Enter your search terms:
Top
logo8
 

Ε. Σκούφα: «Κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη με στοχευμένη πολιτική από την κυβέρνηση για τον ελληνικό λαό» – Ομιλία της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στην Ολομέλεια της Βουλής

09 Μαΐου 2019

«Εμείς, κυρίες και κύριοι, διαφέρουμε ριζικά απ’ αυτό που ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Βέμπερ, είπε, όταν χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ως ανεύθυνες οικονομικά αποφάσεις. Ανεύθυνες, γιατί υπεύθυνη πολιτική για εσάς και για τον νεοφιλελευθερισμό είναι να μην παίρνει τίποτα το πλήθος, τίποτα η ευρεία πλειοψηφία και να τα παίρνουν όλα οι έχοντες και κατέχοντες» είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, απευθυνόμενη στους βουλευτές της Ν.Δ., στην ομιλία της, στην ολομέλεια της βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 

▶ Ούτε λέξη η ΝΔ για κοινωνικό κράτος 

Η κα Σκούφα προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό των έργων της κυβέρνησης, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρό της. Όπως ανέφερε, «παρακολουθήσαμε επί μία ώρα τον λαλίστατο Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Μητσοτάκη. Επί μία ώρα καταμέτρησα τρεις λέξεις επί κοινωνικού κράτους. Ξέρετε γιατί δεν μας ανέπτυξε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το κοινωνικό κράτος; Διότι «νεοφιλελευθερισμός» και «κοινωνικό κράτος» είναι έννοιες τελείως ασύμβατες», τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας, ξεδίπλωσε το σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής της και εφάρμοσε μία καλά στοχευμένη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στην πραγματικότητα του διαλυμένου και ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους που παρέλαβε». 

▶ Κατά 408% αύξηση του προϋπολογισμού για την πρόνοια 

Όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα, μέσα σε τέσσερα δύσκολα χρόνια αυξήθηκε κατά 408% ο προϋπολογισμός για την πρόνοια. «Το 2015 παραλάβαμε προϋπολογισμό 790 εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός για το 2019 φτάνει τα 3,225 δισεκατομμύρια ευρώ. Δημιουργούμε ένα προνοιακό μοντέλο και ένα κοινωνικό κράτος για όλους, με οριζόντιες δράσεις, όχι μόνο για ευάλωτους, αλλά και για τα μεσαία στρώματα. Έτσι, η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, όσον αφορά τα οικογενειακά επιδόματα από 800.000 οικογένειες και 650 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμένα για το 2015, σήμερα το 2018 πήραν το οικογενειακό επίδομα 900.000 οικογένειες και 1.600.000 παιδιά και ο προϋπολογισμός ήταν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. 

▶ 153.000 σχολικά γεύματα σε 1.000 σχολεία 

Όπως υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας, μοιράζονται εκατόν πενήντα τρεις χιλιάδες καθημερινά ζεστά γεύματα σε σχεδόν χίλια σχολεία. Ο προϋπολογισμός είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. Του χρόνου ο στόχος είναι για 300.000 σχολικά γεύματα και την μεθεπόμενη χρονιά για 600.000 γεύματα, που θα δίνονται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, εφόσον βέβαια εξακολουθήσει η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, να είναι στο τιμόνι.

▶ Η δήθεν ευαισθησία της ΝΔ

«Ακούμε πού και πού, αραιά και πού ή συχνά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δώσει ένα διχίλιαρο για κάθε νεογέννητο. Και θέλουμε να ρωτήσουμε τον κ. Μητσοτάκη και όλα τα μέλη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: αλήθεια τόσο πολύ ενδιαφέρεστε για το παιδί; 

Εμείς ως Κυβέρνηση παραλάβαμε εβδομήντα εννέα χιλιάδες vouchers, συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αυτή την χρονιά, το 2019 δώσαμε εκατόν είκοσι επτά χιλιάδες vouchers και 236 εκατομμύρια ευρώ, όχι από το ΕΣΠΑ, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη αύξηση είναι της τάξης του 60%.

▶ Μέριμνα, καταγραφή και στήριξη ευαίσθητων ομάδων 

«Θεσμοθετήσαμε και ιδρύσαμε τον Ενιαίο Φορέα Απονομής Επιδομάτων, τον ΟΠΕΚΑ. Για ποιον λόγο; Για να δίνονται όλα τα επιδόματα την ίδια ημέρα, κάθε μήνα και να μην περιμένουν ούτε οι ανάπηροι, ούτε οι λοιπές ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, πότε θα δοθεί το επίδομα, γινόμενοι έρμαια διαφόρων κρατικών, δημοτικών φορέων και της ρουσφετολογικής λογικής» ανέφερε η κα Σκούφα. Αναφερόμενη επίσης στο θεμελιώδες, αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη στέγη, είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε και η πλειοψηφία ψήφισε την τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, 500 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν φέτος για επίδομα στέγης και επίδομα «κόκκινου» στεγαστικού δανείου. Οι ωφελούμενοι θα είναι 1.170.000 χιλιάδες συμπολίτες μας.

▶ Για τους ΑμεΑ και το κοινωνικό κράτος, τις ίσες ευκαιρίες

Αναφερόμενη στους ΑμεΑ, και σε σχέση με τον ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από τη διαμάχη του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με τον υπ. ευρωβουλευτή της Ν.Δ, η κα Σκούφα επεσήμανε ότι αυτό που διατυπώθηκε από τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή, δεν είναι κατά τη γνώμη της μόνο προσωπική του άποψη. Ο υποψήφιος εξέφρασε τον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ για τα ΑμεΑ και για το κοινωνικό κράτος, όταν είπε ότι δεν θέλει προνόμια, δεν θέλει επιδόματα, αλλά διεκδικεί επί ίσοις όροις. Σε αντίθεση με αυτήν την πολιτική, εμείς πιστεύουμε, είπε η κα Σκούφα, ότι και οι ανάπηροι θα πρέπει να ενισχύονται με θετικές διακρίσεις προκειμένου να φτάσουν στις ίσες ευκαιρίες.

