ο κ. Χατζηδάκης σε ιδιώτες, τους οποίους ιδιώτες θα πληρώνει ο πολίτης, έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικοποιήσεις βασικών υποδομών, όπως του νερού, τα αρδευτικά, της ενέργειας. Είστε ακραία νεοφιλελεύθεροι και πρέπει να φύγετε το δυνατόν συντομότερο από την κυβέρνηση της χώρας!», κατέληξε η κα Σκούφα.