Αθήνα 06/04/2015
Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Ρύθμιση θεμάτων του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Κεντρικής Μακεδονίας (παράρτημα Κατερίνης)
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics) που εδρεύει στην Κατερίνη ως παράρτημα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο για θέματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κατερίνης, ενόψει ιδιαίτερα της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα μας αναφέρθηκε ότι το συγκεκριμένο ΑΤΕΙ:
• Στελεχώνεται από υψηλών προσόντων διδακτικό προσωπικό με πληθώρα ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων, ενώ προσφέρει και μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τη συμμετοχή και διακεκριμένων ακαδημαϊκών από τα σημαντικότερα ελληνικά ΑΕΙ.
• Διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις άνω των 1.000 τμ όπου θα μπορούσε να στεγαστεί και δεύτερο Τμήμα ΑΤΕΙ συγγενούς αντικειμένου όπως Γενικής Εφοδιαστικής ή Εφοδιαστικής Μεταφορών.
• Έχει 1050 εγγεγραμένους φοιτητές εκ των οποίων πλέον των 700 παρακαλοθούν με συνέπεια το πρόγραμμα σπουδών και δέχεται περίπου 140 νέους φοιτητές κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η πλειονότητα των φοιτητών αυτών προέρχεται από άλλες πόλεις της χώρας μας και συνεπώς ενισχύει σημαντικά την οικονομική ζωή της Κατερίνης.
Παρ’όλα αυτά η λειτουργία του Τμήματος παρακωλύεται από μία σειρά ζητημάτων, για τα οποία θεωρούμε απαραίτητη την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Την έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού.
• Τις υποστελεχωμένες διοικητικές υπηρεσίες.
• Την αύξηση του γραφειοκρατικού φόρτου εργασίας, λόγω αφ’ ενός του αυξημένου φόρτου διακίνησης χαρτιού για διαδικασίες που θα μπορούσαν αν διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αφ΄ ετέρου της επιφόρτισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά της διαδικασίας απονομής επιδομάτων από τις ΔΟΥ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
• Τη μη ύπαρξη φοιτητικής εστίας για τη στέγαση των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σημαντικός δεδομένου του γεγονότος πως 200 περίπου φοιτητές σιτίζονται στην φοιτητική λέσχη.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός αν υπάρχει πρόθεση :
1) Να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (Logistics), ώστε αφ’ ενός να προσφερθεί στέγη σε κάποιο άλλο Τμήμα ΑΤΕΙ συγγενούς αντικειμένου και αφ’ ετέρου να διευρυνθεί και να ενισχυθεί η παρουσία του παραρτήματος Κατερίνης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στην τοπική κοινωνία.
2) Να υπάρξει μέριμνα για την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης και την επαρκή στελέχωση του ΑΤΕΙ με διδακτικό και διοικητικό προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
3) Να εξασφαλισθεί κατάλληλος χώρος για την παροχή στεγαστικής αρωγής σε οικονομικά αδύναμους σπουδαστές του ΑΤΕΙ Κατερίνης.
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκούφα Δημητρίου Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Δέδες Γεωργίου Ιωάννης
Ζάννας Γρηγορίου Ζήσης
Κυρίτση Λαζάρου Αγλαϊα
Σκουρολιάκος Λουκά Παναγιώτης (Πάνος)
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Τζαμακλής Γεωργίου Χαρίλαος
Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων