Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Η μισθολογική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων
H σύγκλιση της θέσης των γυναικών προς αυτήν των ανδρών στο χώρο εργασίας και η μείωση των εν γένει ανισοτήτων είναι πράγματι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά επιτεύγματα του προηγούμενου αιώνα. Μεγάλα βήματα έχουν γίνει μέσα από αγώνες τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Δεν έχουμε επιτύχει, παρόλα αυτά, την ουσιαστική και πλήρη μισθολογική εξίσωση γυναικών, οι οποίες έχουν το ίδιο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο με τους άνδρες συνάδελφούς τους, και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ανάλογης ποιότητας εργασίας.
Επ’ ευκαιρία της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Μισθολογικής Ισότητας 2015» η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βιέρα Γιούροβα (Věra Jourová) δήλωσε ότι οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζουν για κάθε ώρα εργασίας 16% μικρότερη αμοιβή από τους άνδρες με τα ίδια επαγγελματικά και εκπαιδευτικά προσόντα – τουτέστιν, κάθε γυναίκα αμείβεται με 84 λεπτά του ευρώ για κάθε 1 ευρώ που αμείβεται ένας άντρας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (2010), οι γυναίκες αμείβονται με 15% μικρότερη αμοιβή, αμείβονται με 15% μικρότερη αμοιβή, γεγονός το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενη στη χώρα απασχολείται δύο μήνες δωρεάν κάθε χρόνο. Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όσον αφορά στην οικιακή εργασία καθαριότητας και φροντίδας, την οποία προσφέρουν κατ’ εξοχήν γυναίκες, και η οποία σχεδόν πάντα παραμένει αδήλωτη ή μερικώς αδήλωτη.
Όπως επιβεβαιώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ανάλυση της δημόσιας διαβούλευσης: Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Οκτώβριος 2015» (“Analysis of the public consultation: Equality between women and men in the EU, October 2015”) η αμοιβή γυναικών ανά ώρα εργασίας είναι υποαμειβόμενη τόσο σε εργασίες πλήρους όσο και σε μερικής απασχόλησης (σε σύγκριση πάντα με αυτή του αντίστοιχου άντρα). Αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα σήμερα, όπου η γυναικεία ανεργία, αν και παραμένει ψηλότερη από την ανδρική, αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα η γυναικεία εργασία να αποτελεί συχνά την κύρια ή τη μοναδική πηγή εισοδήματος για όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Η ανωτέρω έκθεση προσθέτει μάλιστα ότι διακρίσεις γίνονται ανεξαρτήτως αν η θέση είναι γενικότερα υψηλά ή μη αμειβόμενη. Και αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα όπου οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή στην ανώτερη εκπαίδευση (28%), σε σύγκριση με τους άνδρες (27%), και αξιώνουν τις υψηλότερες θέσεις στο χώρο εργασίας τους. (Στοιχεία από Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης).
Αν και από τους ιδιώτες και τους οργανισμούς που συμμετείχαν στην ανωτέρω δημόσια διαβούλευση η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η τρέχουσα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μισθολογική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι αποτελεσματική, βλέπουμε στη σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) ότι τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας και στην Ευρώπη δεν έχουν βελτιωθεί επαρκώς την τελευταία δεκαετία.
Η ελληνική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί επαγγελματικό περιβάλλον δύσβατο για τις γυναίκες, με το χάσμα μάλιστα να οξύνεται σε εργασιακές ομάδες μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων. Πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωπες με πρακτικές βάσει των οποίων τα προσόντα τους δεν αξιολογούνται εξίσου με αυτά των ανδρών συναδέλφων τους, η σταδιοδρομία τους εξελίσσεται με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ οι επαγγελματικές τους προοπτικές έχουν μία «οροφή» που τους εμποδίζει να ανέλθουν σε υψηλόβαθμες θέσεις.
Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση της θέσης των γυναικών και η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Δεδομένων των συνθηκών της οικονομικής κρίσης και των πιέσεων που δέχεται ο ιδιωτικός τομέας, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την αντιμετώπιση του εν λόγω μισθολογικού χάσματος, και των ιδιαιτέρων τρόπων εμφάνισής του στην Ελλάδα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κατριβάνου Βασιλική
Ακριώτης Γιώργος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγενά Άννα
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Γαβρόγλου Κώστας
Γάκης Δημήτρης
Γεννιά Γεωργία
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Στάθης
Γκαρά Αναστασία
Δημαράς Γιώργος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θεοφύλακτος Γιάννης
Θηβαίος Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καββαδία Ιωαννέτα
Καματερός Ηλίας
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Καφαντάρη Χαρά
Λιβανίου Ζωή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπάρκας Κώστας
Ντζιμάνης Γιώργος
Ουρσουζίδης Γιώργος
Παπαδόπουλος Νίκος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σκούφα Ελισσάβετ
Σταματάκη Ελένη
Στέφος Ιωάννης
Συρίγος Αντώνης
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γιώργος
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης