Enter your search terms:
Top
logo8
 

Διασφάλιση της πρόσβασης όλων στα βασικά κοινωνικά αγαθά την περίοδο της πανδημίας

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών

 

Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης, και ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας πρέπει να είναι απαραίτητο συστατικό των δράσεων που υλοποιούμε ως κοινωνία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους, είναι προφανές ότι η καθολική πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια πρέπει να εξασφαλιστεί, αυτήν την περίοδο, και μάλιστα με μέριμνα της πολιτείας.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν υλοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων και των αντίστοιχων ρυθμιστικών αρχών. Είναι ακόμη παγκοσμίως παραδεκτή η αδήριτη ανάγκη παρέμβασης της πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών  της πανδημίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Εξαιτίας της απουσίας αντίστοιχων μέτρων, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική πρόταση στις 18 Μαρτίου, η οποία περιλαμβάνει τα κάτωθι μέτρα:

  1. Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, για ένα 6μηνο ή όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  2. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους.
  3. Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες.
  4. Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από την πολιτεία, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους.

Παρότι από τις 18 Μαρτίου έχουν ενταθεί τα μέτρα εκ μέρους της πολιτείας και έχει εφαρμοστεί και περιορισμός της κυκλοφορίας η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των ανωτέρω μέτρων.

Σε αυτές τις συνθήκες, και ενώ έχουν ληφθεί αντίστοιχες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εφαρμογή πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης, εκτός των δημοσιονομικών περιορισμών, καθώς και λαμβάνονται οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση επιχειρήσεων, επαγγελματιών, εργαζομένων και ανέργων, στην Ελλάδα παρατηρείται αδιανόητη αδράνεια, ατολμία και καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι προφανές ότι το κάλεσμα του κ. Χατζηδάκη προς τον ιδιωτικό τομέα για «δράσεις εταιρικής ευθύνης» δεν αρκεί.

Ήδη, η εργασία και ο μισθός εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων αμφισβητείται, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Πώς, άραγε, θα παραμείνουν σπίτι τους οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση;

Ενώ λαμβάνονται μέτρα μείωσης του ενοικίου για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους και για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία ώστε να διασφαλιστεί η μη διακοπή/αποκοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Τα μέτρα διευκόλυνσης των καταναλωτών που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΔΕΗ, η κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, η έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και η επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία. Όμως τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, αλλά δεν απαντούν στο αίτημα μη αποκοπής της ηλεκτρικής σύνδεσης σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι ενταγμένα σε Κοινωνικό Τιμολόγιο, αλλά παρά ταύτα λαμβάνουν έγγραφη προειδοποίηση αποκοπής για την πρώτη κατοικία τους αυτές τις ημέρες. Ενώ θα πρέπει να  ληφθούν οριζόντια μέτρα  που να αφορούν όλους τους παρόχους.

Η ασαφής και χρονικά μη προσδιορισμένη αναφορά του κ. Χατζηδάκη, για τη δημιουργία μηχανισμού εγγυοδοσίας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, δεν περιλαμβάνεται, ακόμη, σε κάποια θεσμική απόφαση της κυβέρνησης και δεν εξασφαλίζει την κάλυψη των λογαριασμών ενέργειας και νερού των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και τις υπόλοιπες χρεώσεις των λογαριασμών, όπως των ΟΤΑ.

Επειδή η πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια αποτελεί θέμα ζωής και βασικό δικαίωμα, ιδιαίτερα την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας που ζούμε.

Επειδή  πολλά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα που εφαρμόζονται -ορθά και αναγκαστικά- για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της πανδημίας αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή η κυβέρνηση αδρανεί, με αποτέλεσμα να εντείνεται η αγωνία όλων των

ανθρώπων που βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσμενή θέση λόγω της κρίσης                              του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα, ανησυχούν για την προσωπική τους υγεία και των οικείων τους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη παροχή νερού και ενέργειας σε όλους, για όσο διάστημα θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα ;
  2. Θα ληφθούν μέτρα άμεσα για να μη διακοπεί καμία σύνδεση νερού ή ενέργειας ώστε, να μην μείνει κανείς χωρίς πρόσβαση στα βασικά αυτά αγαθά, το διάστημα που η πολιτεία έχει επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι ως μέτρο ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού;
  3. Θα ληφθούν μέτρα για τη μη αύξηση, εντός του 2020, των τιμολογίων ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού;
  4. Θα ληφθεί μέριμνα για τη δυνατότητα παράτασης εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, καθώς τα νοικοκυριά, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις πλήττονται έντονα;
  5. Θα ληφθεί μέριμνα για την απρόσκοπτη λειτουργία των ΔΕΥΑ διασφαλίζοντας το αγαθό του νερού σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χωρίς καμία αύξηση;
  6. Εξετάζεται η πρόβλεψη κάλυψης από την πολιτεία, του κόστους ύδρευσης – αποχέτευσης, παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, για το χρονικό διάστημα της πανδημίας;

 

Ζητούμε τέλος, την κατάθεση όλων των εγγράφων (ΑΚΕ) που σχετίζονται με τη δημιουργία μηχανισμού εγγυοδοσίας κεφαλαίου κίνησης για τις ενεργειακές επιχειρήσεις.

 

 

Οι Ερωτώντες  και αιτούντες Βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Σπίρτζης Χρήστος

Βαρεμένος Γιώργος

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλης

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαηλιού Γιώργος

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος