Enter your search terms:
Top
logo8
 

Προστασία δανειοληπτών από τις ενέργειες των εισπρακτικών εταιρειών για επαναρρύθμιση δανείων διαρκούσης της πανδημίας του κορωνοϊού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υπουργό Οικονομικών

 

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, γίναμε μάρτυρες αναρίθμητων περιστατικών μη συμμόρφωσης των Τραπεζών με τους κανόνες προστασίας των καταθετών και των δανειοληπτών. Στην περίπτωση άσκησης πίεσης προς τους οφειλέτες έγινε κανόνας η απειθαρχία και η αθέτηση κοινώς συμφωνημένων κανόνων από τις τράπεζες, όπως και η παράτυπη συμπεριφορά των εισπρακτικών εταιρειών που προσλαμβάνουν.

 

Στη νέα περίοδο εθνικής δοκιμασίας που μπήκε η πατρίδα μας, με την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού φαίνεται πως δεν θα κοπάσει η απαράδεκτη και συνεχιζόμενη με αμείωτο ρυθμό -αντικανονική- συμπεριφορά των Τραπεζών και των εισπρακτικών τους εταιρειών. Ήδη, μαρτυρίες δανειοληπτών κάνουν λόγο για ενοχλήσεις από τράπεζες που εξυπηρετούν τον δανεισμό τους προκειμένου να τις κατατεθούν άμεσα προκαταβολές χρημάτων για επαναρρυθμίσεις δανείων. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να αποσκοπεί στην επιδίωξη εκ μέρους των τραπεζών να προλάβουν οποιοδήποτε κυβερνητικό μέτρο ή ανακοίνωση παγώματος των όρων ρύθμισης ή αποπληρωμής εξαιτίας της υγειονομικής πανδημίας του κορωνοϊού. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζητούνται τριπλάσια ποσά προκαταβολής από ότι γινόταν απαιτητό λίγες ημέρες νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει περίπτωση δανειολήπτη που ζητούνταν 150 ευρώ και τώρα ζητούνται 500 ευρώ.

 

Επειδή, η περίοδος που διανύουμε μέχρι και την οριστική υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για να βρεθούν οι οφειλέτες σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.

Επειδή, υπό το φόβο σκλήρυνσης της τακτικής των τραπεζών είναι δυνατό οι δανειολήπτες να γίνουν αποδέκτες παράλογων απαιτήσεων και συνεπώς αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Επειδή, η κρατική μέριμνα και ο μηχανισμός εποπτείας της οφείλει να προσαρμόζεται διαρκώς στις όποιες δυσμενείς μεταβολές παρουσιάζονται στη συμπεριφορά των τραπεζών μέσω των απαράδεκτων οχλήσεων των οφειλετών από τις εισπρακτικές εταιρείες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

 

  1. Τι σκοπεύετε να πράξετε για την άμεση προστασία των δανειοληπτών από τη μονομερή αυτή, ενέργεια των τραπεζών;
  2. Με ποιους τρόπους και μηχανισμούς σκοπεύετε να ελέγξετε την εφαρμογή των σχετικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις ελληνικές τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με βάση την τρέχουσα κατάσταση γενικής «καραντίνας» της χώρας ;
  3. Σκοπεύετε να λάβετε επιπλέον έκτακτα μέτρα προστασίας από παράλογες απαιτήσεις των τραπεζών κατά την περίοδο που διανύουμε;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βέττα Καλιόππη

Γιαννούλης Χρήστος

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Πανάγιου (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία