20 Ιουνίου 2019
«Υπάρχουν πολλές στιγμές και φάσεις στη ζωή, κατά τις οποίες ο καθένας και η καθεμιά καλείται να πάρει «αποφάσεις δύσκολες», τονίζει μεταξύ άλλων η υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην συνέντευξη της στο «Ο.Β». Η κα Σκούφα μίλησε για την υποψηφιότητα της, για το έργο που έγινε στην Πιερία στη διάρκεια της θητείας της, αλλά και για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνέντευξη
Τι σας δίδαξε η ενασχόλησή σας με την πολιτική και η ζωή στο κοινοβούλιο για τέσσερα και πλέον χρόνια;
Κατ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι η ενασχόληση, η ενεργός δραστηριοποίηση με την πολιτική, φτάνει μέχρι αρκετά πίσω, στα φοιτητικά μου χρόνια.. Όταν με τους συμφοιτητές και συμφοιτήτριες στο Ρέθυμνο αγωνιζόμασταν για παράδειγμα να ιδρυθεί φοιτητική εστία. Γιατί και τότε, υπήρχαν συμφοιτητές μας που δεν μπορούσαν να πληρώνουν νοίκια προκειμένου να σπουδάσουν.
Όσον αφορά τη συμμετοχή μου στο Κοινοβούλιο έχω απλά να δηλώσω ότι υπήρξαν δυστυχώς αρκετές φορές στις οποίες απογοητεύτηκα, εκνευρίστηκα, θύμωσα, από το επίπεδο και την ποιότητα του εκφερόμενου πολιτικού λόγου. Είναι αδιανόητο να ακούγονται χαρακτηρισμοί που ούτε στο καφενείο της γειτονιάς δεν τους ακούς, για παράδειγμα ότι ο πρωθυπουργός της χώρας είναι προδότης, ή ό,τι άλλο νοσηρό και τοξικό μπορεί να εκφράσει η γλώσσα κι εν τέλει η ψυχή. Κρίνω άκρως επιβεβλημένο να αγωνιστούμε όλοι κι όλες σύσσωμα να αποβληθεί η τοξικότητα από την πολιτική ζωή του τόπου, να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία μας, τη συνοχή της κοινωνίας.
Υπήρξαν στιγμές που αναγκαστήκατε να πάρετε αποφάσεις δύσκολες. Πόσο τις πληρώσατε;
Υπάρχουν πολλές στιγμές και φάσεις στη ζωή, κατά τις οποίες ο καθένας και η καθεμιά καλείται να πάρει «αποφάσεις δύσκολες». Ανεξάρτητα από το εάν είναι αιρετός ή όχι. Η ευθυκρισία, η ψύχραιμη συνεκτίμηση παραμέτρων, η Γνώση, η ακεραιότητα χαρακτήρα, η κατίσχυση της Λογικής και της Ηθικής, είναι αρετές πολύ χρήσιμες για τον ανθρώπινο βίο εν γένει.
Στον κοινοβουλευτικό μου βίο μέχρι τώρα, θα έλεγα ότι η πιο κρίσιμη ίσως φάση, ήταν οι μέρες συζήτησης και ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό που με στενοχώρησε ίσως περισσότερο, είναι ο δογματισμός, η έλλειψη βαθύτερης γνώσης της διπλωματικής ιστορίας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, η απόκρυψη από τους ιθύνοντες, ανθρώπους που κυβέρνησαν τη χώρα για πολλές δεκαετίες, των πραγματικών γεγονότων και των διπλωματικών πράξεων που υπεγράφησαν με τη βόρειο γείτονα. Για ποιους λόγους απέκρυπταν για τόσες δεκαετίες την αλήθεια από τον ελληνικό λαό; Για ποιους λόγους ήθελαν και θέλουν να μας καταδικάσουν στο σκοτάδι και την αμάθεια;
Από την άλλη βέβαια, θα έπρεπε να υπάρξει και πολύ καλύτερη ενημέρωση από πλευράς της κυβέρνησης για το διακύβευμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως γνήσια δημοκρατική κυβέρνηση, θα έπρεπε να αναλάβει μεγάλη καμπάνια κι εκστρατεία ενημέρωσης, για τα θετικά αυτής της Συμφωνίας, για τις προοπτικές και τα οφέλη της για τη χώρα μας. Αυτό δεν έγινε στο βαθμό που έπρεπε να γίνει και ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για ποιους λόγους δεν έγινε.