Είναι αιτήματα του αναπηρικού κινήματος επί χρόνια που αυτή η κυβέρνηση έρχεται και υλοποιεί, όπως για παράδειγμα το ποσοστό 15% για τα άτομα με αναπηρία και τους συγγενείς τους, όσον αφορά τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το 2017 ψηφίσαμε νόμο, υλοποιούμε βήμα το βήμα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες. Βάσει αυτού του νόμου συγκροτήθηκε Συντονιστικός Μηχανισμός για την Αναπηρία. Ορίστηκε συγκεκριμένο πρόσωπο σε κάθε Υπουργείο, προκειμένου ακριβώς το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο να υλοποιείται σεβόμενο σε κάθε άρθρο, σε κάθε νόμο, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους συγκεκριμένους συνανθρώπους μας.

Δημιουργήσαμε τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Αναπηρίας, που τι κάνει; Εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά στην Αττική γλιτώνοντας, απελευθερώνοντας τους αναπήρους από την ταλαιπωρία, από τη γραφειοκρατία, από τα ρουσφέτια, από τα 46 ευρώ που δίνανε μέχρι τώρα στα ΚΕΠΑ. 

Για πρώτη φορά -αν είναι δυνατόν- κυρίες και κύριοι -είναι εκκωφαντικό αυτό το γεγονός- βάσει του νόμου του 2017 υποχρεούται η ΕΛΣΤΑΤ να συγκεντρώσει στατιστικά στοιχεία για τους ανάπηρους, γιατί μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν είχε επίσημα στατιστικά στοιχεία για την αναπηρία, δεν ξέραμε πόσοι ανάπηροι κρύβονται μέσα στα σπίτια, στα χωριά, στην περιφέρεια. Η ελληνική πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει επίσημα στατιστικά στοιχεία για την αναπηρία, στοιχεία που είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών.

Όσον αφορά τις ασθένειες που ορίζονται επ’ αόριστον και εφ’ όρου ζωής, επικαιροποίησαμε τον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας κι από σαράντα τρείς που τις είχατε για δεκαετίες, τις κάναμε εκατόν σαράντα τέσσερις.

▶ 35 εκατ. ευρώ από το «ΦιλόΔημος» για ράμπες και WC ειδικά για ΑμεΑ στα σχολεία 

Το Υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του προγράμματος «Φιλόδημος» εξέδωσε αυτές τις ημέρες πρόσκληση προς τους δήμους της χώρας. Περιμένουμε να ανταποκριθούν οι δήμοι. Μέχρι σήμερα επτά χιλιάδες τριακόσια σχολεία της χώρας μας δεν διαθέτουν ράμπα. Εννέα χιλιάδες εννιακόσια σχολεία δεν έχουν τουαλέτες για ΑμεΑ. Και αυτή η πρόσκληση που βγήκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ, τόνισε η βουλεύτρια. 

▶ Ανοιχτές οι από χρόνια κλειστές κατασκηνώσεις στη Πιερία 

«Ανοίγουμε κλειστές και ανενεργές για χρόνια κατασκηνώσεις. Στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, για παράδειγμα. Ποιοι φιλοξενούνται σε αυτές τις κατασκηνώσεις; Δεκατρείς χιλιάδες συμπολίτες μας ΑμεΑ και μη, δίπλα στη θάλασσα, μέσα στη φύση, με δημιουργική απασχόληση, υποστηριζόμενες αυτές οι κατασκηνώσεις από τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, που εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε σε προσωπικό.

▶ Πολιτική ευαισθησίας με χρήματα των υπουργείων 

«Για τις ράμπες, που καμώνονται διάφοροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ότι βάζουν ράμπες, πολύ καλά κάνουν και τις βάζουν. Πού τα βρίσκουν τα λεφτά; Τα λεφτά τα βρίσκουν από τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση, όταν για παράδειγμα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνουμε 15 εκατομμύρια ευρώ για φέτος, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης ΑμεΑ που να μην απολαύσει το αγαθό που απολαμβάνουμε όλοι μας, το κολύμπι στη θάλασσα, τις καλοκαιρινές διακοπές» υπογράμμισε η κα Σκούφα.

▶ Περισσότερα δικαιώματα, περισσότερο κοινωνικό κράτος 

«Εμείς, διαφέρουμε ριζικά απ’ αυτό που ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Κομισιόν, ο κ. Βέμπερ, είπε, όταν χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο Πρωθυπουργός ως ανεύθυνες οικονομικά αποφάσεις. Ανεύθυνες, γιατί υπεύθυνη πολιτική για εσάς και για τον νεοφιλελευθερισμό είναι να μην παίρνει τίποτα το πλήθος, τίποτα η ευρεία πλειοψηφία και να τα παίρνουν όλα οι έχοντες και κατέχοντες» είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια και πρόσθεσε: «Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για πάρα πολλούς περισσότερους, στηρίζουμε τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση. Καλούμε τον ελληνικό λαό να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοδευτική παράταξη στο ευρωψηφοδέλτιο, για να μην έχουμε λιτότητα, για να έχουμε περισσότερα δικαιώματα, περισσότερο κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη. Θα ζητήσουμε φυσικά την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη».

Μπέττυ Σκούφα