Enter your search terms:
Top
logo8
 

Η Μπέττυ Σκούφα για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την άνοια/alzheimer και τις ψυχικές ασθένειες

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2016

 

Τοποθέτηση της Μπέττυ Σκούφα, στη συνεδρίαση, της Διαρκής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την άνοια/νόσο ALZHEIMER

 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω με ένα μικρό εισαγωγικό σχόλιο. Πολλές φορές βιώσαμε σήμερα και σε αυτή την αίθουσα, αλλά και στις συνεδριάσεις άλλων επιτροπών και στην Ολομέλεια της Βουλής, ένα είδος «matrix», δηλαδή, Βουλευτές που έχουν στηρίξει προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, είχαν ως κεντρικό άξονα ουσιαστικά την διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, να έρχονται σήμερα και να καταδικάζουν το γεγονός ότι η τωρινή κυβέρνηση ακόμη δεν δημιούργησε τις απαιτούμενες δομές, για παράδειγμα, στα γενικά νοσοκομεία της Χώρας. Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι εν τέλει οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικό είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας, όμως, θα θέλαμε να ξέρουμε ποια από τις προσωπικότητες τους είναι η αληθινή.

Θέλω να χαιρετίσω και ενθέρμως και την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και την εκπληκτική – από όσο μπορώ να κρίνω – δουλειά που έκανε η ομάδα εργασίας για τη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου. Εκτιμώ ότι αυτό το Εθνικό Σχέδιο έχει σχεδιαστεί σε πλήρη επιστημονική λεπτομέρεια, με συγκεκριμένες στοχοθεσίες, συγκεκριμένη ανάλυση δράσεων, συγκεκριμένο κοστολόγιο. Θα συμφωνήσω με το γεγονός ότι αναμένουμε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, πέρα από αυτό το επιστημονικό κομμάτι της δουλειάς, να βγει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης δράσεων, το οποίο, φυσικά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, θα ανταποκρίνεται στις παρούσες σχετικά σφιχτές συνθήκες, οι οποίες, όμως, στο μέλλον, με τις προσπάθειες της παρούσας συγκυβέρνησης, βλέπουμε ότι θα αρχίσουν να διευρύνονται.

Κάτι παρεμφερές, θα περίμενα και αντίστοιχη δουλειά και εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ψυχική υγεία και μέσα σε αυτό δεν καταλογίζω μόνο τις βαριές περιπτώσεις ψυχασθενειών, αλλά και μια επιδημιολογία της ψυχικής νόσου, βλ. καταθλίψεις, ψυχώσεις και νευρώσεις, οι οποίες, στη σημερινή δύσκολη εποχή, επίσης, όσο πάνε και διευρύνονται και αυξάνονται.

Ευχαριστώ.