Enter your search terms:
Top
logo8
 

Σχετικά με τις παράνομες- καταχρηστικές απολύσεις , τις απόπειρες τρομοκράτησης των εργαζόμενων συνδικαλιστών και την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης από την διοίκηση της επιχείρησης Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. – ΚΑΛΑΣ Α.Ε.

Αθήνα 26/03/2015

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό: ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θέμα: Σχετικά με τις παράνομες- καταχρηστικές απολύσεις , τις απόπειρες τρομοκράτησης των εργαζόμενων συνδικαλιστών και την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης από την διοίκηση της επιχείρησης Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. – ΚΑΛΑΣ Α.Ε.

 

Η Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΚΑΛΑΣ Α.Ε. είναι εταιρεία βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας θαλασσινού αλατιού και τροφίμων. Το 2007 μετά από εξαγορά- συγχώνευση με την OLYMPUS FOODS ΑΒΕΕ απορρόφησε το εργοστάσιο της τελευταίας στην Ν. Έφεσο Πιερίας.

Το 2012 ζητήθηκε από κάθε εργαζόμενο στην εργοστασιακή μονάδα ξεχωριστά η υπογραφή ατομικής σύμβασης εργασίας με δυσμενέστερους από τους ισχύοντες όρους, υπό την απειλή απολύσεων. Με την αφορμή αυτή οι εργαζόμενοι προχώρησαν ακολούθως στην σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Εφεξής ακολούθησε μια σειρά κινήσεων και πρακτικών εκ μέρους της εργοδοσίας που αποσκοπούσε στην αποτροπή της δράσης του σωματείου, την φίμωσή του και την αποτροπή εργαζομένων να συμμετάσχουν σε αυτό. Ενδεικτικά, τέτοιες πρακτικές περιλαμβάνουν: αιφνίδια αλλαγή πόστου σε ιδρυτικά μέλη του σωματείου, υποβάθμιση της ειδικότητας μέλους της προσωρινής διοίκησης, προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 15 του Ν. 1264/82 για την απόλυση του αντιπροέδρου του ΔΣ του Σωματείου,  διαρκείς απειλές για απόλυση προς τα μέλη του ΔΣ μόλις λήξει η συνδικαλιστική προστασία του νόμου, προσπάθειες εκφοβισμού συνδικαλιστών, απαγόρευση εισόδου στην επιχείρηση συνδικαλιστικών στελεχών δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης καθώς και μελών του προεδρείου της κλαδικής Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, σημείο συνεχούς διένεξης μεταξύ της εργοδοσίας και του συνδικάτου είναι η αμφισβήτηση της υπόστασης του Σωματείου με διάφορα προσχήματα (αίτημα να παραδοθούν στην επιχείρηση καταστατικό, πρακτικά ΓΣ και αρχαιρεσιών κλπ), παρά το γεγονός ότι το ΣΕΠΕ έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του Σωματείου πάνω από τρεις φορές σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία ένωσης προσώπων εργαζόμενων υπό τον δικό της έλεγχο, με σκοπό την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με δυσμενέστερους όρους μέσω των ατομικών συμβάσεων .

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα παρουσιάζονταν καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι αμείβονται πλέον με τον κατώτατο μισθό, πράγμα που δημιουργεί προσωπικό δύο ταχυτήτων εντός της επιχείρησης, αλλά και προϊδεάζει για την μισθολογική προοπτική και του υπόλοιπου προσωπικού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση την ώρα που η  εταιρία επεκτείνει το εργοστάσιο της Νέας Εφέσου Πιερίας, στο οποίο απασχολούνται περίπου 80 εργαζόμενοι έχει προχωρήσει σε 3 απολύσεις προσωπικού αορίστου χρόνου(09/03/2015), με προϋπηρεσία πάνω από 10 έτη στην επιχείρηση, με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού. Την ίδια στιγμή προχωράει σε νέες προσλήψεις προσωπικού, για τις ίδιες θέσεις, τόσο με αορίστου χρόνου συμβάσεις (10/03/2015)  όσο και ορισμένου διάρκειας 2 μηνών.

Η εργοδοσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί  το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που είχαν δημιουργήσει οι μνημονιακές πολιτικές, καθώς και τη διάλυση και απαξίωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας, προκειμένου να προλάβει την επικείμενη αλλαγή του νόμου παγιώνοντας ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει στον τακτικό έλεγχο ως προς την τήρηση του συνόλου της εργατικής νομοθεσίας, τόσο της συγκεκριμένης όσο και άλλων επιχειρήσεων που κατ’ εξακολούθηση παρανομούν, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να μπει ένα φρένο στην αυθαιρεσία και τις συνεχείς προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων;
2. Σε ποιο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε μέτρα για την ενίσχυση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, την οποία απαιτούν οι δομές του οργανωμένου εργατικού κινήματος, καθώς και στην κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις απολύσεις;
3. Σε ποια άμεσα μέτρα θα προχωρήσει ώστε να ανακληθούν οι παράνομες απολύσεις από την «Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΚΑΛΑΣ Α.Ε. – ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΑΤΟΣ» στο εργοστάσιο της στην Ν. Έφεσο της ΠΕ Πιερίας.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ζήσης Ζάννας
Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης)
Σκούφα Μπέττυ
Τζαμακλής Χάρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δείτε εδώ την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης