Enter your search terms:
Top
logo8
 

Οριστική απαγόρευση της κυκλοφορίας του Διχλωροπροπένιου (1,3 D)

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας
– Αγροτικής Ανάπτυξης
– Υγείας

ΘΕΜΑ: Οριστική απαγόρευση της κυκλοφορίας του Διχλωροπροπένιου (1,3 D)

 

Τον Ιούνιο 2015 κατέθεσα την υπ’αριθμ πρωτ 3275/05.06.2015 ερώτηση αναφορικά με την μη έγκριση της κυκλοφορίας του απαγορευμένου Διχλωροπροπένιου (1,3 D), το οποίο χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των νηματωδών. Ωστόσο το εν λόγω προϊόν, κατόπιν μελετών, έχει αποδειχθεί πολύ τοξικό σε φυτά και ζώα, προκαλεί κατακερματισμό του DNA και είναι δυνητικά καρκινογόνο (βαθμού β) στον άνθρωπο σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer- IARC).

Δυνάμει της υπ’αριθμ 966/25.06.2015 απάντησης του αρμόδιου Υπουργού πληροφορηθήκαμε ότι:

• Δρομολογείται η οριστική απαγόρευση χρήσης του υποκαπνιστικού εδάφους διχλωροπροπένιο (1,3D) που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια.

• Συστήνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή επιστημόνων από κρατικούς ερευνητικούς φορείς (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΕΙ), προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες καταπολέμησης, με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, των νηματωδών του γένους Meloitogyne που αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της χώρας και της Κρήτης ειδικότερα.

• Για το έτος 2015 και προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών, χορηγείται έγκριση για μία και μόνον περίοδο, για κατ΄ εξαίρεση διάθεση στην αγορά, με τη διαδικασία της άδειας 120 ημερών, του υποκαπνιστικού εδάφους διχλωροπροπένιο (1,3D).

Για του λόγου το αληθές την 25ην Ιουνίου 2015 υπεγράφη η υπ’αριθμ πρωτ:5999/71432 απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό παραγωγική ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας δυνάμει της οποίας αποφασίστηκε η κατά παρέκκλιση χορήγηση άδεια διάθεσης στην αγορά 120 ημερών στο φυτοπροστατευτικό προϊόν CONDOR Fumigant µε αριθµό έγκρισης κυκλοφορίας 3026 για χρονικό διάστημα από την 01-07-2015 έως και την 28-10-2015.

Ωστόσο και παρά τις δεσμεύεις του Υπουργείου, δυνάμει της υπ’αριθμ πρωτ 4531/51881/ 14-7-2016 απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε ξανά άδεια κυκλοφορίας 120 ημερών στο διχλωροπροπένιο, κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται εντελώς απαράδεκτο.

Επειδή μετά την εφαρμογή του στο έδαφος η διάσπαση του θα δώσει πολύ τοξικά ενδιάμεσα προϊόντα και τελικά διοξείδιο του άνθρακα και οξείδια χλωρίου που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή και είναι τοξική επίπτωση στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, έχοντας μεγάλες πιέσεις διάχυσης και εξάτμισης διασκορπίζεται στον αέρα και αντιδρώντας με το όζον σχηματίζονται Μυρμηκικό Χλωρίδιο, Χλωροακεταλδεϋδη, Χλωρακετικό οξύ, Υδροχλώριο, διοξείδιο και Μονοξείδιο του άνθρακα και Μυρμηκικό οξύ. Τα παραπάνω είναι κυτταροτοξικά, μεταλλαξιογόνα, προκαλούν ινώσεις, καρκίνο και αιματολογικές παθήσεις.

Επειδή το παραγόμενο διοξείδιο του άνθρακα από τη διάσπαση του 1,3 D μέσα στο έδαφος είναι η πρώτη μετα-φυτευτική πηγή παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και είναι το κύριο βιολογικό έναυσμα εκκόλαψης των ζώντων αυγών των νηματωδών σκωλήκων.

