Enter your search terms:
Top
logo8
 

Πρόβλημα εγκατάστασης Μουσικού Σχολείου Ξάνθης

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους:
• κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
• κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
• κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Πρόβλημα εγκατάστασης Μουσικού Σχολείου Ξάνθης»

 

Το Μουσικό Γυμνάσιο Ξάνθης ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ. Δ4/584 Υπουργική Απόφαση του 1997 και έκτοτε λειτουργεί με πολλές δυσκολίες λόγω των ανεπαρκών εγκαταστάσεων. Αρχικά, συστεγάζεται προσωρινά με το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ . Έναν χρόνο μετά μεταφέρεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Διομήδειας, όπου στεγάζεται έως και σήμερα.

Από τις αρχές του 2000 το σχολείο παρουσιάζει αυξητική τάση με αποτέλεσμα το Πολιτιστικό Κέντρο Διομήδειας να καθίσταται ανεπαρκές για την λειτουργία του. Οι εκ των πραγμάτων αυξημένες προδιαγραφές των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την λειτουργία ενός μουσικού σχολείου, όπως παραπάνω αίθουσες για ατομικά μαθήματα, πρόβες και σίτιση, μέχρι και σήμερα δεν μπορούν να καλυφθούν από τον συγκεκριμένο χώρο.

Το 2001 γίνεται γνωστό ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει βρει κάποιο οικόπεδο για την ανέγερση του σχολείου, ωστόσο η ιδέα εγκαταλείπεται χωρίς καμία αιτιολόγηση. Το 2002 με την υπ’ αριθμ. 393/2002 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης παραχωρείται δωρεάν από τον Δήμο στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης έκταση 15 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Στεφανίδη -το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- με σκοπό την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις της νομαρχίας ότι η ανέγερση νέου σχολείου έχει απόλυτη προτεραιότητα, το θέμα «παγώνει» ξανά και η έκταση του στρατοπέδου παραχωρείται στο Δασαρχείο Ξάνθης το 2004.

Στα τέλη του 2007 το σχολείο φτάνει πολύ κοντά στο να χτιστεί, ενώ είχε βρεθεί και η κατάλληλη έκταση και είχε συμφωνηθεί η τιμή αγοράς της, αλλά δυστυχώς το σχέδιο εγκαταλείπεται ξανά το 2008.

Από εκεί και στο εξής αρχίζει η οδύσσεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου, καθώς το σχολείο έχοντας ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση φτάνει τους 160 μαθητές. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ξεκινά λοιπόν μια εκστρατεία υποστήριξης του αιτήματος ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου, η οποία βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, τόσο από τους πολίτες, όσο και από πολλούς καλλιτέχνες. Μάλιστα, δεν μένουν μόνο εκεί, αλλά ψάχνουν εναλλακτικές αναζητώντας οικόπεδο για την ανέγερση του σχολείου, ώστε να διευκολύνουν τις δημοτικές αρχές με μία έτοιμη λύση, ενώ δεν είναι δική τους αρμοδιότητα.

Μετά τις αόριστες υποσχέσεις των δημοτικών αρχών, γίνεται αντιληπτό ότι το σχέδιο ανέγερσης του Μουσικού Σχολείου έχει σταματήσει με υπαιτιότητα των δημοτικών αρχών του Δήμου Αβδήρων και Ξάνθης. Ο μεν Δήμος Ξάνθης φαίνεται να αγνοεί τον λόγο καθυστέρησης ανέγερσης του σχολείου και ισχυρίζεται ότι δεν επαρκούσε ο χώρος για την ανέγερση του Σχολείου στο Στρατόπεδο Στεφανίδη. Το δε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αβδήρων με ψήφισμα στις 29/8/2016 δηλώνει την πρόθεση να παραμείνει το Μουσικό Σχολείο στον Δήμο Αβδήρων. Παράλληλα, με το έγγραφο 8501/8-06-2016 του Δήμου Αβδήρων προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιγράφονται οι προσπάθειες του Δήμου για τη δημιουργία νέου σχολείου σε οικόπεδο του πρώην Δήμου Βιστωνίδος. Παρόλα αυτά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν γνωρίζει τίποτα για το συγκεκριμένο οικόπεδο, ενώ όπως φαίνεται το θέμα καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας από το 2009.

Όσον αφορά τον χώρο που στεγάζεται τώρα το Μουσικό Σχολείο, αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του γεγονότος ότι είναι ανεπαρκής, με το υπ’ αριθμ. 2627/24-01-2014 έγγραφο του Δήμου Αβδήρων προς τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ζητείται η εκμίσθωση του κτιρίου, καθώς η αδυναμία αξιοποίησης του κτιρίου λόγω της στέγασης του Μουσικού Σχολείου δημιουργεί διαφυγόντα κέρδη και ζημία στον Δήμο Αβδήρων.

Παράλληλα, αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης είναι ένα σχολείο για όλον τον νομό κι όχι ένα σχολείο περιοχής, όπως τα υπόλοιπα. Άρα, η κατασκευή του στην πόλη της Ξάνθης είναι πολύ σημαντική, καθώς οι περισσότεροι μαθητές είναι από την πόλη της Ξάνθης και έτσι διευκολύνεται και η πρόσβαση των μαθητών και από τις ορεινές περιοχές της Ξάνθης.

Μετά τα παραπάνω, τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι ενδιαφερόμενοι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις υποσχέσεις των δύο Δήμων και ζητούν την άμεση επίλυση του ζητήματος, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των παιδιών. Παράλληλα, αντί να στηριχθεί ένα σχολείο-στολίδι για το νομό, το οποίο έχει καθιερώσει και το Πανελλήνιο Φεστιβάλ «Τα Μουσικά Σχολεία Συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι» και έχει ενεργό συμμετοχή στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης, παρακωλύεται το έργο των εκπαιδευτικών και η εκμάθηση των μαθητών λόγω των ελλιπών εγκαταστάσεων.

Επειδή, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης αποτελεί όαση πολιτισμού και εκπαίδευσης για τον νομό Ξάνθης

Επειδή, οι ανάγκες ενός μουσικού σχολείου είναι αυξημένες και απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές για την λειτουργία του

Επειδή, το Μουσικό Σχολείο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ζήτηση των μαθητών

Επειδή, η εκπαίδευση των μαθητών στα Μουσικά Σχολεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους

Επειδή, δεν είναι δυνατόν η μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης να καθυστερεί, εξαιτίας της ολιγωρίας των δύο Δήμων

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να γίνει πραγματικότητα το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης;

2. Ποια είναι η αιτία που δεν κατασκευάστηκε μέχρι στιγμής στο Στρατόπεδο Στεφανίδη το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, εφόσον η παραχώρησή του έγινε με αυτόν τον σκοπό;

3. Υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης στην έκταση του στρατοπέδου Στεφανίδη;

4. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και να μην αποτελεί αντικείμενο «κούφιων» υποσχέσεων των Δήμων Ξάνθης και Αβδήρων;

5. Υπάρχει η πρόθεση να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, που ανήκει στην ΕΘΝΟΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε. ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Λιβανίου Ευαγγέλου Ζωή
Μορφίδης Ανέστη Κωνσταντίνος
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Στογιαννίδης Κωνσταντίνου Γρηγόριος

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Download (PDF, 659KB)


Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Download (PDF, 153KB)

Μπέττυ Σκούφα