Enter your search terms:
Top
logo8
 

Ε. Σκούφα: Τέρμα στο ρουσφετολογικό καθεστώς των Εν.Δυνάμεων / Πρώτο βήμα προς τον Εξευρωπαϊσμό τους

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2016

 

Τοποθέτηση της Μπέττυ Σκούφα στη συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων, των τροπολογιών και ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόµου του Υπουργείου Εθνικής Άµυνας: «Ρύθµιση θεµάτων µεταθέσεων οπλιτών, µέριµνας προσωπικού και άλλες διατάξεις»

 

Είμαι από τους σχετικώς νεοεκλεγέντες Βουλευτές. Η πρώτη μου εκλογή, δηλαδή, ήταν τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουμε εμείς ως νεοεκλεγέντες Βουλευτές είναι ότι οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν για σαράντα ολόκληρα χρόνια με την ιδέα και την εντύπωση ότι δεν πρόκειται να έρθει άλλη κυβέρνηση και ότι δεν πρόκειται άλλοι Βουλευτές να ελέγξουν τα έργα και τις ημέρες τους. Έτσι, συνέχιζαν το ίδιο τροπάρι.

Με τα παραπάνω εννοώ ότι μπορώ να καταλάβω, με βάση τα όσα προανέφερα, ότι ακόμη και σήμερα έξω από κάθε βουλευτικό γραφείο συνωστίζονται ουσιαστικά στρατιές ολόκληρες πολιτών που πρόκειται να υπηρετήσουν στον Στρατό, όπως και στρατιές γονέων αυτών των πολιτών κ.λπ., για να μας ζητήσουν ρουσφέτι.

Αλήθεια, κύριοι, τόσα χρόνια έτσι δημιουργούσατε τις στρατιές ψηφοφόρων σας; Έτσι δημιουργήσατε το πελατειακό κράτος; Έτσι δημιουργήσατε εξαρτήσεις με τους πολίτες; Γι’ αυτό σας ενοχλεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

Επίσης, μ’ αυτήν την έννοια μπορώ να καταλάβω την όχληση που καταγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει πλέον τη δυνατότητα στον Υπουργό -ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος για θέματα άμυνας, Στρατού κ.λπ.- να ελέγχει ουσιαστικά τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις. Διότι ακόμη και στις ημέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ Βουλευτές, κυρίως της μείζονος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνεχίζουν και βρίσκουν «παραθυράκια» μέσα στα υφιστάμενα Υπουργεία, συνεχίζουν και κάνουν με παράνομο τρόπο μεταθέσεις, αποσπάσεις και τοποθετήσεις στρατιωτικών, χωρίς να υπακούν σε κανένα απολύτως αξιοκρατικό σύστημα.

Αυτά τα χαρτάκια κάπου χάνονται, κάπου δίνονται, κάποιος τα παίρνει. Θεωρώ, λοιπόν, ότι κάτω από τα μάτια μας και επειδή μας θεωρείτε ανόητους, αγαθιάρηδες ή δεν ξέρω τι άλλο, συνεχίζετε την ίδια ρουσφετολογική πολιτική.

Αυτά ακριβώς τα κακώς κείμενα έρχεται να θεραπεύσει το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά και εγκαθιστά ένα απολύτως διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα, τη στιγμή που ο κάθε οπλίτης θα γνωρίζει πόσα μόρια παίρνει, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων: Εάν είναι γόνος φτωχικής οικογένειας, εάν είναι μπαμπάς παιδιού ΑΜΕΑ και λοιπά. Θα γνωρίζει, λοιπόν, πόσα μόρια παίρνει και, εφόσον αυτά τα μόρια θα αναρτώνται σε διαδικτυακή πύλη, θα μπορεί να γνωρίζει πόσα μόρια συγκέντρωσαν οι πενήντα τελευταίοι της σειράς του που διορίστηκαν στον τόπο που επιθυμεί, ούτως ώστε, εάν διαπιστωθεί λαμογιά, μπαγαποντιά, ρουσφετολογιά, ευλογιά και όλα τα εις «-για», να μπορεί να κάνει ένσταση. Ποιο το κακό; Ποιο το κακό, πέρα από το ότι σας κόβουμε την κομματική πελατεία;

Από εκεί και πέρα, ένα ακόμη πολύ θετικό σημείο του παρόντος νομοσχεδίου είναι ότι φυσικά δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ιατρικών και νομικών σχολών, πρώτα απ’ όλα, να κάνουν το αγροτικό τους ή την απαραίτητη άσκησή τους και με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πολύ μεγάλα θετικά:

Πρώτον, το ότι υπηρετούν ουσιαστικά κοινωνικές ανάγκες, διότι ο γιατρός θα πάει να κάνει το αγροτικό του σε μια αγροτική περιοχή και άρα να εξυπηρετήσει ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες εξακολουθούν και θα εξακολουθούν εις το διηνεκές να αποτελούν πρόταγμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να υπηρετεί, λοιπόν, σε κάποια ακριτική περιοχή και να βοηθά προσφέροντας ιατρικές συμβουλές και ιατρική αρωγή σε ανθρώπους που, λόγω οικονομικού κόστους ή άλλων δυσκολιών, δεν μπορούν να πηγαίνουν στα «Ωνάσεια», στις ιδιωτικές κλινικές, στα αστικά κέντρα και λοιπά.

Παράλληλα, οι γιατροί και οι δικηγόροι θα συγκεντρώνουν την απαραίτητη προϋπηρεσία και τη μοριοδότηση, η οποία θα αναγνωρίζεται στη μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη.

Θέλω να τελειώσω, παρ’ όλα αυτά, με κάποιες εκκρεμότητες που αφήνει το παρόν νομοσχέδιο, εκκρεμότητες που βρίσκονται στον πλήρη αντίποδα της στρατοκρατικής, φασιστικής, ρατσιστικής ιδεολογίας και φρασεολογίας, που κατά στιγμές, δυστυχώς, ακούγεται και στην παρούσα Βουλή και έχει να κάνει με το γεγονός ότι περιμένουμε ως Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –και θέλω να πιστεύω ότι εκφράζω την πλειοψηφία- η αναγνώριση της εναλλακτικής υπηρεσίας να γίνεται με λίγο πιο δημοκρατικούς όρους σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα, η οποία θέλει να λέγεται δημοκρατική.

Με αυτήν την έννοια, θα ήθελα να εισηγηθώ την αποδοχή και την υπερψήφιση τροπολογιών των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι όποιος θέλει να κάνει εναλλακτική θητεία, δεν θα πρέπει να περνά από μια εποπτεύουσα αρχή αμιγώς στρατιωτική, δεν θα πρέπει να τον κρίνουν μόνο στρατιωτικοί, αλλά ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και άλλοι επιστήμονες. Θα πρέπει να τυγχάνει μιας δίκαιης ακρόασης. Οι απορριπτικές αποφάσεις για την εναλλακτική υπηρεσία να είναι πλήρως αιτιολογημένες.

Τέλος, περιμένουμε ασμένως ο χρόνος υπηρεσίας στην εναλλακτική θητεία να μην υπερβαίνει το 50% και πλέον από την κανονική στρατιωτική θητεία, διότι διαφορετικά η εναλλακτική θητεία -που είναι θεσμοθετημένη στις υπόλοιπες δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης- αποκτά τιμωρητικό χαρακτήρα.

Ευχαριστώ.