Enter your search terms:
Top
logo8
 

Για τη διερεύνηση περιστατικών σχετικά με την επιλογή μέλους του ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση περιστατικών σχετικά με την επιλογή μέλους του ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής»

Με πρόσφατη απόφαση της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως ορίστηκε ως μέλος του επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) η κα Γείτονα Ζωή του Χρήστου, εκπαιδευτικός ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης1, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα2 και νόμιμη εκπρόσωπος της «Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα ΑΕ»3.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, η κα Γείτονα φέρεται να έχει εμπλακεί σε υπόθεση παράβασης της εκπαιδευτικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας Παλλήνης, το 2015. Μετά το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αθήνας-Πειραιά, με ανακοίνωσή του στις 18-Ιουν-2016 αναφέρει πως:

«[…] Το καλό εργασιακό κλίμα βοηθά στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του έργου μας και στην καλύτερη εικόνα του σχολείου μας. Θεωρούμε πως δεν είναι προς όφελος του σχολείου οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, τα αδήλωτα τμήματα Νηπιαγωγείου και Ξένων Γλωσσών, η δήλωση λιγότερων ωρών στις ξένες γλώσσες από αυτές που γίνονται στην πραγματικότητα, η μη τήρηση του δηλωθέντος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες […]».

Επιπλέον, τα δημοσιεύματα παραπέμπουν σε ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ). Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στις 14-Οκτ-2016:

«επτά στελέχη διώκονται πειθαρχικά και τρία από τον εισαγγελέα, ενώ ένα διευθυντικό του στέλεχος έχει τεθεί σε δυνητική αργία, καθώς η επιθεώρηση ανακάλυψε μεταξύ άλλων αδιόριστους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν ως υπάλληλοι γραφείου, αδήλωτα τμήματα, μη τήρηση ωρολογίων προγραμμάτων, ψευδής δηλωθείς αριθμός ωρών διδασκαλίας σε κάποια μαθήματα και απλήρωτες υπερωρίες».

Η κα Γείτονα σε πρόσφατη επιστολή της σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα, παραδέχεται πως υπάρχει πειθαρχική δίωξη σε βάρος της, η οποία δεν έχει τελεσιδικίσει. Ωστόσο, το ΥΠΑΙΘ επιλέγει να την τοποθετήσει μέλος του ΔΣ του ΙΕΠ, παρ’ ό,τι βρίσκεται υπό πειθαρχική διερεύνηση και πριν να εκδοθεί το τελικό πόρισμα.

Επιπρόσθετα, το παράρτημα του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΣΙΕΛ) των εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα» με το ΑΠ 35/16-Ιαν-2016 έγγραφο καταγγέλλει τις συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της μηνιαίας μισθοδοσίας, αλλά και τη μη καταβολή της υπερωριακής αμοιβής.

Στο ίδιο πλαίσιο προστίθενται μια σειρά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εκδικητικές απολύσεις και απόπειρα εκφοβισμού εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης στα εν λόγω εκπαιδευτήρια. Ωστόσο η κα Ζωή Γείτονα έγινε γνωστή εκτός των εκπαιδευτικών κύκλων λόγω της θέσης της ως διευθύντρια της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας (Hellenic Education Association ή HAEd), η οποία ερευνάται από τους αρμόδιους φορείς για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση Novartis.

Δεδομένου ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι ο επιτελικός επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και συνακόλουθα, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Δεδομένου ότι η επιλογή των μελών του ΔΣ του ΙΕΠ οφείλει να σηματοδοτεί τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και τη θωράκιση του ρόλου και του σκοπού που επιτελεί.

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

  1. Είναι σε γνώση της τα προαναφερθέντα περιστατικά, οι ανακοινώσεις των εργαζομένων, το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας και τα δημοσιεύματα στα μέσα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου;
  2. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εξακολουθεί να κρίνει πως η τοποθέτηση του ανωτέρω στελέχους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ως μέλους του ΔΣ του ΙΕΠ, είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Φίλης Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη

Αναγνωστοπούλου Σία (Αθανασία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Νατάσα

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα (Ειρήνη)

Κάτσης Μάριος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Σάκης (Αθανάσιος)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πάνος (Παναγιώτης)

Σκούφα Μπέττυ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος