23 Απριλίου 2018
«Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016 – 2017: Τάσεις, προκλήσεις και πολιτικές» ήταν το θέμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που συνεδρίασαν την Τρίτη 17/4, παρουσία του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση. Τα μέλη των δύο επιτροπών ενημέρωσαν διακεκριμένοι επιστήμονες, μέλη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και καθηγητές του ΕΚΠΑ και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Στην τοποθέτησή της στην συνεδρίαση η βουλεύτρια Πιερίας και Γραμματέας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την στήριξη των οικογενειών και την ενίσχυση των νέων ζευγαριών με στοχευμένες παρεμβάσεις.
➤ «Επένδυση» του κράτους με σχεδιασμό και παρεμβάσεις
Όπως ανέφερε η κα Σκούφα ένα ευρύτερο συμπέρασμα που βγήκε από τη συζήτηση είναι ότι το δημογραφικό, η ατεκνία ή η επιλογή των νέων ζευγαριών να κάνουν ολοένα και λιγότερα παιδιά, μπορεί να ενισχυθεί και με έναν καλύτερο σχεδιασμό και στοχευμένες παρεμβάσεις μιας δημόσιας κοινωνικής πολιτικής. «Αν δεν υπάρχει σε ένα κράτος ευρεία και καλά σχεδιασμένη κοινωνική πολιτική, τότε δεν μπορεί να υποβοηθηθεί και η οικογένεια να τεκνοποιήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν ανατρέπεται η αντίληψη που είχαν κάποιοι πολιτικοί κύκλοι μέχρι τώρα, ότι η κρατική επένδυση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστικά, είναι μια δαπάνη. Αυτές ήταν πολιτικές που βιώναμε, όπως είπε η βουλεύτρια Πιερίας, τουλάχιστον, μέχρι την εναλλαγή των κυβερνήσεων, το 2015.
➤ Η στήριξη της Πολιτείας
«Με τη νέα πολιτική, με τα νέα οικογενειακά επιδόματα, οι οικογένειες βλέπουν αύξηση, πλέον, στο 91% των περιπτώσεων των οικογενειακών επιδομάτων και σε κάποιες περιπτώσεις, στις πιο ευάλωτες οικογένειες, τις μονογονεϊκές, φτάνουν και το 215%. Υπήρξαν λίγες, το υπόλοιπο 9% των οικογενειακών με τέκνα, που επλήγησαν από αυτόν τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού. Όμως και για αυτές τις οικογένειες είχαμε τη σαφή εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό, ότι θα ληφθεί μέριμνα και μάλιστα μέσα στο 2018, για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας».
➤ Ενίσχυση της Κοινωνικής Πολιτικής
Όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα, για να στηριχθεί το δημογραφικό, θα πρέπει επίσης να έχουμε δημόσια παιδεία και υγεία. «Αυτή η Κυβέρνηση, το 2015, αποφάσισε ότι τα 3,5 εκατομμύρια των συμπολιτών μας που, δυστυχώς, έμειναν ανασφάλιστοι, είτε χάνοντας την ασφαλιστική τους ικανότητα είτε μένοντας άνεργοι, έπρεπε να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σαφώς θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για μια κοινωνική πολιτική, η οποία να αξίζει απέναντι στους πολίτες του ελληνικού, όπως και κάθε άλλου κράτους, που θέλει να εντάσσεται, πλέον, στα αναπτυγμένα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Άρα, θα πρέπει να ενισχύσουμε, την κοινωνική πολιτική και όχι να παραδώσουμε αυτές τις πολιτικές σε αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες ή ακόμη και να εκμηδενίσουμε τις δαπάνες για αυτές».
➤ Η ανεργία και οι επιπτώσεις στο δημογραφικό
Η βουλεύτρια Πιερίας επεσήμανε ακόμη ότι οι νέοι δεν κάνουν παιδιά γιατί φοβούνται την ανεργία, γιατί είναι σε εργασίες υποπληρωμένες, αδήλωτες κ.λπ.. Γι’ αυτό, όπως είπε, λαμβάνεται και ειδική μέριμνα για την επαναφορά της σωστής λειτουργίας στην αγορά εργασίας, με την ενίσχυση, ακόμη και ειδικών σωμάτων ελέγχου, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν αποψιλωθεί από προσωπικό, για παράδειγμα το ΣΕΠΕ.
➤ Δίκαιη ανάπτυξη για το σύνολο των πολιτών
«Για εμάς, τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ., η ανάπτυξη δεν μπορεί, πλέον, να ευνοεί μόνο λίγες κλίκες επιχειρηματικών κύκλων, οι οποίες ευνοούνταν από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Η ανάπτυξη για εμάς πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη. Θα πρέπει τα αποτελέσματα της ανάπτυξης να αφορούν και να τα βλέπει το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας» κατέληξε η κα Σκούφα.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σκούφα κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στις 17/4/2017, εκλέχτηκε Γραμματέας της Επιτροπής.