Επειδή αυτή η βιο – αναγέννηση των νηματωδών δημιουργεί εξάρτηση στους παραγωγούς και τους υποχρεώνει να «εξαρτώνται» από το 1,3 D.

Επειδή η «εξάρτηση» των παραγωγών στο 1,3 D τους αναγκάζει να καταφεύγουν σε λαθραία υποκατάστατα με χώρες εισόδου τη Τουρκία, Κύπρο ή Βουλγαρία με αγνώστου ποιότητας δραστικών ουσιών και διαφυγή φόρων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επειδή σύμφωνα με μελέτες έγκριτων γεωπόνων και παραγωγών βιολογικής καλλιέργειας, η εφαρμογή κάλυψης με τα ειδικά films και ήλιο – απολύμανση λύνουν στις περισσότερες περιπτώσεις το θέμα της απολύμανσης.

Επειδή στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, για αντικατάσταση της χημικής καταπολέμησης των εχθρών στις καλλιέργειες από βιολογικά και άλλα μέσα, σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τα προβλήματα υγείας από τη μακροχρόνια χρήση και έκθεση σε τοξικά φυτοφάρμακα που αποδεδειγμένα προκαλούν ανίατες και θανατηφόρες ασθένειες και πρώτιστα στους εφαρμοστές ( βάση δεδομένων στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου) και από υπάρχουσες οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος που προγνωστικά θα επιδεινωθούν στο μέλλον, θα ήταν καλό να επανεξετάσετε τη γενικότερη χρήση τοξικών εντομοκτόνων (για κουνούπια, δακοκτονία κ.ά.).

Επειδή όλα τα νηματοδοκτόνα από το 1965 μέχρι σήμερα που εφαρμόζονται στη χώρα μας έχουν αποδειχτεί καρκινογόνα, βλαβερά σε ζώντες οργανισμούς και τοξικά ή επιβαρυντικά στο περιβάλλον (Fumazon 86, Νemagon, VAPAM, D.D.SOIL FUMIGANT, DI-TRAPEX , Τelone , Χωροπικρίνη (TRIPICRIN), Βρωμιούχο Μεθύλιο κ.ά) και έχουν απαγορευθεί.

Επειδή υπάρχουν ανακρίβειες και αντιεπιστημονικές απόψεις για το Διχλωροπροπένιο, και κρίνεται αναγκαίο να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στις αποφάσεις των επιστημονικών οργάνων της ΕΕ, στα οφέλη και στις ζημίες από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των κατασκευαστριών εταιρειών να εξαντλήσουν τα αποθέματα τους.

Επειδή, υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από τη μακροχρόνια έκθεση σε πυρεθρινοειδή, οργανοφωσφορικά και άλλα τοξικά φάρμακα με συνέπεια το μεγάλο κόστος θεραπειών, την απώλεια χιλιάδων ωρών εργασίας και κυρίως την απώλεια ανθρώπων.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να βάλουν τέλος στην αναγκαστική χρήση ενός αναγνωρισμένα επιβλαβούς σκευάσματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές λύσεις που θα προστατεύουν το περιβάλλον, την υγεία των ίδιων των καλλιεργητών, αλλά και την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Γκαρά Γεωργίου Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Δημητρίου Ιωάννης
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Θεοφύλακτος Γαβριήλ Ιωάννης
Θραψανιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καραναστάσης Δημητρίου Απόστολος
Κασιμάτη Γεωργίου Ειρήνη (Νίνα)
Καστόρης Νικολάου Αστέριος
Κάτσης Σπυρίδωνος Μάριος
Μανιός Εμμανουήλ Νικόλαος
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μπαλωμενάκης Δημητρίου Αντώνης
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Ουρσουζίδης Νικολάου Γεώργιος
Πάλλης Ευστρατίου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Σαρακιώτης Αθανασίου Ιωάννης
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σιμορέλης Βασιλείου Χρήστος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Στέφος Θεοδώρου Ιωάννης
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Download (PDF, 408KB)

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Download (PDF, 67KB)

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Υγείας

Download (PDF, 59KB)