Βέβαια, και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης δεν έπαιξαν και το θετικότερο ρόλο σε μια νηφάλια, ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης.. Δυστυχώς μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια μέχρι η παρασχόμενη ενημέρωση στη χώρα να είναι πραγματικά σφαιρική και πλουραλιστική..
Κάνατε αυτά που θέλατε για τους Πιεριείς ή είναι και άλλα που θέλετε να κάνετε στο εγγύς μέλλον;
Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες η συνεργασία με τις υπόλοιπες αιρετές αρχές, τις επαγγελματικές ενώσεις, τους συνεταιρισμούς του τόπου, συλλογικότητες, και φυσικά την Κυβέρνηση, απέδωσαν πραγματικά καρπούς. Η έγκριση χρηματοδότησης της μελέτης κατασκευής αρδευτικού έργου Βεργίνας – Κολινδρού (2.500.000 ευρώ) και της μελέτης βελτίωσης κι εξοικονόμησης νερού για άρδευση στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού (9.000.000 ευρώ), η ολοκλήρωση και παράδοση του βόρειου ανισόπεδου κόμβου στην Κατερίνη, οι σήραγγες των Τεμπών, η έγκριση και δημοσίευση ΠΟΑΥ για το Θερμαϊκό, το πρόγραμμα και η ενίσχυση de minimis για τους ροδακινοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς του νομού, το πρόγραμμα καταπολέμησης της σφήκας του καστάνου, η ένταξη πολύ περισσότερων αγροτικών περιοχών του νομού στις λεγόμενες «μειονεκτικές», η έγκριση μελετών επισκευής και κατασκευής γυμναστηρίου και γηπέδων στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού (250.000 ευρώ), η έγκριση της μελέτης για κατασκευή γηπέδου στη Νέα Έφεσο, η δημοσίευση σε ΦΕΚ για την ανέγερση του Νέου Μουσικού Σχολείου, είναι μερικά μόνο παραδείγματα, για τα οποία είμαι πραγματικά περήφανη.
Από την άλλη, οι παθογένειες που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, με κυριότερη τη γραφειοκρατία, η έλλειψη περισσότερων πόρων για την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων έργων στην Πιερία, δεν συνετέλεσαν τα μέγιστα ώστε να μπορέσουν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Καμία κυβέρνηση και καμία αιρετή αρχή δεν μπορεί μέσα σε 4,5 χρόνια να ανατάξει πραγματικά τη χώρα και πολύ περισσότερο το δικό μας νομό. Γι αυτό και θέτω εκ νέου τον εαυτό μου, κι εγώ και οι συνυποψήφιες και συνυποψήφιοί μου, στην κρίση του Πιερικού λαού, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ακόμη περισσότερα έργα, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και το συμφέρον του τόπου μας.
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αρετή ενός πολιτικού και για την οποία πρέπει ο λαός να τον εκλέξει;
Η Ηθική και η Ακεραιότητα χαρακτήρα, η Γνώση, η Ευθυκρισία, η Τόλμη, η Αποφαστικότητα, η Διάθεση και το Πείσμα για πολλές, ατελείωτες ώρες δουλειάς και προσφοράς, και η συνεχώς στραμμένη προσοχή κι ευαισθησία για το Κοινό Καλό.
Πόσο χάσατε την ψυχή σας… όλα αυτά τα χρόνια και τι θα θέλατε να αλλάξετε αν μπορούσατε;
Την ψυχή δεν την χάνουμε πραγματικά ποτέ. Είναι ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει μέσα μας κι αυτό που συντροφεύει τον καθένα και την καθεμιά όταν το βράδυ μετά τη δουλειά επιστρέφει και είναι μόνος ή μόνη στο σπίτι.
Πηγή: Ολύμπιο Βήμα