Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2015
Τοποθέτηση της Μπέττυ Σκούφα στη συζήτηση επί των άρθρων, της τροπολογίας και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας: «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης – Ίδρυση συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής – Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) – Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας – Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α΄ 82) και άλλες διατάξεις».
ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να κάνει μία τομή μεταξύ της προ Νεάντερταλ εποχής και της εποχής της αναγέννησης και του εκπολιτισμού.
Είμαι σίγουρη ότι ο ιστορικός του μέλλοντος, που πολλοί σε αυτήν την Αίθουσα τον επικαλέστηκαν, ανακαλύπτοντας τα αρχεία από το παρόν νομοσχέδιο θα διαρρήξει τα ιμάτιά του, καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με τα αμείλικτα ερωτήματα, πώς είναι δυνατόν κανάλια εδώ και είκοσι πέντε χρόνια να λειτουργούν χωρίς μόνιμες άδειες; Πώς είχαν παραχωρηθεί οι συχνότητες; Τι εξέπεμπαν; Ποιο ήταν το εργασιακό καθεστώς; Πώς γινόταν ο φορολογικός και θεσμικός έλεγχος των καναλιών; Άραγε, ποιους και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε όλο αυτό το καθεστώς ανεξέλεγκτης ανομίας;
Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποτίθεται ότι κόπτεστε για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και την υγιή επιχειρηματικότητα. Όμως, καθώς φαίνεται, ένα από τα δόγματα που σας κυβερνά και διακατέχει και χαρακτηρίζει την πολιτική σας είναι το οργουελιανό, «όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους ίσους».
Κι εξηγούμαι. Πώς είναι δυνατόν στα χρόνια της κυβέρνησης της χώρας από τα δύο κόμματα, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, οι υγιείς επιχειρήσεις που ζητούσαν και είχαν ανάγκη χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, να μην παίρνουν δεκάρα τσακιστή, ενώ επιχειρήσεις που ήλεγχαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που είχαν προβλήματα ρευστότητας, ζημιές και χωρίς να δίνουν καμία εγγύηση για την ανάκαμψή τους, να παίρνουν «μέγκα» δάνεια και μάλιστα ανεπιστρεπτί;
Πώς είναι δυνατόν επιχειρηματίες τύπου Λαυρεντιάδη να παίρνουν και πάλι δάνεια από τις τράπεζες, αφού έκαναν αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, ενώ για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις κάτι τέτοιο να είναι απαγορευτικό;
Και όσον αφορά την αδειοδότηση στην οποία αναφέρθηκε και ο κ. Βορίδης και ότι πρέπει να διαχωρίσουμε την αδειοδότηση από το περιεχόμενο των καναλιών, να θυμίσω πρώτα από όλα ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Δεν μπορούν να μπαίνουν μέσα επιχειρηματίες, να κόβουν, να ράβουν, να μην δίνουν λόγο σε κανέναν, να τις πουλούν, να τις ξεπουλούν, να χρωστούν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και τον ελληνικό λαό και να μην επιβάλλεται καμία τάξη.
Δεύτερον, όσον αφορά το περιεχόμενο των εκπομπών: Και με το περιεχόμενο έχουμε πρόβλημα. Το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη και σε αυτό. Όταν, για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε ο συνάδελφος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την Κυριακή των εκλογών του Σεπτεμβρίου συγκεκριμένος μεγάλος τηλεοπτικός σταθμός εξέπεμπε εκπομπές πολιτικού περιεχομένου και αναγκάστηκε ο ΣΥΡΙZA και λοιποί ευαισθητοποιημένοι πολίτες να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα, ξέρετε ποιο ήταν ένα από τα παρεπόμενα αυτής της εισαγγελικής δίωξης; Το ότι ο δημοσιογράφος εκδιώχθηκε από το συγκεκριμένο κανάλι.
Τρίτον, είναι αδιανόητο λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης, που εσείς επιλέξατε, εσείς διορίσατε, να μην δίνουν λόγο πάλι σε κανέναν, να χαρίζουν πρόστιμα της τάξεως των 75.000.000 ευρώ, να επιμηκύνουν, να αναβάλλουν τον χρόνο καταβολής φόρων από τις διαφημίσεις κ.λπ., και να έχετε την απαίτηση αυτοί οι υπάλληλοι να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Όλα αυτά βέβαια, δεν τα λέω ούτε εγώ, δεν τα λέει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και τα αναφέρει πολύ συγκεκριμένα η απόρρητη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όσον αφορά τα οικονομικά των καναλιών, η οποία κατατέθηκε στον οικονομικό εισαγγελέα.
Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε τους κανόνες της αγοράς σέβεστε, ούτε τον υγιή ανταγωνισμό, ούτε τίποτα. Απλά προσπαθήσατε να φτιάξετε έναν κόσμο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, έναν κόσμο απόλυτα ταξικό, με μια αυθαίρετη διαστρωμάτωση, έναν κόσμο στον οποίο μπροστά ακόμη και οι ινδικές κάστες ωχριούν.
Εμείς, αντίθετα, δεν χτυπάμε τις πλάτες στα μεγαλοσυμφέροντα, δεν χτυπάμε φιλικά την πλάτη στην ανομία, τη διαφθορά και τον υπερπλουτισμό. Εκλεγήκαμε ως κομμάτι της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας που τόσα χρόνια έφτυσε αίμα με τις πολιτικές σας, ενώ παρακολουθούσε από το κανάλια σας ανενόχλητη τη διαπλοκή να σουλατσάρει στις ελβετικές τράπεζες και στα νησιά των offshore εταιρειών. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!».
Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη στην αταξία, έρχεται να κάνει αυτούς που χρωστάνε τρισεκατομμύρια στο δημόσιο να τα πληρώσουν επιτέλους, έρχεται να σπάσει τα ιδιωτικά μονοπώλια της «DIGEA», στην οποία οι έξι βασικοί μέτοχοι είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών. Είναι αυτό που έρχεται να επιβάλλει έναν νόμο και που αποκαθιστά απλά τα ευλόγως εννοούμενα και γεγονότα: Ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να πληρώνει 2.200.000 ευρώ ετησίως μόνο για τη χρήση των πομπών ψηφιακού σήματος, τη στιγμή που εάν τα αγόραζε, θα πλήρωνε πολύ λιγότερο!
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Θα κάνω μια αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός κ. Νίκος Φίλης. Ως αδιόριστη εκπαιδευτικός και ως μία εκ των εκατοντάδων χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών αποφοίτων καθηγητικών σχολών, εννοείται ότι την υπερψηφίζω.
Εννοείται ότι υπερψηφίζω και την προφορική προσθήκη που κάνατε, ότι στη θέση των αναπληρωτών και ωρομισθίων θα πρέπει πλέον η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας να είναι οι μόνιμοι διορισμοί, για να μην ταλαιπωρούνται ούτε τα παιδιά ούτε τα σχολεία ούτε και ο εκπαιδευτικός, που με το βαλιτσάκι γυρνάει από χωριό σε χωρίο στο «τρεις παρά πέντε».
Όμως, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει στο νομοσχέδιο να λάβετε ιδιαίτερη μέριμνα για το πώς γίνονται οι αποσπάσεις σε δημόσιους φορείς. Γιατί εγώ προσωπικά ως Βουλευτής, αλλά φαντάζομαι και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι, έχουμε βαρεθεί πια αυτό το πελατειακό, κομματικό κράτος, αυτούς που ζητούν αποσπάσεις, να τρέχουν από βουλευτικό γραφείο σε βουλευτικό γραφείο. Τέρμα πια με όλα αυτά!
Ευχαριστώ.