Enter your search terms:
Top
logo8
 

Επαναφορά του εξάωρου ωραρίου εργασίας στο προσωπικό των Παιδαγωγών

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
– Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
– Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΘΕΜΑ: Επαναφορά του εξάωρου ωραρίου εργασίας στο προσωπικό των Παιδαγωγών Προσχολικής ηλικίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 41 του Ν.3979/2011 οι κυβερνήσεις των μνημονίων, που χωρίς δισταγμό καταπάτησαν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, προχώρησαν και στην κατάργηση του καθιερωμένου (Π.Δ. 588/88) εξάωρου ωραρίου εργασίας για το παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών και επέβαλαν το οκτάωρο ωράριο εργασίας.

Η εφαρμογή του οκτάωρου ωραρίου εργασίας ήρθε και προστέθηκε σε ένα σύνολο άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παιδικοί Σταθμοί, όπως η έλλειψη πόρων, οι ακατάλληλες κτιριακές υποδομές και τα υπεράριθμα παιδιά, συμβάλλοντας σαφέστατα στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Έτσι σήμερα ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με καταγγελίες που επισημαίνουν την έντονη σωματική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς, γεγονός που δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί αναλογιζόμενοι τις αυξημένες ανάγκες των παιδιών. Το παιδαγωγικό λειτούργημα, όπως καταδεικνύουν και επιστημονικές μελέτες, είναι μια εργασία με ιδιαιτερότητες και απαιτεί τη διαρκή σωματική και πνευματική εγρήγορση.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων είναι το γεγονός ότι τόσο για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών όσο και για τους γονείς των παιδιών, αποτελεί ζητούμενο η επαναφορά του εξάωρης απασχόλησης αλλά και η γενικότερη αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, έτσι όπως αυτό έχει παρεκκλίνει από τον κύριο σκοπό λειτουργίας τους που είναι η σύγχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση των μικρών παιδιών.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι από την εφαρμογή του οκταώρου εργασίας, εξαιρέθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το τεχνικό προσωπικό των Δήμων, οι παιδαγωγοί του Παιδικού Σταθμού της Βουλής και του Υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας έτσι παιδαγωγούς «δύο ταχυτήτων». Στην προ διετίας ερώτηση των βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Αρ.Πρωτ. 8994) για την επαναφορά του εξάωρου, η απάντηση του τότε Υπουργού ήταν ότι οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί δεν συνιστούν βαθμίδες εκπαίδευσης και οφείλουν να ακολουθούν το ωράριο των σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, όπως επιβάλει ο Ν.3979/2011. Οι παιδικοί σταθμοί όμως αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν επιτρέπεται το προσωπικό τους να αντιμετωπίζεται ως παιδαγωγοί δεύτερης κατηγορίας.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η επαναφορά του εξαώρου δεν θα συνεπάγεται κάποιο επιπλέον κόστος και ούτε θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αφού οι παιδαγωγοί εργάζονταν και εργάζονται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας τους (7πμ έως 4μμ).

Μια Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί παρά να έχει σαν στόχο της μια δημόσια, ποιοτικά αναβαθμισμένη, σύγχρονη προσχολική αγωγή με σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και των λειτουργών της εκπαίδευσης. Η επαναφορά, επομένως, του εξάωρου ωραρίου εργασίας θα διασφαλίσει έναν από τους κύριους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην προσχολική αγωγή.

Eρωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

– Πότε προτίθενται να επαναφέρουν σε ισχύ το Π.Δ. 588/88 καταργώντας τις μνημονιακές διατάξεις του άρθρου 41 του Ν.3979/2011;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαραλαμπίδου Δημητρίου Δέσποινα
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Δελημήτρος Ευαγγέλου Κωνσταντίνος
Λεουτσάκος Πιέρρου Ευστάθιος (Στάθης)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Σωτηρίου Δημητρίου Ελένη

 

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων