Enter your search terms:
Top
logo8
 

Ε. Σκούφα: Τα παρακρατικά φαινόμενα, δεν έχουν θέση στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία – Κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου αντιμετώπισης, καταδίκης, και εξάλειψης κάθε παρακρατικού φαινομένου

22 Ιανουαρίου 2019

«Τα παρακρατικά φαινόμενα, δεν έχουν θέση στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ΕπιΚοινωνία της δημοσιογράφου Θεοδώρα Αυγέρη στην ΕΡΤ3, όπου ήταν προσκεκλημένη. Η κα Σκούφα απηύθυνε κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός αρραγούς μετώπου αντιμετώπισης, καταδίκης, και εξάλειψης κάθε παρακρατικού φαινομένου. «Είναι κρίμα, σε μία χώρα που γέννησε την δημοκρατία και την μεταλαμπάδευσε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, να έχουμε παρακρατικά φαινόμενα» ανέφερε, ενώ δέχθηκε αρκετά υβριστικά, απειλητικά, ειρωνικά μηνύματα για την παρουσία της και μόνο στην ΕΡΤ3 αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.

➤ Στην ΕΡΤ3 από το μαύρο, στην ελεύθερη δημοσιογραφία 

Αισθάνομαι πραγματικά ιδιαίτερα συγκινημένη διότι η πρώτη φορά που ήρθα στο στούντιο της ΕΡΤ3 ήταν το 2014, όταν η τότε συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, είχε επιβάλει το μαύρο, αλλά παρολ’ αυτά οι εργαζόμενοι εδώ και δημοσιογράφοι συνέχιζαν το έργο της ελεύθερης και δημόσιας ραδιοφωνίας και ραδιοτηλεόρασης, τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας, ξεκινώντας την τοποθέτησή της στις ερωτήσεις της κα Αυγέρη. Παρότι έκτοτε δεν είχε ξαναπάει, τα απειλητικά μηνύματα, οι επιθετικές φωνές, με την κοινοποίηση και μόνον της παρουσίας της στην στην εκπομπή, δεν έθιγαν μόνον το δικαίωμα λόγου που ούτως ή άλλως έχει κάθε πολίτης σε ένα δημόσιο μέσο τηλεθέασης, αλλά έθιγαν παράλληλα ακόμη και την ίδια την εκπομπή. 

➤ «Τίποτε δεν θα μας σταματήσει από το να παραθέτουμε γεγονότα» 

Υπάρχουν απειλές συνεχώς, ανέφερε η κα Σκούφα και πρόσθεσε: « Προφανώς κάποιοι ενοχλούνται επειδή ακούγονται αλήθειες. Έχουμε την υποχρέωση όμως ως βουλευτές και ως βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, να λέμε αλήθειες στο βαθμό που γνωρίζουμε αυτές τις αλήθειες, και τίποτε φυσικά δεν πρόκειται να μας σταματήσει από το να παραθέτουμε γεγονότα. Ως εκ τούτου, το είχα δηλώσει και την προηγούμενη εβδομάδα όταν «αφισοκολλήθηκα» εγώ και λοιποί βουλευτές των άλλων Μακεδονικών πόλεων και περιοχών, πως τίποτα δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσει, τίποτε δεν πρόκειται να μας φιμώσει και τίποτε δεν πρόκειται να μας κάνει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από την ιστορική ευθύνη την οποία καλούμαστε να αναλάβουμε.

➤ Προπηλακισμοί δημοσιογράφων 

Όπως υπογράμμισε η βουλέυτρια Πιερίας, κατά το συλλαλητήριο της Κυριακής, υπήρξε παράλληλα βάναυσος προπηλακισμός δημοσιογράφου, ενώ συνάδελφοί σας, αποκάλυψαν ότι έπρεπε να αφαιρέσουν το σήμα της ΕΡΤ πάνω από τις κάμερές τους προκειμένου να μην προχωρήσουν κάποιοι από τους διαδηλωτές σε βανδαλισμούς. Τέτοια γεγονότα θα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους, διότι η ενημέρωση όπως καλύτερα από εμένα γνωρίζετε, δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη και είναι ολοφάνερο τόσο για εμένα, όσο και για την πλειοψηφία νομίζω των πολιτών, πως η ΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι της, δέχονται και αυτοί απειλές, διότι είναι από τα ελάχιστα κανάλια που παρέχουν αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση. Υπάρχει σαφής λόγος για ποιον λόγο δέχεστε τις απειλές, τόνισε.

➤ «Ο βουλευτής ψηφίζει μόνο απέναντι στην ελεύθερη συνείδησή του» 

«Οι απειλές, οι οποίες έχουν υπάρξει κακά τα ψέματα και εναντίον βουλευτών προηγούμενων κυβερνώντων κομμάτων, θα πρέπει από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, να είναι άκρως καταδικαστέες. Διότι Δημοκρατία ίσον πλουραλισμός. Πλουραλισμός απόψεων και φωνών. Και όχι να εκβιάζουμε και να λέμε και να υπαγορεύουμε τι θα ψηφίσει ένας βουλευτής, που βάσει του Άρθρου 60 του Συντάγματος, ψηφίζει μόνον απέναντι στην ελεύθερη συνείδησή του» σχολίασε η κα Σκούφα.

➤ Πιερία, η καρδιά της Μακεδονίας 

Η Πιερία είναι η καρδιά της Μακεδονίας, έχει τον Όλυμπό της, το Δίον της, πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους κάθε επίσκεψη μας θυμίζει όχι μόνον το κάλος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά και το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας. Και με αφορμή αυτό, να πω ότι είναι κρίμα, σε μία χώρα που γέννησε την δημοκρατία και την μεταλαμπάδευσε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, να έχουμε τέτοια φαινόμενα, όπου διάφορα γκρουπούσκουλα, παρακρατικοί και εγγίζοντας τα όρια του ποινικού κολάσιμου, ή και ποινικά κολασμένοι να έχουν το θράσος να εκτοξεύουν απειλές απέναντι σε νόμιμα εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού στην εθνική αντιπροσωπεία. 

➤ Αντικειμενική ενημέρωση 

Σε όλο εκείνον τον δημοκρατικό κόσμο που κατάγεται από την Μακεδονία, οφείλω να πω ότι βάσει της ρηματικής διακοίνωσης η οποία περιήλθε στα χέρια της Ελληνικής κυβέρνησης και μοιράστηκε σε εμάς τους βουλευτές, δεν τίθεται ζήτημα Μακεδονικής γλώσσας. Καταλαβαίνω το γεγονός ότι το Μακεδονικό λεγόμενο ζήτημα, είναι μία πληγή πολλών δεκαετιών. Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως και που περιμένω αν θέλετε περισσότερο ως πολίτης και παράλληλα ως βουλευτίνα, και θαρρώ ότι το περιμένει και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι να υπάρξει αντικειμενική και σφαιρική ενημέρωση. Οφείλουν επομένως να βγούνε όλοι οι υπουργοί εξωτερικών, όλοι οι πρωθυπουργοί, οι εν ζωή τουλάχιστον τελώντες, και να μας πούνε με παρρησία, με διαφάνεια, και με αντικειμενικότητα, ποιες ακριβώς διπλωματικές πράξεις έχουν υπογράψει, που αφορούν τη σχέση μας στην εξωτερική πολιτική με την γείτονα. Διότι έχω την πεποίθηση και όχι απλά την αίσθηση, ότι δυστυχώς η πλειοψηφία θα έλεγα των πολιτών, δεν γνωρίζουν με ευκρίνεια, αυτά τα διπλωματικά γεγονότα, τα οποία έχουν σαν κύριο σημείο τους, την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και σαν επόμενο ιστορικό σταθμό, το 2008. 

➤ Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών 

Από εκεί και πέρα, σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης, να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, και η σημερινή μου παρουσία εδώ αυτό το νόημα έχει, ενώ ήδη και προς την ίδια κατεύθυνση, το κείμενο της συμφωνίας και η ρηματική διακοίνωση, διανεμήθηκαν την Κυριακή, με τις κυριακάτικες εφημερίδες. Όμως, προκειμένου να υπάρξει σφαιρική και ολοκληρωμένη ενημέρωση, θα πρέπει να διασφαλίσουν όλοι οι δημοκρατικά συμπεριφερόμενοι και σκεπτόμενοι πολίτες, την σωματική ασφάλεια οποιουδήποτε συμπολίτη, είτε αυτός είναι βουλευτής, είτε ένας συμπολίτης που έχει γνώμη υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Είμαι πολύ αυστηρή και συνειδητή σε αυτό το οποίο λέω, και αυτό θα πρέπει να το περιφρουρήσουμε όλοι και όχι να κάνουμε τα στραβά μάτια ή να ανεχόμαστε φαινόμενα προπηλακισμού. 

➤ «Πάντοτε οποιαδήποτε μορφή βίας ήταν και είναι καταδικαστέα» 

Στην ερώτηση δε της δημοσιογράφου «ποια ήταν η άποψή σας, όταν προπηλακίζονταν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση», η βουλεύτρια απάντησε πως είναι απολύτως καταδικαστέο και δεν συμμετείχα προσωπικά, ούτε σε μία από αυτές. Η πολιτική μας φιλοσοφία και τοποθέτηση ως ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η χρήση βίας, με την οποιαδήποτε μορφή της, είτε λεκτική, είτε σωματική και εναντίον οιουδήποτε συμπολίτη, είτε αυτό αφορά γυναίκα, είτε αφορά άτομο οιουδήποτε σεξουαλικού προσανατολισμού, και σε οποιαδήποτε εν γένει περίπτωση, είναι καταδικαστέα. Και περιμένω αυτήν την θέση να αποκτήσουν και να την πουν δημόσια και οργανωμένα η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και όλες οι υπόλοιπες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, διότι υπάρχει δυστυχώς και πολιτική δύναμη στη χώρα μας, η οποία αντιστρέφεται την Δημοκρατία. 

➤ «Εύκολος στόχος οι γυναίκες» 

Στη δε αναφορά της δημοσιογράφου ότι ανάμεσα στα μηνύματα που δέχθηκε η βουλεύτρια, συγκαταλεγόταν και το «άθλια γυναίκα», η βουλεύτρια απάντησε πως μέσω της συμμετοχής της και στην επιτροπή ισότητας γνωρίζει πως, η γενική γραμματεία ισότητας έχει βγάλει ένα πόρισμα κατόπιν ερεύνης, η οποία αναφέρει ότι οι γυναίκες δημόσια πρόσωπα και δημόσιοι λειτουργοί είναι τα πρώτα θύματα στην βία, διότι θεωρούμαστε «εύκολες».