Enter your search terms:
Top
logo8
 

Ανεπάρκειες οργάνωσης και λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Ανεπάρκειες οργάνωσης και λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ

 

Πολλά από τα παράπονα των πολιτών, των οποίων γινόμαστε αποδέκτες, αφορούν την οργάνωση και λειτουργία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Οι καταγγελίες για καταχρήσεις και παραλείψεις στην τήρηση της σειράς προτεραιότητας των αιτημάτων καθώς και οι αναφορές για χρήση πλαστών πτυχίων είναι πολλές. Επανειλημμένα επίσης μας μεταφέρονται περιπτώσεις απώλειας φακέλων, καθυστερήσεων στην έκδοση των πιστοποιητικών και έλλειψης κατάλληλης ενημέρωσης. Μερικές φορές μάλιστα υπάρχει πλήρης αδυναμία τηλεφωνικής επικοινωνίας, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τους πολίτες που δεν έχουν ευχέρεια φυσικής πρόσβασης, ιδιαίτερα όσους διαμένουν εκτός Αθήνας – Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν γραφεία του Οργανισμού. Η έλλειψη μηχανογραφημένου συστήματος διεκπεραίωσης και παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων από το διαδίκτυο καθώς και η κατανάλωση ωρών εργασίας σε χειρόγραφες και χειροκίνητες διαδικασίες στερεί ανθρώπινους πόρους από τον Οργανισμό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πιο ουσιαστικούς σκοπούς όπως ο έλεγχος γνησιότητας τίτλων ή η επίσπευση των διαδικασιών. Επίσης υπάρχει κοινή διαπίστωση, ότι οι υπάλληλοι του ΔΟΑΤΑΠ, ενώ στερούνται ακόμα και στοιχειώδους εξοπλισμού που απαιτείται για την ταξινόμηση του μεγάλου όγκου εισερχομένων τίτλων πτυχίων και εργασιών, καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να δημιουργούνται σημαντικές δυσχέρειες σε πολλούς Έλληνες επιστήμονες με αξιόλογη κατάρτιση και επιτεύγματα που επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα μας, ενώ στερείται και η ελληνική οικονομία αλλά και η ακαδημαϊκή κοινότητα από σημαντικής αξίας έμψυχο υλικό.

Ακόμα η όλη κατάσταση δημιουργεί Ιδιαίτερο πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού με επιπτώσεις και στην εικόνα της κυβέρνησης προς τους πολίτες.

Επειδή η αναγνώριση των ακαδημαϊκών τίτλων είναι σημείο κομβικής σημασίας για τον εμπλουτισμό της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και την διακράτηση και προσέλκυση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στον επιχειρηματικό τομέα.

Επειδή η αναγνώριση των πτυχίων των ενδιαφερομένων είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας γι αυτούς καθώς συχνά αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή σε θέση εργασίας.

Επειδή το σύστημα αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων είναι ένα σημαντικό σημείο επαφής με το κράτος μιας μερίδας πολιτών με υψηλές δυνατότητες συνεισφοράς.

 

Έπειτα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να διερευνήσει με την εκπόνηση σχετικής μελέτης τις συνθήκες και το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών του ΔΟΑΤΑΠ και τις δυνατότητες βελτίωσής τους;

– Προτίθεται να λάβει μέτρα εξασφάλισης του αδιάβλητου των διαδικασιών, ίσης μεταχείρισης και προτεραιότητας των αιτημάτων καθώς και αναβάθμισης του υποστηρικτικού ρόλου των ΚΕΠ στην διαδικασία;

– Προτίθεται να λάβει μέτρα διευκόλυνσης της ηλεκτρονικής πρόσβασης στην υπηρεσία των ενδιαφερομένων, ιδίως αυτών που κατοικούν εκτός των πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν γραφεία του Οργανισμού;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Αραχωβίτης Γεωργίου Σταύρος
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Βάκη Γεωργίου Φωτεινή
Γαβρόγλου Βασιλείου Κωνσταντίνος
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γεννιά Σωκράτη Γεωργία
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Δέδες Γεωργίου Ιωάννης
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Θραψανιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καστόρης Νικολάου Αστέριος
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Αθανασίου Χρυσούλα
Κωνσταντινέας Νικολάου Πέτρος
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μηταφίδης Ανδρέα Τριαντάφυλλος
Μιχελής Ιωάννη Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μουμουλίδης Σταματίου Θεμιστοκλής
Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Μπγιάλας Αθανασίου Χρήστος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αβραάμ Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Κλεάνθη Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σαρακιώτης Αθανασίου Ιωάννης
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Στέφος Θεοδώρου Ιωάννης
Στογιαννίδης Κωνσταντίνου Γρηγόριος
Τζαμακλής Γεωργίου Χαρίλαος
Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος
Τσόγκας Παύλου Γεώργιος