Enter your search terms:
Top
logo8
 

Σχετικά με ζητήματα αστικών συγκοινωνιών Αθήνας

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και αναπληρώτρια τομεάρχης Μεταφορών κα Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών σχετικά με ζητήματα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Την ερώτηση συνυπογράφουν άλλοι 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Πέρκα και οι συνυπογράφοντες Bουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για πλήθος τρεχόντων θεμάτων και συγκεκριμένα για την ακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας νέων λεωφορείων και τον προγραμματισμό νέας προκήρυξης, τις μετακινήσεις προσωπικού στις εταιρίες του Ομίλου ΟΑΣΑ και την επιβολή ποινών και αργιών, έπειτα από εντολή του αρμόδιου Υφυπουργού και το πάγωμα των διαδικασιών για τον εκσυγχρονισμό των συρμών της Γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ, την ομιλοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και για την επέκταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της αύξησης των σημείων εξυπηρέτησης.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης είναι το κάτωθι:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  1. Υποδομών & Μεταφορών
  2. Οικονομικών

Θέμα: «Ζητήματα αστικών συγκοινωνιών Αθήνας»

Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες αλλεπάλληλες παλινωδίες και πισωγυρίσματα σε σχέση με τη λειτουργία των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων, μη ρυπογόνων λεωφορείων, με αιτιολογία τη 15ετή συντήρηση που είχε προβλεφθεί για να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία τους χωρίς νέες προμήθειες και με πρόσχημα ότι δεν υπήρχε πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση, τη στιγμή που με την ίδια ακριβώς χρηματοδότηση προγραμματίζεται να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός, έχοντας χάσει 1 χρόνο.

Με εντολή του αρμόδιου Υφυπουργού, όπως ο ίδιος δήλωσε, γίνονται μετακινήσεις Γενικών Διευθυντών στις εταιρίες του Ομίλου ΟΑΣΑ, μετακινήσεις προσωπικού και επιβάλλονται ποινές και αργίες σε εργαζόμενους.

Πάγωσαν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των συρμών της Γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ, πρόγραμμα για το οποίο είχαν δεσμευτεί πόροι στο τρέχον ΕΣΠΑ, με μοναδικό στόχο να φανεί ότι θα το κάνει η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά οι Συγκοινωνίες και κυρίως οι πολίτες θα χάσουν χρόνο στο να μπορέσουν να κυκλοφορήσουν με καλύτερους συρμούς.

Το σχέδιο για ομαλοποίηση των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας βρίσκεται στις καλένδες.

Οι διαδικασίες επέκτασης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και αύξησης των σημείων εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν παγώσει.

 

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

 

  1. Πότε θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία, πόσα λεωφορεία θα αφορά και ποιος θα έχει την ευθύνη και το κόστος της συντήρησής τους; Τα ηλεκτροκίνητα που χρειάζονται αλλαγή μπαταρίας ανά 5ετία το αργότερο, πώς θα συντηρούνται και με ποιους πόρους εάν δεν προβλέπεται συντήρηση στο διαγωνισμό;
  2. Με ποια αρμοδιότητα ο Υφυπουργός Μεταφορών μετακινεί προσωπικό στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΕΣΥΠ που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών; Αυτή είναι η αξιοκρατία που επικαλεστήκατε προεκλογικά;
  3. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα για αλλαγή των Διοικήσεων στον όμιλο ΟΑΣΑ και με ποιες διαδικασίες, τη στιγμή που είναι αρμοδιότητα της ΕΕΣΥΠ και πρέπει να γίνει διαγωνισμός για επιλογή, όπως έχει ήδη γίνει σε ΟΑΣΑ και ΓΑΙΑΟΣΕ;
  4. Πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των συρμών της Γραμμής 1 της ΣΤΑΣΥ;
  5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την ομαλοποίηση των Αστικών Συγκοινωνιών;
  6. Πού βρίσκονται οι διαδικασίες επέκτασης των σημείων πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων και ένταξης σε αυτό του προαστιακού και των ΚΤΕΛ;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτριος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Ειρήνα (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού Γιώτα

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουφά Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος