Enter your search terms:
Top
logo8
 

Μπέτυ Σκούφα: Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ να έχει και κομματικό αποτύπωμα

01 Μαΐου 2016

Συνέντευξη της Μπέττυς Σκούφα στην εφημερίδα «Η Αυγή»

Σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η «Αυγή» ζήτησε την άποψη τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (της Μπέττυς Σκούφα, του Νίκου Σκορίνη και του Μιχάλη Υδραίου) για τα θέματα που θα απασχολήσουν το επικείμενο συνέδριο του κόμματος και τα οποία συνδέονται με την τρέχουσα αξιολόγηση. Όπως έχει ήδη επισημάνει η «Αυγή», η Κουμουνδούρου καταβάλλει προσπάθειες το συνέδριο να πραγματοποιηθεί πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, αν και αυτό τελικά θα κριθεί και από την πορεία της διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα.

Ακολουθεί η άποψη της Μπέττυς Σκούφα

1) Ποια πρέπει να είναι η στόχευση του κυβερνητικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη επόμενη τετραετία ή οκταετία και ποιες οι βασικές αιχμές του; Θεωρείτε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στα πλαίσια της ιδεολογικής του ταυτότητας, δηλαδή της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, με δεδομένη τη συμφωνία και τη στάση μέρους των θεσμών; Τι σχολιάζετε για τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από το ερώτημα “πάση θυσία στην κυβέρνηση;”

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μαζί με τους ΑΝ.ΕΛΛ. ύστερα από προσφυγή στην κάλπη και ζητώντας από τον ελληνικό λαό να επικυρώσει και αυτός με την ψήφο του την εφαρμογή της συμφωνίας του Αυγούστου. Άρα εκτελεί το κυβερνητικό του σχέδιο έχοντας τη νομιμοποίηση του λαού. Η στόχευση του κυβερνητικού σχεδίου αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας, ταυτόχρονα με μέτρα που προσπαθούν να ανακουφίσουν τα ασθενέστερα στρώματα (παράλληλο πρόγραμμα, δωρεάν δημόσια ασφάλεια για όλους).

Η συμφωνία αυτή ήταν μονόδρομος, γιατί αλλιώς η χώρα μας θα είχε οδηγηθεί σε άτακτη ή τακτική χρεοκοπία σύμφωνα με το σχέδιο Σόιμπλε, που δυστυχώς το πριμοδοτούσαν και στην πατρίδα μας διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά δεν υπάρχουν δόγματα. Πρέπει να γνωρίζεις πότε θα πρέπει να κάνεις ακόμα και υποχωρήσεις, χωρίς όμως να χάνεις τον στρατηγικό σου στόχο. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλες τις δυσκολίες που του δημιουργεί η εφαρμογή του προγράμματος, παραμένει προσηλωμένος στις αξίες της Αριστεράς στηρίζοντας τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα που του προσφέρει το στενό πλαίσιο της συμφωνίας.

Άλλωστε το ευρωπαϊκό περιβάλλον μόνο φιλικό δεν είναι μιας και η χώρα μας έχει ελάχιστους φίλους και συμμάχους, έχοντας απέναντι σκληρές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν ή και αγκαλιάζουν ακόμα και σκληρές ακροδεξιές απόψεις. Σε αυτή λοιπόν τη χρονική περίοδο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. είναι η μόνη νησίδα αντίστασης απέναντι σε σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές και φαντάζει ως η μόνη ελπίδα του λαού μας για να βγει γρήγορα και με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες από τα Μνημόνια οδηγώντας συγχρόνως τη χώρα μας μέσα από μεταρρυθμίσεις και σχεδιασμό στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η άλλη πρόταση, η σκληρή νεοφιλελεύθερη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγεί νομοτελειακά σε απολύσεις, περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων (τελευταίες δηλώσεις Βορίδη) και συνέχιση πολιτικών στήριξης των ολίγων και διαπλεκόμενων που τόσα χρόνια πλούτιζαν εις βάρος του λαού μας βγάζοντας τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος, γεμίζοντας λίστες που πρώτη φορά τώρα δεν κρύβονται σε συρτάρια.

Μόνο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. όλοι αυτοί λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη και πληρώνουν για όλα όσα έκλεψαν.

2) Ποια η γνώμη σας για τους στόχους και τους όρους της “διεύρυνσης” του ΣΥΡΙΖΑ και των σχέσεών του με την κοινωνία; Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική των συμμαχιών του κόμματος μακροπρόθεσμα σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ημέρα της ίδρυσής του ήταν ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία και στα κινήματα. Στηρίχθηκε σε αυτά και τα στήριξε, σεβόμενος όμως πάντα την αυτονομία τους. Αυτό ήταν ένα σημείο που τον βοήθησε να κερδίσει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά ακόμα και τότε δεν έχασε την επαφή του και με την κοινωνία, αλλά και τα κινήματα.

Αυτός λοιπόν ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διευρύνει ακόμα περισσότερο αυτή του τη σχέση μιλώντας με ειλικρίνεια για αυτά που θέλει να πράξει και για αυτά που μπορεί να κάνει ως κυβέρνηση τώρα. Θέλει να εντάξει ως μέλη στο κόμμα του όλους αυτούς που αγωνίστηκαν μαζί του για την μεγάλη κυβερνητική ανατροπή. Αυτός πρέπει να είναι και ο βασικός στόχος του συνεδρίου μας. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που η εκλογική του δύναμη θα έχει και κομματικό αποτύπωμα. Ανοικτός, όπως περιγράφεται και στις αποφάσεις του ιδρυτικού του Συνεδρίου, από την αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας έως την κομμουνιστική Αριστερά που έχει όμως σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Ένα κόμμα που θα εντάξει πολίτες έτοιμους να αγωνιστούν ώστε η χώρα μας να δημιουργήσει ένα μοντέλο ανάπτυξης προς όφελος των πολλών, χωρίς να απορρίπτει την υγιή επιχειρηματικότητα, το κράτος δικαίου, τη σύγχρονη και χωρίς γραφειοκρατία δημόσια διοίκηση, την αξιοκρατία, τη φορολογική ισότητα, τη δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους.

Για τη σημερινή Ελλάδα όλα αυτά που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα σηματοδοτούν μια στροφή προς τα αριστερά. Γιατί οι κοινωνίες δεν αλλάζουν χωρίς πολίτες που σκέφτονται και λειτουργούν συνεργατικά και συλλογικά. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα αναζητήσει και συμμάχους στην Ευρώπη. Γιατί μόνο συνολικές κυβερνητικές αλλαγές με προοδευτικό πρόσημο στην υπόλοιπη Ευρώπη θα σταματήσουν τον νεοφιλελευθερισμό και τη φασιστική δεξιά που σηκώνει κεφάλι χρησιμοποιώντας και ως πρόσχημα το τεράστιο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Συμμαχίες λοιπόν με κυβερνήσεις και κόμματα με αριστερή αναφορά (π.χ. Πορτογαλία ή Ισπανία αύριο), ακόμα και με τη Γαλλία. Με αυτές και μόνο τις συμμαχίες δεν θα είμαστε μόνοι μας, έρμαιο στις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κυβερνήσεις. Γιατί η Ευρώπη ή θα αλλάξει με κατεύθυνση προς τα αριστερά ή θα τελειώσει. Και αυτό δεν συμφέρει κανέναν.

Μπέττυ Σκούφα