Enter your search terms:
Top
logo8
 

Κρίσιμη απόφαση για επανεξέταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

 

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκρινε ομόφωνα βάσιμη την προσφυγή πολιτών και φορέων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση ελήφθη η απόφαση για επανεξέταση συνολικά του ζητήματος της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, η Επιτροπή Αναφορών ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με το θέμα και να δώσει πληροφορίες για τη συμμόρφωση προς τη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών, “η επανεξέταση της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός δεν θα πρέπει να βασιστεί σε εσωτερικές διαβεβαιώσεις ή εθνικές διαδικασίες”. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών στην αιτιολόγηση της εισήγησης της, “το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και με βάση τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Πιστεύω λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, δεν μπορούν να απέχουν από το πρόβλημα. Συμπέρασμα. Δεν μας αρέσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από τοπικές λύσεις. Πρέπει να δουλέψετε περισσότερο”.

Κι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  όμως, υπογράμμισε ότι “συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των αναφερόντων. Πράγματι, ακριβώς η ίδια η φύση αυτού του έργου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής εξέταση κι η δέουσα εκτίμηση της λειτουργίας του έργου κι των δυνητικών περιβαλοντικών επιπτώσεων”, όπως προκύπτει από την ακριβή απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Επιτροπής PETI, η οποία είναι διαθέσιμη στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Επειδή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες επαναξιολόγησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική.

 

Επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την εκτίμηση των κινδύνων της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Χαλκιδικής.

 

Επειδή επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξης κι άλλων ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα, εκτός από τους υφιστάμενους.

 

Επειδή, η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο του “Επιτελικού Κράτους” κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία  ήταν επιφορτισμένη με την οργάνωση και τον προγραμματισμό του έργου των επιθεωρητών περιβάλλοντος, των επιθεωρητών δόμησης και κατεδαφίσεων, των επιθεωρητών ενέργειας και των επιθεωρητών μεταλλείων, αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο το έργο και τη λειτουργία του Σώματος αυτού.

 

Επειδή, το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι υποστελεχωμένο

 

Επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενέργειες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, που έχουν σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον, να μην ελεγχθούν άμεσα και διεξοδικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, λόγω υποστελέχωσης, φόρτου εργασίας ή ακόμη και πιέσεων.

 

Επειδή οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δικαστικής κρίσης της συγκεκριμένης επένδυσης, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον ανεξάρτητο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τα Κράτη μέλη.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να συνεργαστεί άμεσα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η προκαταρκτική έρευνα για την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική, όπως αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Αναφορών του;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη

 

Αθανασίου Αθανάσιος

 

Αυγέρη Θεοδώρα

 

Βασιλικός Βασίλειος

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γκαρά Αναστασία

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

 

Μάρκου Κωνσταντίνος

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Μπουρνούς Ιωάννης

 

Μουζάλας Ιωάννης

 

Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

 

Πέρκα Θεοπίστη

 

Πούλου Παναγιώτα

 

Σκούφα Ελισσάβετ

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης

 

Τσίπρας Γεώργιος

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χαρίτου Δημήτριος

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος