Enter your search terms:
Top
logo8
 

Προβλήματα σχετικά με την Σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου

Στα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη Σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου αναφέρεται με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα. Ειδικότερα, στην ερώτηση που συνυπογράφουν κι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνεται πως έχει χαθεί κατά το παρελθόν πολύτιμος χρόνος, ενώ υπάρχει πλήθος σφαλμάτων που ανακύπτουν καθημερινά προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Η ερώτηση

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Οικονομικών
– Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Προβλήματα σχετικά με τη Σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου

Η επιδίωξη μιας ενδογενούς ανάπτυξης έχει άμεση σχέση με την κατάρτιση του Κτηματολόγιου, καθότι αποτελεί αναγκαίο εργαλείο αξιόπιστης χάραξης και άσκησης πολιτικών γης, ενώ αναμένεται να συμβάλει και στην προσέλκυση επενδύσεων. Συνεπώς, όχι μόνο η «μνημονιακή» υποχρέωση ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου έως το 2020, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα, επιβάλλουν την εξαιρετική επιτάχυνση της διαδικασίας.

Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ολοκληρωθεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του έργου – στόχευση εξαιρετικά αισιόδοξη αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκαν περισσότερα από 15 χρόνια για να τελειώσει η κτηματογράφηση περίπου του 1/5 της χώρας. Πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί ανά τις δεκαετίες σε διαδικασίες ανάθεσης μελετών, σε ανεύθυνες αντικαταστάσεις διοικήσεων, σε αστοχίες χρονοδιαγραμμάτων, που με τη σειρά τους οδήγησαν σε κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και σε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, πλήθος είναι τα σφάλματα που καθημερινά ανακύπτουν κατά το στάδιο της κτηµατογράφησης, αφενός μεν διότι το Δημόσιο δεν υποχρεούνταν να δηλώσει την περιουσία του, αφετέρου δε διότι οι ιδιώτες δεν υποχρεούνταν σε κατάθεση τοπογραφικών. Σφάλματα που η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» και οι κατατόπους κτηματολογικές υπηρεσίες καλούνται να επιλύσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα: Χιλιάδες ακίνητα αποτυπωμένα σε λανθασμένες γεωγραφικές θέσεις ή δίχως τοπογραφικές δηλώσεις, αποκλίσεις μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών μεγεθών, μεγάλο ποσοστό αδήλωτων εκτάσεων και αιγιαλού με ευθύνη του Δημοσίου. Όλα τα παραπάνω ισοδυναμούν µε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα εγκυμονούν συνεχώς νέους κινδύνους αποζημιώσεων και νομικών περιπετειών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.

Δεδομένου ότι, ζητούμενο είναι ένα αξιόπιστο σύστημα το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί µε ασφάλεια τις συναλλαγές των ακινήτων – στη μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν διαθέτει κτηματολόγιο – απαιτείται μια διαδικασία σοβαρή, ρεαλιστική και καλά προετοιμασμένη.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι αρμόδιοι κκ Υπουργοί:

Είναι εφικτή η περάτωση του έργου εντός του χρονικού πλαισίου που τίθεται και παρά τα κενά στη χρηματοδότηση; Σε ποια φάση ολοκλήρωσης του έργου βρισκόμαστε και ποια είναι τα τελευταία δεδομένα σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης;

Παρότι υπάρχουν και η τεχνογνωσία και το επιστημονικά άρτιο στελεχιακό δυναμικό ανά την Ελλάδα, ο φόρτος εργασίας είναι δυσβάσταχτος και το προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να ανταπεξέλθει. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα για τη βελτίωση της οργάνωσης και διοίκησης του έργου με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών; Ειδικότερα, προβλέπετε στοχευμένη ενίσχυση της στελέχωσης των κτηματολογικών γραφείων;

Τα σφάλματα στο στάδιο της κτηματογράφησης, για τις περιοχές όπου αυτή έχει ολοκληρωθεί αντιμετωπίζονται κυρίως από τα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία, τα οποία γίνονται δέκτες πληθώρας παραπόνων και δυσεπίλυτων προβλημάτων. Επιπλέον, οι όποιες μεταβολές έχουν πολλαπλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια και να επιβαρυνθούν με αμοιβές δικηγόρων και τοπογράφων. Ασφαλώς υπάρχει η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης του κτηματολογίου, όμως αυτή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστη, κάτι που – με τα έως τώρα δεδομένα – δεν διασφαλίζεται. Το Δημόσιο πιθανά θα απωλέσει σημαντική περιουσία αν δεν σπεύσει να προβεί σε σωρεία διορθώσεων και αγωγών, καθώς επίσης ιδιώτες θα ζημιωθούν είτε από άλλους ιδιώτες, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο. Με βάση αυτά, κρίνετε σκόπιμη την παράταση της προθεσμίας για την απαραίτητη διόρθωση των λαθών στις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές και πέραν του 2018; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν διορθώσεις δίχως κόστος για τους πολίτες – κόστος που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά την αξία ακινήτων ή κτημάτων που διακυβεύβονται; Με ποιους (θεσμικούς, διοικητικούς, τεχνικούς) τρόπους προτίθεται η «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ» να αντιμετωπίσει τα σχετικά ζητήματα, και σε τι χρονοδιαγράμματα;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαγιωνάκη Νικολάου Ευαγγελία (Βάλια)
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαγενά Γεωργίου Άννα
Βάκη Γεωργίου Φωτεινή
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γεννιά Σωκράτη Γεωργία
Δέδες Γεωργίου Ιωάννης
Δημαράς Θεοδώρου Γεώργιος
Θελερίτη Παναγιώτη Μαρία
Θραψανιώτης Μιχαήλ Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Θεοδώρου Αικατερίνη
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καματερός Ιωάννη Ηλίας
Καραναστάσης Δημητρίου Απόστολος
Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Αθανασίου Χρυσούλα
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Γεωργίου Παναγιώτα
Κωνσταντινέας Νικολάου Πέτρος
Μανιός Εμμανουήλ Νικόλαος
Μιχαηλίδης Φραγκούλη Ανδρέας
Μιχελής Ιωάννη Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά
Μπαλαούρας Δημητρίου Γεράσιμος
Μπαλωμενάκης Δημητρίου Αντώνης
Μπαξεβανάκης Σόλωνα Δημήτριος
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Ντζιμάνης Δημητρίου Γεώργιος
Ουρσουζίδης Νικολάου Γεώργιος
Πάλλης Ευστρατίου Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Στέργιου Αικατερίνη
Παραστατίδης Σωκράτη Θεόδωρος
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σαντορινιός Κωνσταντίνου Νεκτάριος
Σαρακιώτης Αθανασίου Ιωάννης
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σέλτσας Δημητρίου Κωνσταντίνος
Σιμορέλης Βασιλείου Χρήστος
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Στέφος Θεοδώρου Ιωάννης
Συρίγος Δημητρίου Αντώνιος
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Τζούφη Στεφάνου Μερόπη
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Ψυχογιός Κωνσταντίνου Γεώργιος

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μπέττυ Σκούφα