Enter your search terms:
Top
logo8
 

Διαδικτυακή σύσκεψη της Ε. Σκούφα με τον Γιώργο Καπετανάκη πρόεδρο του συλλόγου καρκινοπαθών Πιερίας

Διαδικτυακή σύσκεψη  με  τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας Γιώργο Καπετανάκη  πραγματοποίησε η βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ελισσάβετ –Μπέττυ Σκούφα την Τετάρτη 10 Μαρτίου .

Θέμα  της συζήτησης   ήταν  τα προβλήματα  που προέκυψαν και σχετίζονται  με την περίθαλψη και φροντίδα των ατόμων που νοσούν από καρκίνο  την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Καπετανάκης τόνισε ότι το ΕΣΥ στην 1η φάση της πανδημίας αντιμετωπίσε σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στην οργάνωσή του. Ωστόσο στη δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν εφόσον  υπήρχε καλύτερος σχεδιασμός από την πολιτεία.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως το  βασικότερο πρόβλημα  που προέκυψε  είναι ότι την χρονιά που μας πέρασε τα νοσοκομεία έπρεπε να εξυπηρετούν   κατά προτεραιότητα ασθενείς με covid19. Αυτό είχε ως συνέπεια  στην ουσία να καταργηθούν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε πολλά νοσοκομεία. Έτσι  μειώθηκαν   κατά 40%  οι διαγνώσεις  σε αρχικό στάδιο σε  ασθενείς που θα προσέρχονταν για εξετάσεις πρόληψης και προσυμπτωματικούς ελέγχους. Ακόμη  εξαιτίας αυτής της κατάστασης  περιορίστηκε και η δυνατότητα πρόσβασης στις δομές υγείας για επαναληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα, για τους ασθενείς που είχαν περατώσει τη θεραπεία τους.

Σε ό, τι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε πως θα ήταν επιθυμητό να είχαν  πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προσλήψεις για τις ανάγκες τις πανδημίας . Οι ελλείψεις στελέχωσης είχαν ως αποτέλεσμα να καλούνται ογκολόγοι για εφημερίες σε μονάδες θεραπείας covid19, αντί να παραμείνουν στις θέσεις τους  και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα τους, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών με καρκίνο.

Επίσης  υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αναβολές σε  προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ  η κάλυψη περιστατικών με διαδικασία του επείγοντος δεν κάλυψε τις ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό. Η φύση της αρρώστιας είναι τέτοια που δεν χωρά αναβολές με αποτέλεσμα ο ασθενής  υπό την πίεση των καταστάσεων να αναζητά  τη λύση σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.

Εκεί  πολλές φορές βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οδυνηρή πραγματικότητα που τον αναγκάζει προκειμένου να διασφαλίσει το αγαθό της υγείας να καταβάλλει οικονομικό αντίτιμο, το οποίο δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς πολύ συχνά δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες οικονομικές δυνατότητες.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τον έγκαιρο εμβολιασμό  των ασθενών με καρκίνο . Τόσο των ίδιων όσο και των φροντιστών τους γνωρίζοντας  την ευαλωτότητα της υγεία τους από τον ιό.

Κλείνοντας ο κ.Καπετανάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για την Πιερία να υπάρχει ένας δημόσιος ξενώνας παρηγορητικής φροντίδας για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου. Σημείωσε ότι υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία στην περιοχή μας καθώς το ιατρείο πόνου του νοσοκομείου Κατερίνης παράγει έργο υψηλής ποιότητας στον τομέα αυτό επί σειρά ετών και μπορεί να το υποστηρίξει αποτελεσματικά. Ακόμη τόνισε πως θα ζητηθεί και είναι επιθυμητή η συνδρομή όλων των φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση ενός εθνικής εμβέλειας πιλοτικού έργου στην Πιερία για την υποστήριξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται στη δύσκολη αυτή φάση της ζωής τους.

Η κ. Σκούφα από την πλευρά της δήλωσε την αμέριστη στήριξή της σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά την υγεία συνανθρώπων μας, όπου δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά απαιτεί  όλοι και όλες να σταθούν αρωγοί στον αγώνα που δίνουν οι καρκινοπαθείς. Τόνισε ότι θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο μέσο την ίδρυση παρηγορητικού κέντρου στην Πιερία και ότι θα συνεχίσει θεσμικά να ζητά την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας που τόσο έντονα φάνηκαν οι αδυναμίες της στον καιρό της πανδημίας.