Enter your search terms:
Top
logo8
 

Συνέντευξη Μπέττυς Σκούφα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης

08 Δεκεμβρίου 2016

Για μια νέα φάση στην οποία μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup έκανε λόγο η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης. Σχολιάζοντας την απόφαση η κα Σκούφα ανέφερε ότι θέτει έναν διαφορετικό ρου στην πορεία των διαπραγματεύσεων. «Για πρώτη φορά έχουμε μια κοινή συμφωνία από τα μέλη της Ευρώπης μια κοινή δέσμευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Για πρώτη φορά τα βλέπουμε καταγεγραμμένα και είναι αρκετά σημαντικά, τη στιγμή που κάνουν λόγο για ένα σταθερό, αρκετά χαμηλό επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του χρέους της τάξης του 1,5%, ή για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής συγκεκριμένων δανείων. Είναι ένα σημείο τομής για την απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ
Η βουλεύτρια Πιερίας τόνισε επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι προέρχεται μέσα από έναν «απίστευτο πόλεμο εκφοβισμού που προέρχονταν από ξένα κέντρα και υπερσυντηρητικές δυνάμεις όπως ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ.Σόιμπλε, ο όποιος υιοθετούνταν από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα και με πολύ μεγαλύτερο πάθος και στην Ν.Δ που έλεγε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση».
Η κα Σκούφα τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ίδια, αυτόν τον εκφοβισμό, τον σκοταδισμό, αυτήν την συνεχή καταστροφολογία της αντιπολίτευσης την έχει βαρεθεί όπως επίσης την έχει βαρεθεί η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. «Αυτό που λείπει στη χώρα είναι το να έχει ένα σωστό προγραμματισμό, ένα φως στο τούνελ και μια διέξοδο, και αυτό προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση. Είναι το πρώτο βήμα προς τη διέξοδο της χώρας από την επιτροπεία».

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ 
Η απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν ήρθε τυχαία, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήλθε μετά από το δημοψήφισμα της Ιταλίας, ενώ προηγήθηκε το Brexit, άρα το οικοδόμημα της Ευρώπης έχει αρχίζει λίγο να τρίζει και ως εκ τούτου αναγκάζονται οι ευρωπαίοι ηγέτες κάπως να αναθεωρήσουν την στάση που έχουν ως τώρα, της απίστευτα σκληρής και απαρέγκλιτης λιτότητας στην ευρωπαϊκή ένωση. 

Είναι η πρώτη καλή στιγμή, είναι η βάση για μια διαφορετική πορεία της χώρας όμως θα πρέπει να δοθεί ακόμα πολύ σκληρός αγώνας από την ελληνική κυβέρνηση και από όλους μας, έτσι ώστε στα εργασιακά να μην χαθεί και χυθεί ρανίδα αίματος. Το δεύτερο ακανθώδες σημείο για την κα Σκούφα είναι η απαίτηση των δανειστών για υψηλό πλεόνασμα της τάξης του 3.5% και μετά το 2018, πράγμα που θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο περίοδο λιτότητας. «Το πλεόνασμα που συμφωνήθηκε είναι σαφώς πολύ καλύτερο από το 4,5% που πήγαινε να συμφωνηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο το πλεόνασμα αυτό για μετά το 2018 είναι μια παράλογη απαίτηση» σημείωσε.

«ΑΛΙΜΟΝΟ ΑΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ» 
«Είμαι απολύτως βεβαία ότι μόνο μελλοντικές κυβερνήσεις με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσουν να συνεχίσουν επάνω στον ίδιο αγώνα μικρών ή μεγαλύτερων επιτυχιών. Αν θυμηθούμε με τι μας τυμπάνιζαν τα αυτιά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, τότε θα καταλάβουμε την μεγάλη ποιοτική διαφορά αυτής της κυβέρνησης, η οποία από την αρχή μιλούσε για την ανάγκη απομείωσης του χρέους» είπε κα Σκούφα, και συμπλήρωσε: «ουαί και αλίμονο αν έλθουν να ξανακυβερνήσουν άνθρωποι που έβγαλαν τα λεφτάκια τους στο εξωτερικό, αλίμονο αν επιστρέψουμε στις παθογένειες του παρελθόντος».

Ό,ΤΙ ΒΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΗΔΗ 
Στο ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα η βουλεύτρια Πιερίας εξήγησε ότι εμπροσθοβαρές πρόγραμμα σημαίνει ότι όλα τα βαριά φορολογικά μέτρα παίρνονται στην αρχή για να μπορέσεις μετά να δώσεις άλλη αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. «Αυτό σημαίνει πως ό,τι σοκ ήταν να πάθουμε ως πολίτες, και ό,τι βάρη ήταν να σηκώσουμε το έχουμε ήδη κάνει».

Τέλος αναφερόμενη στις προοπτικές ανάπτυξης της Πιερίας η κα Σκούφα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά, ωστόσο υπάρχουν θετικά δείγματα όπως ο τομέας των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και τα υψηλά ποσοστά ενισχύσεων από τον αναπτυξιακό νόμο σε περιοχές της Πιερίας, όπως οι πρώην δήμοι Πέτρας και Πιερίων.