Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2016
Τοποθέτηση της Μπέττυ Σκούφα, στη συνεδρίαση της Διαρκής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κύρωση Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».
Καλή χρονιά κι’ από μένα. Θα ξεκινήσω με μία παρατήρηση που μαθαίνουμε στα Πανεπιστήμια και έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του Δικαίου. Σημαντικός χαρακτήρας και στόχος ενός νομοθετικού πλαισίου είναι ο κανονιστικός χαρακτήρας. Δηλαδή, από τη συζήτηση που είχαμε σήμερα στην Αίθουσα, έχω την εντύπωση ότι σκοπίμως διαφεύγει από πολλούς εκπροσώπους, ότι πολλές φορές τους νόμους τους ψηφίζουμε, ακριβώς για να διαμορφώσουν το πλαίσιο της πραγματικότητας, το πλαίσιο, για παράδειγμα, των εργασιακών συνθηκών.
Το γεγονός, όμως, ότι σκόπιμα και σαν προπέτασμα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. και η εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εγείρουν αμφιβολίες, κατά πόσο αυτός ο Αναθεωρημένος Χάρτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, για μένα είναι εύλογο, ότι είναι ένα προπέτασμα, που ουσιαστικά καλύπτει τη μη θέλησή τους να εφαρμοστεί αυτός ο Χάρτης Δικαιωμάτων και να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα. Μια μη θέληση, η οποία αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα συνυπέγραψε αυτόν τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη το 1996 και 20 χρόνια δεν πέρασε στην κύρωσή του.
Για 20 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ., η εναλλαγή τους στην εξουσία, για ποιο λόγο δεν προχώρησαν στην κύρωση του Χάρτη; Για ποιο λόγο, γιατί μας παρακολουθούν και πολίτες, δεν θέλησαν να υπερασπιστούν και να θέσουν σε ισχύ τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται μέσα στο Χάρτη;
Θέλω να σχολιάσω και τη στάση της Χρυσής Αυγής, επειδή επιτέλους η πολιτική και οι πολιτικοί, πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας. Όταν καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα κείμενο νόμου, ψηφίζουμε τον ίδιο το νόμο και μέσα από το «ναι», το «όχι» ή το «παρών» δείχνουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτά που προεξαγγέλλει ο νόμος. Η στάση, λοιπόν, του «παρών» ξεκάθαρα δείχνει, ότι η Χρυσή Αυγή, μάλλον δεν θέλει να υπερασπιστεί τα συγκεκριμένα δικαιώματα.