Enter your search terms:
Top
logo8
 

Διαδικτυακή σύσκεψη της Ε. Σκούφα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας Σωτηρία Ουσταμπασίδου

Διαδικτυακή σύσκεψη  με  την Πρόεδρο του Συλλόγου  Διαβητικών Πιερίας κ. Σωτηρία Ουσταμπασίδου πραγματοποίησε η βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ελισσάβετ –Μπέττυ Σκούφα την Δευτέρα 22/3.

Θέμα  της συζήτησης   ήταν  τα προβλήματα  κι οι ελλείψεις του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και ειδικότερα των δομών διάγνωσης και φροντίδας  των σακχαροδιαβητικών ασθενών της Π.Ε Πιερίας.

Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος κ. Ουσταμπασίδου αναφέρθηκε στο ότι   στη χώρα μας  υπάρχουν 1.050.000 καταγεγραμμένοι ασθενείς με διαβήτη, ενώ και στην Πιερία, το 10% του πληθυσμού ασθενεί από τη συγκεκριμένη νόσο. Ο σύλλογος διαβητικών Πιερίας αριθμεί 400 μέλη και εξυπηρετεί και  διαβητικούς συμπολίτες μας  που δεν είναι μέλη του, απευθύνονται όμως στο σύλλογο για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το κυριότερο θέμα που προκύπτει σύμφωνα με την κ. Ουσταμπασίδου είναι πως η έλευση της πανδημίας βρήκε το ΕΣΥ απροετοίμαστο και ουσιαστικά αθωράκιστο από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην ευπαθή ομάδα των διαβητικών. Το νοσοκομείο της Κατερίνης μετατράπηκε σε “μονοθεματικό νοσοκομείο”, λειτουργεί δηλαδή αποκλειστικά ως κέντρο αναφοράς covid, και μάλιστα χωρίς να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει με αυτή τη μορφή. Έτσι, προκειμένου να  αντιμετωπιστούν τα  περιστατικά κορωνοϊού,  δεν λειτουργούν τα  τακτικά εξωτερικά ιατρεία για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι  διαβητικοί ασθενείς  να μην μπορούν να  απευθύνονται  για άμεση εξυπηρέτηση  στο νοσοκομείο και να στερούνται  και τις απαραίτητες ιατρικές γνωματεύσεις όσον αφορά στην διάγνωση ή αντιμετώπιση της ασθένειας.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς η μία εξειδικευμένη ιατρός του ΚΥ Κατερίνης, είναι επιφορτισμένη με τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού.

Η κ. Ουσταμπασίδου τόνισε ότι γενικά υπάρχει  έλλειψη ιατρών διαβητολόγων στο   δημόσιο σύστημα υγείας και ότι στην Πιερία υπάρχουν  μόνο δύο γιατροί που, λόγω covid, σταμάτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε σακχαροδιαβητικούς τόσο στο Γ.Ν Κατερίνης,όσο και στην πρωτοβάθμια υγεία.

Αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία των διαβητικών, καθώς στον σακχαροδιαβήτη επιβάλλεται έλεγχος τακτικός και μάλιστα ανά τρίμηνο, διότι οι επιπλοκές της νόσου είναι πολλές. Η έλλειψη ικανού αριθμού  διαβητολόγων, η μη λειτουργία  του ιατρείου σακχαροδιαβήτη και ιατρείων που συνδέονται με τις επιπλοκές της ασθένειας, όπως είναι το ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας  και Νεφρού, προκαλούν πολλά προβλήματα σε ασθενείς με διαβήτη  που είναι αναγκαίο να επισκεφτούν αυτά τα ιατρεία για την διασφάλιση της υγείας τους.

Η κ. Ουσταμπασίδου  δήλωσε πως από τον Οκτώβρη του 2020 ενημερώθηκαν  τόσο οι  κυβερνητικοί βουλευτές όσο και το υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα αυτά. Ζητήθηκε η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ώστε να επαναλειτουργήσουν τα ιατρεία. Δυστυχώς, όμως, δεν υπήρξε καμιά απολύτως ανταπόκριση.

Κλείνοντας η πρόεδρος τόνισε,  πως η Πολιτεία έχει χρέος να συμπαρίσταται ενεργά και να προάγει αποτελεσματικά την υγεία όλων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως οι σακχαροδιαβητικοί. Στους οποίους δυστυχώς δεν δόθηκε προτεραιότητα μέχρι τώρα, ώστε να είναι από τις πρώτες κατηγορίες πολιτών που θα είχαν εμβολιαστεί.

Η κ. Σκούφα από την πλευρά της δήλωσε  πως το θέμα της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα  τώρα με το πρόβλημα της πανδημίας πρέπει να αποτελεί πρωταρχική  μέριμνα και απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας. Εξάλλου, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), υπάρχει μεταξύ άλλων και σαφής αναφορά στην ανάγκη για γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

Τόνισε πως θα έχουν την αμέριστη  και έμπρακτη στήριξή της σε όλα τα θέματα που αφορούν το σύλλογο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές ενέργειες από μεριάς της  ώστε να ενισχυθεί το νοσοκομείο με διαβητολόγους και να επαναλειτουργήσουν τα ιατρεία προκειμένου και οι διαβητικοί να έχουν  την ιατρική φροντίδα που τους αξίζει.