Enter your search terms:
Top
logo8
 

Αντιμετώπιση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας στα λιμάνια

Αθήνα 15 Μαΐου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Θέμα: Αντιμετώπιση της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας στα λιμάνια

Είναι γνωστό, ότι πολλοί εργοδότες στην προσπάθεια τους να καταστείλουν απεργιακές κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στους εργαζομένους, ώστε να αποθαρρύνονται να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη και δημιουργούν βιομηχανίες ποινικών διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστές και απεργούς.

Το φαινόμενο αυτό, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των πολιτικών του μνημονίου των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ψήφισης μιας σειράς αντεργατικών νόμων, στην ουσία θέλει να καταργήσει το δικαίωμα στην απεργία μέσω του εκφοβισμού για ποινικές και αστικές συνέπειες, που υφίστανται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απαιτούν την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους αλλά και την ενίσχυση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Oι εργαζόμενοι-μέλη του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, έχουν καταγγείλει τα εξής:

Ένα από τα τρία εταιρικά σχήματα, που εκμεταλλεύονται την γραμμή Καβάλας- Θάσου συμφερόντων του κυρίου Μητσόπουλου, έχει στήσει μια βιομηχανία δικαστικών διώξεων ενάντια σε όσους συμμετέχουν σε απεργίες και τοπικές στάσεις εργασίας, που οργανώνουν τα Συνδικάτα, η Π.Ν.Ο και η ΓΣΕΕ με τον ακόλουθο τρόπο:

Την παραμονή κάθε απεργιακής εκδήλωσης αποσπά από τα πληρώματα του δηλώσεις μη συμμετοχής στην απεργία κατά πλοίο και τις προωθεί στην λιμενική αρχή, έτσι ώστε να ανακοινωθεί επίσημα, ότι τα δρομολόγια θα εκτελεστούν και ο κόσμος να κατέβει στο λιμάνι για να ταξιδέψει.

Με τη μέθοδο αυτή την ημέρα της απεργίας και ενώ δεν υπάρχει κόσμος και οχήματα για να επιβιβαστούν λόγω της έκτασης, που παίρνει η δημοσιοποίηση της απεργίας, πιέζει τους προϊσταμένους των Λιμενικών Σταθμών να θεωρήσουν την παρουσία των απεργών ως παρακώλυση ή διατάραξη της κυκλοφορίας και να στείλουν σήμα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο και στην Εισαγγελία.

Tα σήματα αυτά στέλνονται χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένες πράξεις ή πρόσωπα, που τις εκτελούν δημιουργώντας τον νομικό χώρο για την υποβολή μηνύσεων για παράβαση των άρθρων 291, 292 του Π.Κ περί παρακώλυσης συγκοινωνίας ή του άρθρου 431 του Π.Κ περί διατάραξης κυκλοφορίας, ώστε οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας να καταθέτουν μηνύσεις κατά συνδικαλιστών προσωποποιώντας το υποτιθέμενο αδίκημα.

Κατά πάγια τακτική δε η κατηγορία αφορά την κατά πολύ βαρύτερη παράβαση της παρακώλυσης συγκοινωνίας και όχι την παράβαση της διατάραξης κυκλοφορίας που είναι πταίσμα.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν αρκούνται όμως μόνο σε αυτό αλλά καταθέτουν και αστικές αγωγές αποζημίωσης για ηθική βλάβη της εταιρείας και για αποζημίωση της για την μη εκτέλεση δρομολογίων.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ουδέποτε όχι μόνο καταγγελία αλλά ούτε καν διαμαρτυρία έχει γίνει από επιβάτη, αφού σε όλες τις περιπτώσεις τα λιμάνια ήταν ανοικτά σε όλους τους πολίτες, που μπορούσαν να ζητήσουν να επιβιβαστούν. Ακόμα όμως και αυτοί οι λίγοι που προσέρχονται αποχωρούν, όταν ενημερώνονται για την απεργία.

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι μια μεγάλη σειρά από δίκες ενάντια σε απεργούς που έχουν γίνει αλλά και εκκρεμούν.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να αποτρέπεται η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας με τον μανδύα της παρακώλυσης της συγκοινωνίας στα λιμάνια;
2. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν έτσι ώστε να θεραπευτούν και να αποτραπούν οι ποινικές συνέπειες για τους απεργούς ναυτεργάτες της γραμμής Καβάλας –Θάσου, που είδαν το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα στην απεργία και στην συνδικαλιστική δράση να μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα;
3. Σκοπεύουν να εξαλείψουν το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 291 και 292 του Ποινικού Κώδικα,για τους συμμετέχοντες ναυτεργάτες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στον χώρο των λιμανιών που αποτελεί και τον χώρο εργασίας τους;
4. Σκοπεύουν η εξάλειψη αυτή να έχει αναδρομικό χαρακτήρα ώστε να κηρύσσετε η οριστική παύση της ποινικής δίωξης αυτεπαγγέλτως από το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν υποθέσεις της ανωτέρας φύσεως, σε κάθε δε περίπτωση με πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας ή με αίτηση του κατηγορουμένου;
5. Σκοπεύουν να ρυθμίσουν έτσι ώστε τυχόν αμετακλήτως επιβληθείσες ποινές να διαγράφονται από το Ποινικό Μητρώο, με απόφαση του Δικαστηρίου που τις επέβαλε, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος ή πρόταση του εισαγγελέα που υπηρετεί στη έδρα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσανάκα Αλεξάνδρα
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαρδάκης Δημητρίου Σωκράτης
Γαϊτάνη Γεωργίου Ιωάννα
Γιαννακίδης Αλεξάνδρου Ευστάθιος
Εμμανουηλίδης Ιωάννη Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεϊν
Ιωαννίδης Λαζάρου Ηλίας
Καββαδία Σωκράτη Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Κουρεμπές Σπυρίδωνος Θεοφάνης (Φάνης)
Κυρίτση Λαζάρου Αγλαϊα
Λεουτσάκος Πιέρρου Ευστάθιος (Στάθης)
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Παπανάτσιου Στέργιου Αικατερίνη
Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Ρίζος Γεωργίου Δημήτριος
Σεβαστάκης Αλεξίου Δημήτριος
Σκούμας Δημητρίου Αθανάσιος
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Σταμπουλή Αποστόλου Αφροδίτη
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Γεωργίου Αλέξανδρος
Χαραλαμπίδου Δημητρίου Δέσποινα
Ψαρρέα Παναγιώτη Ελένη

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μπέττυ Σκούφα